Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Ήπειρος μπορεί να πρωταγωνιστήσει για την ανάπτυξη όλης της χώρας!..

Υπό πρωτόγνωρες συνθήκες γιορτάστηκε η 108η επέτειος από την απελευθέρωσή των Ιωαννίνων

• Τι τόνισε η Κατ. Σακελλαροπούλου σε ομιλία της στο Πνευματικό Κέντρο

TASOYLAS AMYRAS SAKELLAROPOYLOY 21 2 21

• Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, εξαιτίας της πανδημίας, τα Γιάννενα γιόρτασαν την 108η επέτειο της απελευθέρωσής τους από τον Οθωμανικό ζυγό. Οι εκδηλώσεις έγιναν χωρίς την παρουσία κόσμου και με βάση αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τα «Ελευθέρια» τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας αλλά και αισιοδοξίας για υπέρβαση της κρίσης, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Ήπειρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας. Η κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στην πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών και στην επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στη Μητρόπολη, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Τη βεβαιότητα ότι θα κερδηθεί η μάχη με την πανδημία εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ενώ επίκαιρα μηνύματα έστειλαν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Η εκδήλωση του Δήμου
Στην πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών για την απελευθέρωση της πόλης που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου απουσία κοινού παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά.
Την Κατ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν στην είσοδο της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Ήταν και οι μοναδικοί που παραβρέθηκαν στην αίθουσα, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων!
Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η 21η Φεβρουαρίου είναι η κορυφαία μέρα για την πόλη και αποτελεί τη μέρα που συντελέστηκε το θαύμα. «Σήμερα, με την πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε από την άβυσσο της λαίλαπας του Covid 19 που οι κίνδυνοι που μας απειλούν είναι ορατοί, σήμερα είναι και πάλι η ώρα ενός νέου εθνικού συναγερμού. Πρώτα να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Την πραγματικότητα ποια ήταν πριν, ποια οφείλει να είναι σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέκος Καχριμάνης, από την πλευρά του, έκανε εκτενή αναφορά στη συμμετοχή των Ηπειρωτών τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και στη σύσταση και στήριξη του Ελληνικού Κράτους. Ευχαρίστησε δε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία της στα Γιάννινα σημειώνοντας ότι «μας δίνετε κουράγιο σε μία περίοδο όπου αγωνιζόμαστε και για την πανδημία και για την ανάπτυξη της Ηπείρου». Η κεντρική ομιλία έγινε μέσω βίντεο από τον συγγραφέα Δημήτρη Οικονόμου και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου η οποία ερμήνευσε πέντε ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλτώτα.
«Κορυφαία στιγμή...»
Μεγάλη τιμή χαρακτήρισε η κ. Σακελλαροπούλου την παρουσία της στις εκδηλώσεις για την 108η επέτειο από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για την «πόλη των θρύλων, των παραδόσεων, της ποίησης, των δημοτικών τραγουδιών, της μυστηριακής γοητείας, αλλά και την πόλη τη ζυμωμένη με το αίμα των ανυπότακτων Ελλήνων. Την κοιτίδα των δασκάλων του Γένους, των ηρωικών υπερασπιστών του αγώνα «της σπάθης και της διανοίας», των εθνικών ευεργετών, των πολυμήχανων εμπόρων, των επιδέξιων τεχνουργών, του ελληνικού διαφωτισμού, της αναγέννησης του νεότερου ελληνισμού».
Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, «διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τις ανταποκρίσεις από το μέτωπο, τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μαχητών του Μπιζανίου που διασώθηκαν στον χρόνο, βλέπει κανείς ολοκάθαρα πόσο μεγάλη, συμβολική σημασία είχε για τους Έλληνες η ενσωμάτωση των Ιωαννίνων στον εθνικό κορμό». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε με νόημα: «Για όλους εμάς τους μεταγενέστερους, τα γραπτά όσων έζησαν από κοντά τις ηρωικές μάχες και την αγαλλίαση της νίκης είναι ένας αγωγός μνήμης, μέσα από τον οποίο περνάει και σε μας η βιωμένη εμπειρία τους, μας συγκινεί και μας συνεγείρει. Και κάθε φορά που τιμάμε τις κορυφαίες στιγμές και τα ηρωικά πρόσωπα της ιστορίας μας επιβεβαιώνουμε τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν μας, το αναζωογονούμε με το νόημά του, βαθαίνουμε την ιστορική μας συνείδηση. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, δεν είναι μόνο μια στρατιωτική και πολιτική επιτυχία. Είναι, κυρίως, επιτυχία πνευματική».
Καταλήγοντας, έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της πρωτεύουσας της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής: «Ξέρω ότι η πόλη επλήγη από την οικονομική κρίση, ότι η ραγδαία ως το 2010 ανάπτυξή της ανακόπηκε, ότι σήμερα δοκιμάζεται από την πανδημία. Ωστόσο λίγο απέχουμε από την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, από την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επανέναρξη της κοινωνικής μας δραστηριότητας. Ο τόπος θα επανέλθει σύντομα σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας και η Ήπειρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας. Το εγγυάται το ρηξικέλευθο, βαθιά προοδευτικό πνεύμα των Ηπειρωτών. Πιστεύω πως όπως άλλοτε, έτσι και σήμερα, θα κάνει το θαύμα».
Δοξολογία – στεφάνια...
Υπό αυστηρά μέτρα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής η επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Στην τελετή παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ.
Αμέσως μετά η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων, όπου έκανε την εξής δήλωση: «Σήμερα τιμώ όλους εκείνους που έπεσαν ηρωικά για να απελευθερώσουν την Ήπειρο, όλους εκείνους που συνέβαλαν ώστε να ενσωματωθεί η πόλη των Ιωαννίνων στον εθνικό κορμό. Τους εθελοντές, τους αντάρτες, τους αξιωματικούς, τους απλούς στρατιώτες. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει και μας εμψυχώνει. Μας θυμίζει ότι τα οχυρά πέφτουν, όταν αγωνιζόμαστε με ομοψυχία και πίστη. Και μας καλεί να φανούμε αντάξιοί τους, διαφυλάσσοντας την ελευθερία που μας χάρισαν, εκπληρώνοντας τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην πόλη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Περιφέρεια Ηπείρου όπου είχε συνάντηση με τον κ. Καχριμάνη και το Δημαρχείο Ιωαννίνων όπου συζήτησε με τον Μ. Ελισάφ θέματα τόσο για την διαχείριση της πανδημίας όσο και ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη των Ιωαννίνων.
Τα μηνύματα
*Σε δήλωσή του για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τόνισε πως «108 χρόνια μετά τιμήσαμε διακριτικά και αποφασιστικά την ιερή μνήμη. Φέτος οι συνθήκες μας κάνουν να διεκδικούμε την ελευθερία από την πανδημία που πλήττει τον κόσμο, την Ευρώπη, την Ελλάδα, την Ήπειρο και το νομό μας». Ο κ. Τασούλας εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο αγώνας ενάντια στον κορωνοϊό θα κερδηθεί και ζήτησε από τους πολίτες λίγη ακόμα υπομονή. Όπως είπε, «τον ιδιότυπο αυτό αγώνα, τον παράξενο αγώνα για την ελευθερία της προστατευμένης μας υγείας θα τον κερδίσουμε και όλοι μαζί, ως κοινωνικά όντα θα βαδίσουμε στο δρόμο της προκοπής και της ευημερίας».
*Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη έκανε λόγο για μία ημερομηνία – σταθμό τόσο για την Ήπειρο όσο και για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «το ηρωικό Μπιζάνι και τα Γιάννινα έγιναν σύμβολα του αγώνα για την απελευθέρωση. Σύμβολα που σήμερα μας υπενθυμίζουν το διαχρονικό μας χρέος για ελευθερία και δικαιοσύνη στην πατρίδα μας και στο λαό μας». Όπως δε πρόσθεσε, «σε εποχές υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής και γεωπολιτικής κρίσης, όπως η σημερινή, η αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων απαιτεί αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και αναζήτηση διπλωματικών και ειρηνικών λύσεων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών της περιοχής μας».