Αστάθμητοι παράγοντες οι καιρικές συνθήκες και οι ανεμβολίαστοι

Σήμα κινδύνου από την αύξηση (14%) του ιικού φορτίου στα λύματα Ιωαννίνων

- Άλλα 36 κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ (42 συνολικά στην Ήπειρο)

IATRIKO ERGASTHRIO 6 10 2021

• Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει σταθερό στα Γιάννενα και ειδικότερα στο Λεκανοπέδιο, με μια μικρή μάλιστα τάση ανόδου. Το επιβεβαιώνουν τόσο τα καθημερινά κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, όσο και το ιικό φορτίο που εξακολουθεί να ανιχνεύεται στα αστικά λύματα που καταλήγουν στο Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Ιωαννιτών και τα οποία την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Η «επίδοση» αυτή είναι η δεύτερη χειρότερη σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς προηγείται η Θεσσαλονίκη με αύξηση 25% και όπως ήδη αναφέρεται από τους εκεί γιατρούς τα νοσοκομεία της βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση.
Η μικρή έστω αύξηση στα λύματα έρχεται να συμπληρώσει τον προβληματισμό που υπάρχει από τη σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου στο νομό Ιωαννίνων, σε αντίθεση με ο, τι συμβαίνει στους άλλους τρεις νομούς που πλέον τα κρούσματα έχουν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό, ενώ υπάρχουν μέρες κατά περίπτωση με μηδενικά κρούσματα σε νομούς. Ο προβληματισμός εντείνεται από το γεγονός ότι την εβδομάδα που διανύουμε έχουμε περαιτέρω επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, που πλέον συγκεντρώνει τον κόσμο και ιδίως τους θαμώνες των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε κλειστούς χώρους.

42 στην Ήπειρο - τα 36 στα Γιάννενα
Χθες για την Ήπειρο ανακοινώθηκαν 42 κρούσματα εκ των οποίων τα 36 προέρχονται από τα Γιάννενα, τα 3 από την Πρέβεζα, τα 2 από τη Θεσπρωτία και το 1 από την Άρτα.
Αντίστροφη είναι η εικόνα με τους εμβολιασμούς, στοιχείο που είναι αλληλένδετο με την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα στα Γιάννενα έγιναν 239 εμβολιασμοί, από τους οποίους μόνο οι 84 αφορούσαν την α΄ δόση. Αντίθετα στην Άρτα από τους 102 για την α΄ δόση ήταν οι 48, στην Πρέβεζα από τους 74 οι 39 και στη Θεσπρωτία από τους 68 οι 37.
Δηλαδή στους άλλους νομούς οι μισοί εμβολιασμοί αφορούν νεοεμβολιασμένους, ενώ στα Γιάννενα το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 1/3.

Μειωμένη προσέλευση
Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία (της περασμένης εβδομάδας) ο Νομός Ιωαννίνων έχει το μικρότερο ποσοστό ολοκληρωμένων εμβολιασμών στην Ήπειρο (51.75%) των μονίμων κατοίκων, με πρώτη να έρχεται η Πρέβεζα με 64,41% και να ακολουθούν Θεσπρωτία με 59,45% και Άρτα με 57,22%. Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας τα ποσοστά θα έχουν διαφοροποιηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, χωρίς όμως να ανατρέπεται η γενική εικόνα.
Χθες σε πανελλαδικό επίπεδο τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3.000 -ανακοινώθηκαν 3.065- γεγονός που επιβεβαιώνει τους επιστήμονες που φοβούνται νέα έξαρση τις επόμενες ημέρες που οφείλεται στο άνοιγμα της εστίασης, αλλά και την επαναφορά της δια ζώσης εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια. Οι διασωληνωμένοι ήταν 336 -εκ των οποίων οι 292 είναι ανεμβολίαστοι- ενώ κατέληξαν άλλοι 32 ασθενείς.
Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθεί να εμφανίζει η Αττική 602 και ακολουθούν: Θεσσαλονίκη 439, Λάρισα 219, Μαγνησία 128, Πέλλα 95, Ημαθία 87, Δράμα 85.

30 οι παραβάσεις
Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, αρκετοί είναι εκείνοι που αδιαφορούν για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Τη Δευτέρα οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη την Ήπειρο βεβαίωσαν 30 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας. Έντεκα από αυτές αφορούσαν πελάτες καταστημάτων και έναν εργαζόμενο καταστήματος (2 Άρτα, 4 Θεσπρωτία, 3 Ιωάννινα, 2 Πρέβεζα). Από τις άλλες 19 περιπτώσεις, οι 13 βεβαιώθηκαν στα Γιάννενα, οι 4 στην Άρτα και οι 2 στην Πρέβεζα.

«Επαναφορά» Σ. Τσιόδρα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναλαμβάνει επικεφαλής ομάδας 60 κορυφαίων ακαδημαϊκών επιστημόνων στη νεοσύστατη «Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας», που ανακοινώθηκε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Η επιτροπή θεσμοθετήθηκε ύστερα από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης και πρόκειται για ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο, που θα γνωμοδοτεί σε ερωτήματα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου, θα επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα και θα συντονίζει τη συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής σε κλινικές μελέτες και θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής, η επιτροπή «θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία, υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας. Η Ιατρική Σχολή από την πρώτη ημέρα που νόσησε ο πρώτος ασθενής έως σήμερα συμμετέχει με όλο το δυναμικό της στην ταχύτερη επάνοδο στην κανονικότητα».
Έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης, γενικός συντονιστής της Επιτροπής αναλαμβάνει ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Σωτήριος Τσιόδρας, με αναπληρώτρια την καθηγήτρια ΜΕΘ - Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου.