Η ολοκληρωμένη διαχείριση… σκοντάφτει στο τελευταίο στάδιο

«Πόλεμος» Δήμων στην Ήπειρο με φόντο Σ.Μ.Α. και απορρίμματα!

Ψηφίστηκαν χθες από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο οι όροι δημοπράτησης και η μελέτη για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης

• Απείχαν οι Αντιδήμαρχοι του Δ. Ιωαννιτών και ο Δήμαρχος Ζίτσας • Σοβαρές ενστάσεις από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ

aporimata

Κυριολεκτικά στο τελευταίο της στάδιο, αυτό της κατασκευής και λειτουργίας Σταθμών Μεταφόρτωσης, «σκοντάφτει» η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, θέμα για το οποίο είναι σε εξέλιξη ένας υπόγειος «πόλεμος» ανάμεσα σε Δήμους και τον περιφερειακό Αναγκαστικό Σύνδεσμο.

Φυσικά, το θέμα είναι σημαντικό, αφού έχει να κάνει με το κόστος λειτουργίας των ΣΜΑ, το οποίο προβλέπεται ότι θα είναι δυσανάλογα «τσουχτερό» σε σχέση με την απόστασή τους για τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, γι’ αυτό και αντιδρούν στην επιμονή του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νικόλαου Καλαντζή να αναθέσει άμεσα το έργο λειτουργίας των Σταθμών και για διάστημα 10 ολόκληρων ετών. Η εισήγησή του, με ορισμένες τροποποιήσεις, ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση απείχαν τόσο οι τρεις Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιωαννιτών που είναι μέλη του Δ.Σ. όσο και ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ενώ της ψηφοφορίας απείχε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.
«Πέρασε» η μελέτη!
Στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη μελέτη διαχείρισης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Ηπείρου επέμεινε πεισματικά χθες ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν η κατά πλειοψηφία αποδοχή της τροποποιημένης εισήγησής του. Η αλλαγή αφορούσε στα ποσοστά βαρύτητας ανάμεσα στα τεχνικά χαρακτηριστικά και την οικονομική προσφορά για την αξιολόγηση του φακέλου κάθε υποψήφιου αναδόχου του έργου από το 70 - 30 στο 50 - 50. Από τα παρόντα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ο Χρ. Ντακαλέτσης ζήτησε επανειλημμένα να αναβληθεί η συνεδρίαση, όμως δεν εισακούστηκε και απείχε τελικά της ψηφοφορίας.
Απομένει πλέον να φανεί πώς θα υποδεχθούν την απόφαση οι Δήμοι της Π.Ε. Ιωαννίνων που διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με την όλη διαδικασία.
Ζήτησαν αναβολή
Πάντως, αίτημα για αναβολή του πρώτου θέματος της χθεσινής συνεδρίασης του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου που αφορούσε στον διαγωνισμό λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης είχαν καταθέσει με επιστολή τους οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιωαννιτών, Γιώργος Αρλέτος, Βασίλης Βλέτσας και Βαγγέλης Πήχας, οι οποίοι απείχαν και πάλι απ’ αυτήν.
Όπως επισημαίνει ο Δήμος, ο οποίος με τη διαδικασία που ακολουθείται στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα κληθεί να σηκώσει ένα μεγάλο οικονομικό βάρος, αναντίστοιχο με τη χιλιομετρική του απόσταση από τη Μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι, «οι επιλογές για την διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να διέπονται από ένα ουσιαστικό και σημαντικό κριτήριο: Να μην επιφέρουν άλλα οικονομικά βάρη για τους πολίτες». Αυτός είναι ο λόγος που πρότεινε στη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει σε μία βραχυχρόνια σύμβαση για την λειτουργία των ΣΜΑ η οποία θα αναδείξει και τις πραγματικές ανάγκες.
Επιστολή Αντιδημάρχων
Οι κ.κ. Αρλέτος, Βλέτσας και Πήχας στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ν. Καλαντζή με την οποία ζητούσαν αναβολή της συζήτησης για τη μελέτη λειτουργίας των ΣΜΑ σημείωναν καταρχήν ότι «υπάρχει απόλυτη ανάγκη μιας πολιτικής συναίνεσης ιδιαίτερα αυτή την τόσο κρίσιμη εποχή για τον τόπο και τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Οι τρεις Αντιδήμαρχοι επισήμαιναν πως η απόφασή τους να μη συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦΟΣΔΑ δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τη συζήτηση των Δημάρχων της Π.