Ρεκόρ βροχής τις προηγούμενες ημέρες σε πολλές περιοχές

Η Ήπειρος μετράει τις «πληγές» της απ’ τα έντονα καιρικά φαινόμενα!

Τεράστιες ποσότητες νερού «κατέβασαν» τα ποτάμια • Καλλιέργειες της Θεσπρωτίας έπνιξε ο Καλαμάς

• Ζημιές από ανεμοστρόβιλο σε χωριά της Άρτας

• Αποζημιώσεις ζητάει ο Χρ. Γκόκας • «Βολές» Σπ. Ριζόπουλου κατά Περιφέρειας

ARAXTHOS POLY NEROSARANTAPOROS POLY NERO

• Κυριολεκτικά στο... μάτι του κυκλώνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Ήπειρος, με περιοχές των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Θεσπρωτίας να υφίστανται τις συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων που άφησαν πίσω τους προβλήματα και ζημιές.
Οι ποσότητες βροχής που έπεσαν στην περιοχή μας ήταν μεγάλες και σε συνδυασμό με τις υψηλότερες της εποχής θερμοκρασίες που επιτάχυναν το λιώσιμο του χιονιού στα βουνά, είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι ποταμοί και να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων και χρειάστηκε η επέμβαση μηχανημάτων της Πολιτικής Προστασίας για την απομάκρυνσή τους.
Οι καταστροφές σε υποδομές της Άρτας έφτασαν στη Βουλή μέσω νέας αναφοράς του τοπικού βουλευτή Χρήστου Γκόκα, ενώ «βολές» κατά της Περιφερειακής Αρχής εξαπέλυσε χθες ο Σπύρος Ριζόπουλος.

Έπεσε πολύ νερό!
Στην Ήπειρο βρίσκονται οι επτά από τις οκτώ περιοχές της χώρας μας όπου καταγράφηκαν προχθές οι περισσότερες βροχοπτώσεις σε χιλιοστά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έπεσαν 86 χιλ. βροχής στο Τρίστενο, 84 χιλ. στα Θεοδώριανα Άρτας, 73 χιλ. στα Λεπιανά, από 66 χιλ. στην Τύρια και το Μέτσοβο, 64 χιλ. στην Αγία Κυριακή Δωδώνης και 59 χιλ. στον Καταρράκτη Τζουμέρκων.
Όσον αφορά στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου κατέγραψε 80 χιλιοστά βροχής το διήμερο Κυριακής – Δευτέρας. Μέσα στον μήνα που διανύουμε έχουν πέσει 170 χιλ. βροχής τη στιγμή που ο μέσος όρος βροχόπτωσης τον Ιανουάριο είναι 125 χιλιοστά!

Φούσκωσαν τα ποτάμια
Οι επίμονες ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με το λιώσιμο του χιονιού από τα βουνά, το οποίο επιταχύνθηκε από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες των περασμένων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν επικίνδυνα τα ποτάμια στον Νομό Ιωαννίνων. Ο Άραχθος, ο Αώος, ο Καλαμάς και ο Σαραντάπορος «κατέβαζαν» χθες τεράστιες ποσότητες νερών, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές.
Μεταξύ άλλων, πλημμύρισαν, όπως συνήθως, παρακαλάμιες εκτάσεις στη Θεσπρωτία με καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων να χάνονται κάτω από τα νερά του ποταμού. Με ψήφισμά τους οι πρόεδροι περισσότερων από 10 κοινοτήτων της περιοχής ζητούν από την Πολιτεία τη λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, ενώ παράλληλα ρωτούν ποιος έχει την ευθύνη λειτουργίας του φράγματος και καθαρισμού της κοίτης του Καλαμά.

Και... ανεμοστρόβιλος!
Οι βροχές προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων και κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Άρτας. Για τον καθαρισμό των δρόμων κινητοποιήθηκαν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας.
Στο μεταξύ, πλημμύρισε ο παράδρομος της Εγνατίας Οδού στην περιοχή του Κατσικά και οι τριγύρω καλλιεργούμενες εκτάσεις, χείμαρρος «εισέβαλε» και προκάλεσε προβλήματα στο κέντρο των Πραμάντων, ενώ ανεμοστρόβιλος έπληξε προχθές το βράδυ τα ορεινά Θεοδώριανα και τους Μελισσουργούς Άρτας προκαλώντας με τους ισχυρούς του ανέμους ζημιές σε δεκάδες σπίτια των συγκεκριμένων χωριών. Κυρίως καταστράφηκαν καμινάδες και στέγαστρα.
Λόγω των ισχυρών ανέμων, εξάλλου, ντεραπάρισε νταλίκα στην Εγνατία Οδό, πριν τη σήραγγα Ανήλιου, με αποτέλεσμα να διακοπεί για κάποιο διάστημα η κυκλοφορία στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

Η Άρτα στη Βουλή
Το πλήγμα για την περιοχή της Άρτας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι μεγάλο, γι’ αυτό κι έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια η κήρυξη Δήμων της σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό ζητάει και ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝ.ΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο οποίος κατέθεσε αναφορά προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης με σχετικές επιστολές των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων.
Ο κ. Γκόκας κάνει λόγο για εκτεταμένες ζημιές στους δύο Δήμους, όπως καθιζήσεις δρόμων, βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και στην ηλεκτροδότηση, καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, φθορές σε στέγες σπιτιών λόγω του ανεμοστρόβιλου χωρίς να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα εκ μέρους τους για την αποκατάσταση των καταστροφών. Ζητάει λοιπόν τη στήριξή τους από την Πολιτεία για αποκατάσταση των προβλημάτων και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες πολίτες.

Κριτική Ριζόπουλου
«Βολές» κατά της Περιφερειακής Αρχής εξαπέλυσε χθες ο Σπύρος Ριζόπουλος, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Έκανε λόγο για ανύπαρκτη στρατηγική για τις πλημμύρες και για ένα απαρχαιωμένο σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας το οποίο μιλάει γενικά για τις 13 Περιφέρειες και όχι ειδικά για εκείνη της Ηπείρου, τονίζοντας πως ο ίδιος με έκπληξη διαπίστωσε ότι αφετηρία του σχεδιασμού ήταν ο νόμος 13/2002, από τον οποίο έχουν περάσει 18 χρόνια…
Ο κ. Ριζόπουλος μίλησε επίσης για έργα που δεν έγιναν ποτέ στην Ήπειρο για την αποστράγγιση της τεράστιας ποσότητας νερού από τις βροχοπτώσεις, ενώ για τις πιστώσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών τόνισε ότι δεν υπάρχει προϋπολογισμός, ούτε είναι γνωστό το κόστος του σχεδίου. «Η Ήπειρος είναι παντελώς ανοχύρωτη σε όλα τα μεγάλα ζητήματα», τόνισε προσθέτοντας πως «όλες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών της Περιφέρειας, περνάνε από την Πολιτική Προστασία και τα χρήματα μπορεί να μπαίνουν σε τσέπες και όχι να διοχετεύονται για την επίλυση των προβλημάτων»!