Στην… κόψη του ξυραφιού τα Γιάννενα με 66 κρούσματα κορωνοϊού το διήμερο!

 Όλο και πιο κοντά το τοπικό «lockdown»

•Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα • Κλειστό σήμερα το Κολυμβητήριο Λιμνοπούλας • Η εικόνα στην «Πίνδο»…

hlik

• Κυριολεκτικά στην… κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, η οποία απέχει ένα μόλις βήμα από το επόμενο επίπεδο του χάρτη της πανδημίας, αυτό που αποκαλείται «κόκκινο»!
Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στην περιοχή μας με 30 θετικά κρούσματα το Σάββατο και 36 χθες, γεγονός που θέτει σε συναγερμό τις Αρχές και είναι σαφές πως φέρνει πιο κοντά το τοπικό lockdown στο πρότυπο άλλων γειτονικών περιοχών όπως η Κοζάνη. Συνολικά η Ήπειρος κατέγραψε 77 νέα κρούσματα το περασμένο διήμερο, τα περισσότερα από την έναρξη της «περιπέτειας» με τον κορωνοϊό.
Η πορεία των κρουσμάτων, παρά τα σκαμπανεβάσματα, δείχνει ότι προς το παρόν δεν έχουν αποδώσει τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα. Στο μεταξύ, κλειστό θα είναι σήμερα το Κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας λόγω θετικού περιστατικού, ενώ 20 θετικά κρούσματα έδωσαν ως τώρα τα τεστ στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό.
Άλλα 77 κρούσματα!
Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε χθες η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, καθώς από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν άλλα 36 θετικά κρούσματα! Από αυτά τα 17 συνδέονται με γνωστές συρροές. Δύο επίσης κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες για την Π.Ε. Πρέβεζας.
Τα 36 νέα κρούσματα έρχονται να προστεθούν στα 30 που είχαν ανακοινωθεί για τα Γιάννενα το Σάββατο. Σύνολο δηλαδή 66 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο! Αρκετά ήταν τα κρούσματα του Σαββάτου και στην υπόλοιπη Ήπειρο, καθώς ανακοινώθηκαν έξι στην Πρέβεζα, δύο στη Θεσπρωτία κι ένα στην Άρτα. Συνολικά το διήμερο είχαμε 77 θετικά κρούσματα κορωνοϊού, νούμερο που από μόνο του αρκεί για να κρούσει και πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
Δεν απέδωσαν…
Σχεδόν τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων στην Π.Ε. Ιωαννίνων, με κυριότερα τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους και το κλείσιμο της εστίασης στις 12 το βράδυ. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται καθημερινά, αυτά δεν φαίνεται να αποδίδουν με την περιοχή μας να δίνει σταθερά ικανό αριθμό νέων κρουσμάτων.
Κάπως έτσι, τα Γιάννενα και η ευρύτερη περιοχή… φλερτάρουν όλο και πιο έντονα με το πέρασμά τους στο κόκκινο, δηλαδή στο επίπεδο 4. Μέχρι στιγμής πάντως, αν και βρίσκονται πολύ κοντά στον πολυπαραγοντικό δείκτη 150 που κρίνει, μεταξύ άλλων, το πέρασμα στο επόμενο επίπεδο, ακόμη δεν τον έχουν αγγίξει. Κάτι όμως που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Άρα, κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να αποκλείσει το ενδεχόμενο τις αμέσως επόμενες ημέρες να επιβληθεί τοπικό lockdown στην Περιφερειακή μας Ενότητα.
Με σκαμπανεβάσματα
Πάντως, όπως επισημαίνει και το «In.gr» σε σχετικό ρεπορτάζ, παρατηρούνται σκαμπανεβάσματα στα κρούσματα που ανακοινώνονται για την περιοχή των Ιωαννίνων. Ειδικότερα, στην αρχή της εβδομάδας, την προηγούμενη Δευτέρα, ήταν μόλις οκτώ. Την Τρίτη ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε σχεδόν, καθώς ανακοινώθηκαν 15 κρούσματα με αποτέλεσμα ο Ν. Χαρδαλιάς να επιστήσει την προσοχή στους κατοίκους. Την Τετάρτη έγινε η μεγάλη έκρηξη με 32 κρούσματα, αριθμός τετραπλάσιος από αυτόν της Δευτέρας, ενώ την Πέμπτη ο αριθμός των διαγνώσεων έπεσε, αλλά όχι πολύ, στα 23 κρούσματα. Την περασμένη Παρασκευή καταγράφηκαν 19 κρούσματα στα Γιάννενα και ακολούθησε η εκτόξευση του Σαββατοκύριακου.
Κλειστό το Κολυμβητήριο
Κλειστό θα μείνει σήμερα, Δευτέρα το Κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας, καθώς, όπως ενημέρωσε χθες η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, εντοπίστηκε κρούσμα. Πρόκειται για 19χρονη αθλήτρια συλλόγου που προπονείται στο Κολυμβητήριο. Σήμερα λοιπόν θα γίνει απολύμανση και το Κολυμβητήριο θα λειτουργήσει κανονικά από αύριο, Τρίτη, ενώ ενημερώθηκαν όλα τα Σωματεία για να ακολουθήσουν και αυτά τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η δομή Κόνιτσας
To μόνο καλό νέο της χθεσινής ημέρας ήταν ότι δεν προέκυψαν θετικά κρούσματα από τα τεστ που πραγματοποίησαν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε δομή ασυνόδευτων παιδιών της Κόνιτσας. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε έπειτα από το γεγονός ότι ανήλικος που διαμένει στη συγκεκριμένη δομή, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Η εικόνα στην «Πίνδο»!
Όσον αφορά στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος», οι κεντρικές εγκαταστάσεις, δηλαδή το πτηνοσφαγείο του οποίου είναι κλειστό αυτές τις μέρες για απολύμανση έπειτα από τον εντοπισμό κρουσμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 377 δείγματα που έχουν ληφθεί μέσω ΕΟΔΥ, θετικά βρέθηκαν τα 20, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τα 39 δείγματα που έχουν ληφθεί από τους αλλοδαπούς εργάτες της επιχείρησης.