Άλλα 44 κρούσματα χθες στην Ήπειρο (35 στα Γιάννενα)

Δεν έχει... αργίες ο κορωνοϊός καιροφυλακτεί παντού!

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο στο κτίριο του ΠΕΔΥ μόλις εξασφαλιστεί προσωπικό…

RAPID TEST PERIFEREIA 8 4 21

• Μπορεί να έχει ξεκινήσει με αργούς βέβαια ρυθμούς η αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων και η χώρα μας να παραμένει «πράσινη» στον χάρτη του ECDC όσον αφορά το δείκτη θετικότητας, όμως η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας, λίγα 24ωρα μάλιστα πριν ανεβάσει ρολά και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.
Μεγάλη προσοχή λοιπόν θα πρέπει να επιδείξουν αυτές τις μέρες οι πολίτες, τηρώντας ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι ο ιός… καιροφυλακτεί παντού,

στις εκκλησίες, στο πασχαλινό τραπέζι, γενικά στις γιορτινές συναντήσεις!

Άλλα 35 στα Γιάννενα
Η κατάσταση στα Γιάννενα παραμένει αρκετά δύσκολη, αφού και χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35 νέα κρούσματα, με τα περισσότερα να αφορούν νέους ανθρώπους. Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, πάνω από 60 προέρχονται από φοιτητές, μαθητές λυκείων και άλλους νεολαίους, χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους νέους να δείξουν λίγο ακόμη υπομονή. Όπως ανέφερε στους αριθμούς των τελευταίων ήμερων περιλαμβάνονται ακόμη κρούσματα από τη Δομή του Κατσικά και από Τ.Κ. του Δήμου Κόνιτσας.
Συνολικά στην Ήπειρο χθες ανακοινώθηκαν 44, με τα υπόλοιπα να κατανέμονται ως εξής: Άρτα 4, Θεσπρωτία 3, Πρέβεζα 2.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών για το Νομό Ιωαννίνων ανέρχεται στο 27,71, για το Νομό Άρτας σε 2 για το Νομό Θεσπρωτίας σε 1,57 και για το Νομό Πρέβεζας στο 2,86.
Πανελλαδικά χθες ανακοινώθηκαν 2.435, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και ακόμη 73 θάνατοι (10.315 από την αρχή της πανδημίας).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 817 με τη διάμεση ηλικία τους να είναι 68 έτη. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη ενώ η μέση ηλικία των θανόντων 78.

Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο…
Την ίδια ώρα, οι εμβολιασμοί ανεβάζουν ρυθμούς, με τις νεότερες ηλικίες να επιδεικνύουν πρωτοφανή ανταπόκριση στη διαδικασία! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι γραμμές εμβολιασμού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πολίτες, καθώς ήδη παρατηρείται δυσκολία στα ραντεβού εντός πόλης, δηλαδή στα δυο Νοσοκομεία και στο Κέντρο Υγείας.
Όσον αφορά τη λειτουργία του κτιρίου του ΠεΔΥ, χθες ο Αλ. Καχριμάνης ανέφερε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση από την Κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ για τη χρησιμοποίησή του ως Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο στα Γιάννενα, αφού προηγουμένως γίνει νομοθετική ρύθμιση για το προσωπικό που θα απασχοληθεί και δεν θα προέρχεται από τα νοσοκομεία.

Ο Υπ. Υγείας
Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα, αναφέρθηκε και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως έως τις 30 Ιουνίου θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικος το επιθυμεί.
Μιλώντας χθες το πρωί στο ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε ότι έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό σχεδόν 114.873 πολίτες ηλικίας 30-39, και 21.706 πολίτες ηλικίας 40-44. Ήδη 10.252 πολίτες 30-39 έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου τους.
Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη οι τεχνικές συζητήσεις για το πρόγραμμα του εμβολιασμού στο σπίτι, ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με κάποιο πιο εύκολο εμβόλιο, όπως για παράδειγμα αυτό της Johnson & Johnson. Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση θα είναι οριζόντια για όλη τη χώρα.
Με αφορμή τη λειτουργία της πλατφόρμας εμβολιασμού για τις ηλικίες 40-44 ετών ο Κ. Μητσοτάκης με μήνυμά του προτρέπει σε εμβολιασμό τους πολίτες επισημαίνοντας ότι «το ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι ραντεβού ζωής».

Οι έλεγχοι
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο της ΕΛ.ΑΣ, προχθές βεβαιώθηκαν συνολικά στην Ήπειρο 86 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 76 αφορούσαν σε παραβίαση των περιορισμών μετακίνησης. Στην Π.Ε. Ιωαννίνων βεβαιώθηκαν 25, στην Πρέβεζα 20, στην Άρτα 21 και στην Θεσπρωτία 10. Σε όλους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 300 ευρώ. Παράλληλα, βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, εκ των οποίων 5 στα Γιάννενα, 2 στη Θεσπρωτία και 3 στην Άρτα.