Με τους εμβολιασμούς «καθηλωμένους» και τα κρούσματα να ανεβαίνουν...

Δύσκολος προμηνύεται να είναι  ο χειμώνας για τα Γιάννενα

Υπουργός Υγείας και Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποιούν για τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι  

Προβληματισμός για τη νέα έξαρση της πανδημίας στο Μέτσοβο

ENTATIKH METH KORONOIOS

• Νέα ηχηρά μηνύματα για τις δύσκολες ημέρες που μας περιμένουν από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού έστειλαν χθες ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Αμφότεροι τόνισαν ότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, με τους ανεμβολίαστους να βρίσκονται στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου.
Ο κ. Τσιόδρας -ο οποίος αύριο στις 1.30 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων- έδωσε το μέγεθος του κινδύνου παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη του εμβολιασμού, κάνοντας αναγωγή στις ζωές που σώθηκαν, στις διασωληνώσεις και στις εισαγωγές σε ΜΕΘ που αποφεύχθηκαν αποσυμπιέζοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. «Η χειμερινή περίοδο δεν προμηνύεται εύκολη», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Υπουργού Θάνου Πλεύρη, ο οποίος είπε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων το χειμώνα, με τις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 60 να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσηση, νοσηλεία, αλλά και θάνατο εφόσον δεν είναι εμβολιασμένοι.

«Καμπάνες» για Γιάννενα
Οι προειδοποιήσεις αυτές ηχούν ως «καμπάνες» για την Ήπειρο και πολύ περισσότερο για τα Γιάννενα, που σε καθημερινή βάση παρουσιάζουν δεκάδες επιβεβαιωμένα - καταγεγραμμένα κρούσματα και ταυτόχρονα έχουν μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη για την πρώτη δόση στα Γιάννενα έγιναν 117 εμβολιασμοί και χθες 126.
Νέο άλμα κρουσμάτων ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ για το Ν. Ιωαννίνων που ανήλθαν σε 57 και επιπλέον 13 στους άλλους τρεις νομούς της Ηπείρου (Πρέβεζα 9, Θεσπρωτία 3, Άρτα 1). Εκτός αυτών όμως και οι άλλοι δείκτες στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για τα Γιάννενα και ειδικά στους ανεμβολίαστους και εάν συνεχιστεί η τάση αυτή ο νομός δεν θα αργήσει να μπει στις περιοχές με το «βαθύ κόκκινο» με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Η θετικότητα είναι στο 0,69, η μεγαλύτερη στην Ήπειρο, το ιικό φορτίο στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού του Λεκανοπεδίου αυξάνει συνεχώς και ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από ενδοοικογενειακή διασπορά που καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους τους ηλικιωμένους.

Ξεφεύγει η κατάσταση  στο Μέτσοβο
Εκτός όμως του Λεκανοπεδίου, μια νέα εστία αυτή του Μετσόβου απασχολεί έντονα τις τοπικές αρχές, όπως και χθες ανέφερε ο «Π.Λ.». Το πρόβλημα επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους τόσο ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, όσο και ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης. Τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 50, έχουν γίνει διακομιδές και στα νοσοκομεία, ενώ σύμφωνα με όσα «κυκλοφορούν» στην ορεινή κωμόπολη είναι πολύ πιθανό τα κρούσματα να είναι πολύ περισσότερα καθώς δεν δηλώνονται όλα τα θετικά που διαπιστώνονται από ατομικά τεστ που γίνονται.
Οι λόγοι που υπάρχει νέα έξαρση στο Μέτσοβο είναι οι δύο γνωστοί: Χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων. Ό,τι δηλαδή ισχύει και για άλλα χωριά του νομού, με τη διαφορά ότι το Μέτσοβο είναι ο κατ΄ εξοχή χειμερινός τουριστικός προορισμός της Ηπείρου και μάλιστα από το Σάββατο αναμένεται η άφιξη πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών που θα εκμεταλλευτούν την ενδιάμεση αργία της 28ης Οκτωβρίου. Παρά ταύτα κάτοικοι του και ένας αριθμός επαγγελματιών δεν δείχνουν διάθεση να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα μέτρα και πρωτόκολλα για την προστασία τη δική τους, των εργαζόμενων, των υπόλοιπων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών. Εάν συνεχιστούν αυτού του είδους, τότε όπως προέβλεψε ο Δήμαρχος Κ. Τζαφέας, θα υπάρξει ένας δύσκολος χειμώνας, ανάλογος του περυσινού.

Ο Υπουργός Υγείας
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προειδοποιώντας για τα δύσκολα που έρχονται, είπε ότι «η επιθυμία μας είναι ξεκάθαρη ότι δεν κλείνουμε την κοινωνία, από εκεί και πέρα είμαστε σε συνεννόηση με τους επιστήμονες, ακούμε την επιστημονική θέση, όλες οι αποφάσεις που έχουμε πάρει έχουν εκτιμήσει την επιστημονική θέση, αλλά βεβαίως εγώ δεν είμαι υπουργός που θα κρυφτώ πίσω από τους επιστήμονες. Οι αποφάσεις στο τέλος της ημέρας έχουν την υπογραφή του Υπουργού και της Κυβέρνησης. Οι επιστήμονες εισηγούνται. Αν φθάσουμε σε ένα σημείο να μας εισηγηθούν διαφορετικά πράγματα από τη φιλοσοφία που ακολουθούμε προφανώς τότε θα τα συζητήσουμε. Αν υπάρξει αντίθεση προσέγγιση, με βάση τα τότε δεδομένα θα επανεξετάσουμε».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «μας ανησυχούν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών. Παρότι είναι δύσκολο να τους πείσουμε πλέον, δεν θεωρούμε ότι είναι χαμένη υπόθεση. Όταν λέμε ότι 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι δεν το λέμε για να τρομάξουμε, το λέμε για να ενημερώσουμε. {...}. Είδατε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουμε θρηνήσει τρεις νέους ανθρώπους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε ευάλωτοι».

Στα ύψη τα κρούσματα
Για δεύτερη συνεχή ημέρα τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ξεπέρασαν τις 3.000 και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 3.279, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 351 και τους νέους θανάτους σε 38. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν σε Αττική 659, Θεσσαλονίκη 522, Λάρισα 194, Μαγνησία 157, Ημαθία 133.
Επίσης όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 11 – 17 Οκτωβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.493, αποτελώντας το 26% (-3.7% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων. Παράλληλα, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.427, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.014. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.41.

«Καμπάνες»  σε καταστήματα
Πρόστιμο 300 ευρώ στο καθένα επέβαλαν αστυνομικοί της Άρτας σε δύο καταστήματα, επειδή δεν είχαν προχωρήσει σε ανάρτηση στην είσοδο του επιτρεπομένου αριθμού πελατών. Επίσης επιβλήθηκαν 4 πρόστιμα σε πελάτες και έναν εργαζόμενο καταστημάτων για μη χρήση μάσκας (2 Θεσπρωτία, 1 Ιωάννινα, 1 Πρέβεζα). Εκτός αυτών βεβαιώθηκαν και άλλες 16 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας (3 Θεσπρωτία, 12 Ιωάννινα, 1 Πρέβεζα).