Από τον ΟΚΠΑΠΑ και την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου

 Πολύτιμη… χείρα βοηθείας σε Γιαννιώτες που έχουν ανάγκη!

Αυξημένες οι απαιτήσεις για παροχή βοήθειας στο διάστημα της  πανδημίας

• Αναλυτικό απολογισμό έκανε χθες ο Πρόεδρος του Οργανισμού Δημ. Πάνου

• Εξήρε τις δράσεις του ο  Μ. ΕΛΙΣΑΦ

KENTRO KOINOTHTAS IOANNINON 25 9 2020

• Παροχή βοήθειας και πολύπλευρης στήριξης σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, κλήθηκαν να προσφέρουν από τον περασμένο Μάρτιο ο ΟΚΠΑΠΑ και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών και είναι γεγονός πως ανταποκρίθηκαν καλά στις απαιτήσεις!
Ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας βρέθηκε κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή αναλαμβάνοντας μέσω των δομών του πρωτοβουλίες και υλοποιώντας δράσεις που αποδείχθηκαν πολύτιμες για χιλιάδες Γιαννιώτες οι οποίοι αναζήτησαν… χείρα βοηθείας λόγω της καραντίνας και των υπόλοιπων «επιπλοκών» που είχε ο κορωνοϊός στη ζωή μας.
Όλα αυτά παρουσιάστηκαν αναλυτικά χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, όπου έγινε απολογισμός