Ε. Ιωαννίνων για ενδεχόμενη λειτουργία ενός ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, ενώ απέρριπταν κάθε ισχυρισμό ότι επιδιώκουν σκόπιμα αδικαιολόγητη πόλωση. «Κύριο μέλημά μας είναι η μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών μας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο μιας οξύτατης οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες και αβέβαιη εξέλιξη», τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Τέλος, δήλωναν κατηγορηματικά αντίθετοι στη λογική μιας μακροχρόνιας σύμβασης που δεν τεκμηριώνεται ότι εξασφαλίζει οικονομία κλίμακας και πρότειναν μία βραχυχρόνια σύμβαση που θα εξασφαλίζει την ομαλή παράδοση του συνόλου των ΣΜΑ, την εξάμηνη δοκιμαστική τους λειτουργία, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση προμήθειας, την επισήμανση όλων των προβλημάτων στη λειτουργία και τη διαχείριση τους που θα καθορίσουν τους όρους μιας σύμβασης της λειτουργίας των ΣΜΑ.
Ο Θωμάς Μπέγκας
Ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων και νυν Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας κόντρα στη στάση των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Ιωαννιτών, υπερψήφισε την εισήγηση, ενώ επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση του, επιτίθεται κατά της Δημοτικής Αρχής, καταλογίζοντας της «φυγομαχία» και επιρρίπτοντας ευθύνες γιατί επικοινωνούν με το Δ.Σ. του Φορέα μέσω αλληλογραφίας. Ο κ. Μπέγκας προσθέτει τέλος ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες για την άμβλυνση των αντιθέσεων για το καλό του φορέα και του τόπου.
Ο Μιχάλης Πλιάκος
Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου απείχε και ο Δήμαρχος Ζίτσας και μέλος του Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος εξήγησε τους λόγους γι’ αυτή του την απόφαση σε επιστολή του προς τον Νικ. Καλαντζή. Βασική αιτία για την αποχή του κ. Πλιάκου είναι επίσης η μελέτη για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, την απόσυρση της οποίας είχε ζητήσει ο Δήμαρχος ήδη από τον ΦΟΔΣΑ.
Όπως αναφέρει στη χθεσινή του επιστολή, η συγκεκριμένη μελέτη δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Φέρνει ως παράδειγμα το κόστος προσωπικού ανά Δήμο, το οποίο όπως τονίζει ο κ. Πλιάκος, υπολογίζεται με τις ημέρες λειτουργίας των ΣΜΑ και όχι με τις ημέρες εργασίας δίνοντας πλασματικά στοιχεία που ανεβάζουν σε ορισμένους Δήμους κατά πολύ τη μισθοδοσία. Επίσης, αναφέρει ότι το κόστος κίνησης οχημάτων δεν υπολογίζεται με βάση την πραγματική αποτύπωση των χιλιομέτρων, ενώ χαρακτηρίζει εξωφρενικό και πλασματικό το κόστος παροχής υπηρεσιών που αγγίζει τις 500.000 αφού δεν αναλύεται επιμέρους.
«Έωλη διαδικασία…»
«Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί η οικονομοτεχνική μελέτη που μας καταθέτετε φέρει την υπογραφή πολιτικού μηχανικού και τη θεωρεί τοπογράφος μηχανικός», επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζίτσας, ενώ απευθυνόμενος στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου τονίζει με έμφαση: «Η επιμονή και εμμονή του Προέδρου να προχωρήσει σε μια διαδικασία πέρα έως πέρα έωλη (θυμίζουμε πως ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. ουδεμία αρμοδιότητα έχει επί των εκτάσεων που κατασκευάζονται οι Σ.Μ.Α.) τον καθιστά υπεύθυνο για ότι προκύψει»!
Ο Πρόεδρος ΠΕΔ
Σοβαρές επιφυλάξεις για συγκεκριμένα σημεία της μελέτης διαχείρισης των Σταθμών Μεταφόρτωσης εξέφρασε κατά τη χθεσινή συζήτηση έγκρισης των όρων δημοπράτησης και της μελέτης διαχείρισης των ΣΜΑ, στο Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης, δείχνοντας διατάξεις της που, όπως τόνισε, δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη πλήρους ανταγωνισμού ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις και άρα οφέλη για τους δημότες της Ηπείρου.
Μετά την απόρριψη του αιτήματός του για νέα αναβολή της συνεδρίασης, ο κ. Ντακαλέτσης παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανάδειξη του αναδόχου του έργου δε θα γίνει με κριτήριο τη μεγαλύτερη έκπτωση. Τέλος, στην τοποθέτησή του κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είναι εδραιωμένη η πεποίθησή μου ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά ούτε και Βόρειοι και Νότιοι και φοβάμαι ότι οι μόνοι ηττημένοι από αυτή την απόφαση είναι οι πολίτες της Ηπείρου, επειδή θα επιβαρυνθούν με περισσότερα τέλη, στη δεδομένη κακή συγκυρία για την οικονομία μας».