Το Υπουργείο Υποδομών συνεχίζει την τακτική των... καθυστερήσεων

Αναθεωρούνται τα σχέδια για τους διευρωπαϊκούς άξονες της Ηπείρου

Αποκλείει η Ε.Ε. τη χρηματοδότηση τετράιχνων δρόμων

• Συνάντηση εργασίας την Τετάρτη για το Γιάννενα- Κακαβιά

• Πάει ακόμη πιο πίσω η σύνδεση Ιόνια- Πρέβεζα

IONIA ODO KAKABIA PINAKIDA

 Στασιμότητα στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στα έργα των διευρωπαϊκών αξόνων, θετικά νέα για το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο προκύπτουν από μια σειρά εξελίξεων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κατασκευή του τμήματος Γιάννενα- Κακαβιά που έχει ολοκληρωμένες μελέτες, πλην όμως απαιτούνται ορισμένες ακόμη «διορθώσεις» για την ωρίμανσή τους σύμφωνα με τα νέα ζητούμενα που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαδικασία που έχει αναλάβει η Περιφέρεια, χωρίς όμως ακόμη να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.
Χθες ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, επανέλαβε ότι η αρμοδιότητα των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων (στους οποίους περιλαμβάνονται τα τμήματα Ιωάννινα – Κακαβιά και Ιόνια Οδός- Πρέβεζα) ανήκουν μεν στο Υπουργείο Υποδομών, όμως όπως πρόσθεσε «η Περιφέρεια έχει ζητήσει από το Υπ. Υποδομών όλες τις μελέτες που αφορούν τα διευρωπαϊκά δίκτυα και αυτό γιατί βλέπουμε για πάρα πολλά χρόνια αυτή τη στασιμότητα και θέλουμε να βοηθήσουμε». Νεότερα για το τμήμα Ιωάννινα- Κακαβιά, ίσως προκύψουν από τη συνάντηση εργασίας που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Υπουργείο Υποδομών, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη, του Περιφερειάρχη και των βουλευτών του Νομού.
Τέλος οι τετράιχνοι άξονες
Το ενδεχόμενο τετράιχνης διατομής φαίνεται να απομακρύνεται οριστικά, καθώς έχει αποκλειστεί η ένταξη για χρηματοδότηση τέτοιων έργων σε προγράμματα της Ε.Ε.. Και όπως είπε ο Περιφερειάρχης- με αφορμή στοιχεία για την κίνηση μέσω Κακαβιάς- οι συντελεστές που μπήκαν για την κυκλοφοριακή φόρτιση είναι τόσο μεγάλοι, που δεν μπορεί να τους πιάσει κανένας οδικός άξονας. Αυτό ισχύει και για την οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, για την οποία μια απάντηση του Υπουργού Υποδομών σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» προκαλεί απογοήτευση στους κατοίκους της περιοχής, καθώς δείχνει ότι το έργο θα πάει ακόμη πιο πίσω.
Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών στην απάντησή τους, αναφέρουν ότι μόνο το 1ο τμήμα Γέφυρα Καμπής μέχρι τη Γέφυρα Καλογήρου, συγκεντρώνει πιθανότητες να δημοπρατηθεί στο β΄ εξάμηνο του 2022.

Αντίθετα για τα άλλα δύο τμήματα από γέφυρα Καλογήρου μέχρι τον Αρχάγγελο και από εκεί μέχρι την Ε.Ο. Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα, αναφέρεται στην απάντηση ότι μετά από νέες οδηγίες που δόθηκαν πριν ένα χρόνο και με τις οποίες άλλαξε ριζικά ο βασικός σχεδιασμός του έργου θα επαναπροκηρυχθεί νέα μελέτη!
Αιφνιδιάστηκαν!
Να σημειωθεί ότι η απάντηση του Υπουργείου μάλλον αιφνιδίασε τις τοπικές αρχές, καθώς αρκετές φορές είχε ειπωθεί ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είχε ζητήσει τις μελέτες και αυτού του έργου για να τις ωριμάσει, χωρίς όμως και να λάβει απάντηση, αλλά ούτε και να έχει γίνει γνωστό αν είχε ενημερωθεί για τα νέα σχέδια του Υπουργείου. Μετά την απάντηση αυτή δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να τεθεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη στο Υπουργείο για το Γιάννενα- Κακαβιά.
Έχουν πάρει  το δρόμο τους…
Αντίθετα με τα δύο μεγάλα αυτά έργα, τα οποία «καρκινοβατούν» εξ αιτίας αδυναμίας και αδιαφορίας των κατά καιρούς πολιτικών ηγεσιών, έργα τοπικής σημασίας έχουν πάρει το δρόμο τους.

Στην Πρέβεζα π.χ. το έργο της παράκαμψης του Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης και της κατασκευής νέας εισόδου της πόλης έχει δημοπρατηθεί, ενώ χθες ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση άλλων δύο έργων που καταλήγουν στην Εγνατία οδό.

Το ένα αφορά τη σύνδεσή της με το Σούλι, μέσω του κόμβου Ελευθεροχωρίου με τον κ. Καχριμάνη να αναφέρει ότι αλλάζουν πλέον τα δεδομένα για την περιοχή.

Το δεύτερο αφορά τη βελτίωση του τμήματος του εθνικού δρόμου από τη γέφυρα Μπαλντούμας μέχρι τον κόμβο Ζαγορίου της Εγνατίας οδού, μήκους 3 περίπου χιλιομέτρων, που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και της Περιφερειακής οδού από τα οχήματα του κινούνται από το βόρειο τμήμα του νομού και την Αλβανία με κατεύθυνση την Εγνατία Οδό.