Αδικημένη σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας...

Με μεγάλα έργα υποδομής θα μπει η Ήπειρος σε «τροχιά» ανάπτυξης!

- Την ολοκλήρωση του Γιάννενα – Κακαβιά ζητάει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων από τον Πρωθυπουργό

- Στην «ατζέντα» της και ζητήματα όπως το φυσικό αέριο, ο δεύτερος κόμβος της Εγνατίας και το κλειστό Ξιφασκίας

IONIA ODOS PINAKIDA IOANNINA

• Σημαντικά βήματα έγιναν τις δύο τελευταίες δεκαετίες στην Ήπειρο προς την κατεύθυνση υλοποίησης υποδομών αναγκαίων προκειμένου να αλλάξει μία και καλή η μοίρα της περιοχής μας, μίας από τις λιγότερο αναπτυγμένες της Ε.Ε..
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες στον τομέα αυτό, έργα που πρέπει να γίνουν και λάθη ή παραλείψεις τα οποία επιβάλλεται να διορθωθούν προκειμένου να «γεφυρωθούν» ανισότητες σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας και να μπει και η δική μας σε «τροχιά» ανάπτυξης, καταλαμβάνοντας τη θέση που της αξίζει στο Ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι». Ο δρόμος όμως δεν είναι εύκολος και οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης, τουλάχιστον για την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, δυστυχώς διαψεύδονται προς απογοήτευση φορέων και πολιτών.
Με αφορμή το συγκεκριμένο έργο, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων απευθύνει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας του να συνδράμει για την υλοποίηση τόσο τη συγκεκριμένης όσο και άλλων υποδομών απολύτως αναγκαίων για τον τόπο μας.

Γιάννενα - Κακαβιά
Πολλά πόνταραν η Περιφέρεια Ηπείρου και άλλοι τοπικοί φορείς στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την ολοκλήρωση του λεγόμενου Διευρωπαϊκού άξονα με την κατασκευή του τελευταίου τμήματος της Ιόνια Οδού από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο έργο φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς προτεραιότητα δίνεται στην ολοκλήρωση αυτοκινητόδρομων όπως το τμήμα Πάτρας – Πύργου και ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης, αλλά και το βόρειο τμήμα του Ε65, το οποίο πάντως είναι ιδιαίτερης σημασίας και για την περιοχή μας.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση Ξενοδόχων στην επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού οδικού άξονα της Ιόνιας με την Κακαβιά, θα άλλαζε τα δεδομένα ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας στους τομείς του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Μεταφορών».

«Όχι στις ανισότητες...»
Υπενθυμίζοντας στον Πρωθυπουργό πως «η Ήπειρος αποτελεί μία από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ελλάδας με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας», ενώ παράλληλα «κατατάσσεται στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες μαζί με την Ανατολική Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο» η Ένωση ξενοδόχων σπεύδει να επισημάνει πως «στόχος της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης είναι και πρέπει να είναι, η μείωση των ανισοτήτων στο εσωτερικό της χώρας και ως εκ τούτου η δημιουργία νέων αναπτυξιακών προοπτικών».
Στο πλαίσιο αυτό, ζητάει, πέραν της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού, την εξεύρεση χρηματοδότησης και για μία σειρά μεγάλων έργων που πρέπει επίσης να γίνουν στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα, κάνει αναφορά στην απένταξη του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής - Θεσπρωτίας από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 -2030 για την τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο για την επόμενη δεκαετία, αλλά και στην απουσία δεύτερης εξόδου στην Εγνατία Οδό προς τη βορειοδυτική πλευρά των Ιωαννίνων. Επίσης, επισημαίνει ότι δεν επαρκεί ο χώρος αφίξεων του Αεροδρομίου Ιωαννίνων για την εξυπηρέτηση των επιβατών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται επιπρόσθετες δυσλειτουργίες στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Αστικές αναπλάσεις
Οι Ξενοδόχοι θίγουν ένα ακόμη βασικό θέμα για την πόλη των Ιωαννίνων, την παραχώρηση του κλειστού γηπέδου Ξιφασκίας που βρίσκεται σήμερα στο Ελληνικό, τονίζοντας πως παρατηρούν με ανησυχία την αναβολή της μετεγκατάστασής του λόγω της μετατροπής του σε εμβολιαστικό κέντρο.
«Φυσικά, όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης, ωστόσο ελπίζουμε και προσδοκούμε η μετεγκατάστασή του να πάρει μόνο μια μικρή αναβολή λόγω των συνθηκών της υγειονομικής κρίσης και να μην δούμε κι αυτό να ματαιώνεται», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Τέλος, προτείνουν στον Πρωθυπουργό με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνουν αστικές αναπλάσεις στα Γιάννενα ανάλογες αυτών που σχεδιάζονται για την Αθήνα, υπενθυμίζοντας ότι η πόλη μας διαθέτει τρεις αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες ανήκουν στο κράτος και ένα παροπλισμένο στρατόπεδο στα όρια του Δήμου, το Στρατόπεδο Βελισσαρίου, που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα των Ιωαννίνων για τις επόμενες δεκαετίες.