Η άνοδος κρουσμάτων (310 χθες τα 3 στα Γιάννενα), φέρνει…

Όλο και πιο κοντά στην Ήπειρο νέα μέτρα για τον κορωνοϊό!

Πρόκριμα οι ανακοινώσεις για Αττική

• Παρατείνονται οι περιορισμοί από Αλβανία
Γ. Μαγιορκίνης: Τα αστικά κέντρα «αχίλλειος πτέρνα» της πανδημίας

ENTATIKH KORONOIOS

• Νέα μέτρα βρίσκονται στο «συρτάρι» Κυβέρνησης και Επιστημόνων προκειμένου να αναχαιτιστεί η συνεχώς αυξητική τάση σε κρούσματα (χθες ανακοινώθηκαν άλλα 310), διασωληνωμένους (έφτασαν τους 67) και θανάτους (άλλοι τρεις χθες) της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Ήδη από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή μια δέσμη προληπτικών μέτρων για την Αττική που θα ισχύσουν μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που πλέον ισχύει και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον περασμένο μήνα και για τα διελεύσεις από Αλβανία σε Κακαβιά – Κρυσταλοπηγή.
Τα μέτρα αυτά (ή κάτι ανάλογο) είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και δεν διαπιστώνεται συμμόρφωση των πολιτών με τις οδηγίες και υποδείξεις των επιστημόνων.
Προβληματισμός αρχίζει να υπάρχει και για την Ήπειρο και ειδικά στο Νομό Ιωαννίνων, που και χθες περιλαμβάνεται στη λίστα με νέα κρούσματα (τρία) ενώ άλλο ένα επιβεβαιώθηκε στην Πρέβεζα. Προς το παρόν η Περιφέρειά μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο ως προς τα κρούσματα, αν όμως αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων η επικινδυνότητα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Νομός Ιωαννίνων, ο οποίος μπορεί την περίοδο αυτή -μετά τα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα- να έχει «θωρακιστεί» σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους εισερχόμενους από Αλβανία, έχει όμως να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα με τους μετανάστες και πρόσφυγες, μετά τα διαδοχικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Παιδόπολη Αγία Ελένη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τα δύο από τα τρία χθεσινά κρούσματα έχουν ως «πεδίο αναφοράς» τη συγκεκριμένη δομή.
Η χρήση μάσκας παραμένει ένα ζητούμενο για πολλούς πολίτες, που εξακολουθούν να αδιαφορούν, αν και οι έλεγχοι της Αστυνομίας μάλλον φαίνεται ότι ατόνησαν καθώς τη Δευτέρα, σε όλη την Ήπειρο καταγράφηκαν μόλις 4(!) παραβάσεις.

Παράταση για Αλβανία
Τα μέτρα που ισχύουν από τα μέσα Αυγούστου για Κακαβιά – Κρυσταλλοπηγή, παρατάθηκαν μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ήδη δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Τα μέτρα αφορούν τον αριθμητικό περιορισμό των προσώπων που εισέρχονται από την Αλβανία στην Ελλάδα, η υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα και η επιβολή του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου.

Τα χθεσινά στοιχεία
Η κατανομή των 310 χθεσινών κρουσμάτων έχει ως εξής: 14 εισαγόμενα, 197 στην Αττική, 22 σε Θεσσαλονίκη, 15 σε Λέσβο (Μόρια), 9 σε Πέλλα, 6 σε Πιερία, 4 σε Αχαΐα, Ηράκλειο, Κοζάνη, 3 σε Ιωάννινα, Ημαθία, Ρέθυμνο, 2 σε Καρδίτσα, Κεφαλληνία, Ρόδο, Σάμο, Τρίκαλα, 1 σε Αργολίδα, Έβρο, Ηλεία, Θήρα, Λάρισα, Μεσσηνία, Μύκονο, Πρέβεζα, Σποράδες, Φθιώτιδα και 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ο Ν. Χαρδαλιάς
Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι το Λεκανοπέδιο βρίσκεται σε επίπεδο υψηλού κινδύνου από άποψη επιδημιολογικού φορτίου, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει στο 60%. Αναγνώρισε, ακόμη, ως πρόβλημα, την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Αττική.Μεταξύ των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι το όριο 50% σε συναυλίες, το 60% σε κινηματογράφους και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε όλους τους ανοικτούς χώρους συναθροίσεων (πλατείες, στάσεις λεωφορείων κλπ), ανώτατο όριο συναθροίσεων στα 50 άτομα, αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης.

Ο Γ. Μαγιορκίνης
Ανησυχητική χαρακτήρισε την αντοχή της πανδημίας παρά τα μέτρα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων από την προηγούμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για αρκετές ημέρες με πάνω από 300 κρούσματα. Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε στην αύξηση των διασωληνωμένων με αποτέλεσμα να αρχίζει να δημιουργείται -όπως είπε- πρόωρη πίεση στο ΕΣΥ.
«Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα, το εκκολαπτήριο της πανδημίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.