των πεπραγμένων του Δήμου στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ενώ παράλληλα τέθηκαν επί τάπητος οι βασικές προτεραιότητες για τη συνέχεια.
Οι χθεσινές δηλώσεις
«Ο ΟΚΠΑΠΑ από την ίδρυσή του αποτελεί έναν σημαντικό βραχίονα του Δήμου στη χάραξη και την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών. Η τελευταία χρονιά ήταν διαφορετική καθώς στην καθημερινότητα όλων εισέβαλε η πανδημία.
Μέσα στο ιδιαίτερα δύσκολο και δυσμενές περιβάλλον που εξακολουθούμε να ζούμε οι δράσεις που υλοποίησε και εξακολουθεί να υλοποιεί ο Οργανισμός αποτελούν ασπίδα ειδικά για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», τόνισε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
Ο κ. Ελισάφ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Φίλιππο Τσουμάνη, πρόεδρο του Οργανισμού από το 2011 μέχρι το 2019 για την προσφορά του στον ΟΚΠΑΠΑ, καθώς, όπως είπε, μόχθησε ιδιαίτερα για την οργάνωση και τη στελέχωσή του.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου υπογράμμισε ότι «οι δραστηριότητες του Οργανισμού τόσο της προσχολικής αγωγής όσο και των κοινωνικών υπηρεσιών απαιτούν ευαισθησία, διάθεση προσφοράς και ενσυναίσθηση και αυτή υπάρχει τόσο στη διοίκηση όσο στους εργαζομένους του». Ευχαρίστησε δε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τις Διευθύντριες του Οργανισμού και τις υπηρεσίες του Δήμου για την συνεργασία και τόνισε ότι για την Δημοτική Αρχή η κοινωνική πολιτική αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Ο δε Αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Γιάννης Τσίμαρης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία και στις δράσεις που ανέλαβε ο Οργανισμός υπογραμμίζοντας ότι ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων των πολιτών.
Στην πρώτη γραμμή!
Μεγάλα τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και στα Γιάννενα και είναι γεγονός ότι ο ΟΚΠΑΠΑ ως ο επιφορτισμένος με την κοινωνική πολιτική Οργανισμός του Δήμου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή βοηθώντας τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε χθες ο Πρόεδρός του, δημιουργήθηκε το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο το οποίο εξυπηρέτησε συμπολίτες για την μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στα σπίτια τους, την εκτέλεση ιατρικών συνταγών και για άλλες δράσεις με σκοπό τη στήριξη ευπαθών και μοναχικών ατόμων ή ανθρώπων που βρισκόταν σε ανάγκη λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών και δεν είχαν υποστηρικτικό περιβάλλον.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ διανεμήθηκαν κατ’ οίκον τρόφιμα σε 1.250 οικογένειες, χορηγήθηκαν τρόφιμα στις οικογένειες Ρομά, ενώ για πρώτη φορά έγινε εμβολιασμός των παιδιών Ρομά. Τέλος, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου ενημερώθηκαν όλες οι Δημοτικές Ενότητες και όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων για τις δομές και τις δράσεις του ΟΚΠΑΠΑ και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Τι θα ακολουθήσει
Όπως αναφέρθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο (φωτό), το βασικό τετράπτυχο της κοινωνικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στη συνέχεια βασίζεται στις εξής προτεραιότητες: Πρώτον, κανένας δεν είναι μόνος του, δεύτερον διασφάλιση της μέγιστης φροντίδας για τα παιδιά μέσω των παιδικών σταθμών, τρίτον στήριξη χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς όλων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και τέταρτον αναβάθμιση όλων των δομών.
Για την επόμενη χρονιά στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η βελτίωση των υπαρχουσών δομών και η δημιουργία νέων που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-23. Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το Δεύτερο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Κέντρο Δημιουργικής Φροντίδας ατόμων με αναπηρία και το Κέντρο ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αυτισμό και Alzheimer (ΚΔΗΦ).
Τι έγινε επί έναν χρόνο
Σε έναν αναλυτικότατο απολογισμό προχώρησε χθες η Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ με αναλυτική αναφορά σε όλες τις δράσεις που έγιναν ανά τομέα τον τελευταίο χρόνο, ο οποίος αποδείχθηκε πολύ απαιτητικός λόγω της πανδημίας.
Όσον αφορά στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τονίστηκε πως το πρόγραμμα ανακαίνισής τους με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη φάση της μελέτης και σκοπός είναι μέχρι το τέλος του να γίνει η προκήρυξη του έργου. Παράλληλα, επισημάνθηκε πως έγινε ο διαγωνισμός για την πυρασφάλεια των Σταθμών, δημιουργούνται νέα τμήματα σε ορισμένους απ’ αυτούς, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για το διορισμό μόνιμου προσωπικού, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που διαπιστώνονται.
ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, KΔΑΠμεΑ…
Κλειστά παραμένουν από τον περασμένο Μάιο τα ΚΑΠΗ του Δήμου λόγω κορωνοϊού. Πριν την προλάβει η πανδημία όμως η διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ είχε προχωρήσει στη σύνταξη νέου Κανονισμού Λειτουργίας τους, είχε εμπλουτίσει τις δραστηριότητας με εκμάθηση ξένης γλώσσας, ψηφιακών μέσων και με μαθήματα γαστρονομίας και είχε πραγματοποιήσει προγράμματα περιήγησης σε μουσεία, μοναστήρια και ιστορικά μνημεία. Παράλληλα, όπως τονίστηκε χθες, ο ΟΚΠΑΠΑ προχώρησε στην ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια, στον οποίο έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής 78 άτομα.
Όσον αφορά στο Κέντρο Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται 30 ωφελούμενοι με διάφορες δραστηριότητες, μεσημεριανή σίτιση και νοσηλευτική φροντίδα. Το δε ΚΔΑΠμεΑ φιλοξενεί 15 παιδιά, ηλικίας 6 έως 18 ετών, έχει εμπλουτιστεί με εξοπλισμό εργοθεραπείας και ψηφιακών μέσων και βελτιώθηκε η κτιριακή υποδομή. Εξάλλου, ο ΟΚΠΑΠΑ θα αναλάβει τη λειτουργία και του νέου «Κέντρου για το παιδί» που πρόκειται να γίνει στο παλιό Άσυλο Ανιάτων και θα περιλαμβάνει ένα Κ.Δ.Α.Π. και δύο Κ.Δ.Α.Π. μεΑ.
Οι υπόλοιπες δομές
Αναφορά έκανε ο κ. Πάνου χθες στο Κέντρο Κοινότητας του ΟΚΠΑΠΑ που τον τελευταίο χρόνο εξυπηρέτησε 4.772 ωφελούμενους σε 13.642 αιτήματα, ενώ στις αρχές του 2020 βρέθηκε μέσα στα δέκα πρώτα από πλευράς αριθμού εξυπηρετούμενων πανελλαδικώς. Ο Οργανισμός προχώρησε στην επέκταση του, με το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας και το Κέντρο Ρομά.
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό, αυξήθηκαν οι ωφελούμενοι και στο Υπνωτήριο Αστέγων με εννέα νέες εισαγωγές. Στον χώρο του ΚΕΚΩΠ όπου στεγάζεται η δομή έχουν γίνει και βελτιωτικές παρεμβάσεις. Αντίστοιχη αύξηση ωφελουμένων παρατηρήθηκε και στον Ξενώνα Γυναικών θυμάτων Βίας και των παιδιών τους με 17 νέες εισαγωγές.
Σχετικά με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» τονίστηκε πως λειτουργούν έξι δομές οι οποίες εξυπηρετούν 350 περίπου συμπολίτες μας με το προσωπικό τους να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου ωφελήθηκαν 556 οικογένειες, εκ των οποίων 72 εντάχθηκαν την τρέχουσα χρονιά, ενώ από το Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετήθηκαν 260 ωφελούμενοι συνολικά. Στο δε Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Δήμου έγιναν 285 επισκέψεις ωφελούμενων.
Ο απολογισμός του ΟΚΠΑΠΑ περιλάμβανε επίσης τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους, στους οποίους δραστηριοποιούνται σήμερα 157 ωφελούμενοι, ενώ αναλυτική αναφορά έγινε στις προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για τις διάφορες δομές του Οργανισμού, ο οποίος θα προχωρήσει σύντομα και σε άλλες για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.