Για τον οδοφωτισμό της πόλης των Ιωαννίνων

Η Οικονομική Επιτροπή «έλυσε τα χέρια» στη Δημοτική Αρχή για το έργο με τα LED!

Μεγάλο το όφελος για τον Δήμο, τόνισε ο Φ. Βάββας
«Πυρ ομαδόν» από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

• Για ευτελισμό και απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε ο Θ. Μπέγκας…

FOTA LED PLATEIA

 

• Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών κλήθηκε, όπως και στην περίπτωση της αποκομιδής απορριμμάτων από ιδιώτη, να λύσει τα… δεσμά που κρατούν «παγωμένο» το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης της πόλης με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.
Η σχετική Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου πήρε χθες το μεσημέρι την έγκρισή της, με τον Αντιδήμαρχο Φώτη Βάββα να κάνει λόγο για σημαντική μείωση των δαπανών του Δήμου για τις ενεργειακές του ανάγκες. Άποψη πάντως που δεν συμμερίζεται η αντιπολίτευση, οι εκπρόσωποι της οποίας αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει το έργο, παρακάμπτοντας το Δημοτ. Συμβούλιο.
Πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Θωμάς Μπέγκας και στελέχη της «Ενότητας Πολιτών» σε συνέντευξη Τύπου ανέβασαν κατακόρυφα τους τόνους, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση και προσωπικά στον δήμαρχο Μ. Ελισάφ.

Ξεμπλόκαραν τα LED!
Kατά πλειοψηφία πέρασε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης της πόλης, με τοποθέτηση λαμπτήρων οδοφωτισμού τεχνολογίας LED.
Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες της νέας Προγραμματικής που προβλέπει αξιοποίηση ως χρηματοδοτικού εργαλείου του μηχανισμού ELENA για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου.
Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πρόδρομες εργασίες όπως η αποτύπωση και η καταγραφή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, η εκπόνηση των φωτοτεχνικών υπολογισμών, η εκτίμηση των φωτιστικών τεχνολογίας LED που παράγουν τουλάχιστον ισοδύναμο ή καλύτερο αποτέλεσμα φωτισμού, ο φωτομετρικός έλεγχος κ.α.. «Η ένταξη στο ELENA διασφαλίζει πως ο Δήμος θα συνεχίσει να έχει μέσω της Περιφέρειας και του Τεχνικού της Συμβούλου, υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης του έργου και για το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών κατά τις φάσεις της δημοπράτησης, της αξιολόγησης προσφορών, της κατακύρωσης και της συμβασιοποίησης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Βάββας η ανάπτυξη του έργου θα προχωρήσει με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος συνεπάγεται μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο, τόσο στη φάση της ωρίμανσης όσο και στην φάση της εγκατάστασης, ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος απαλλάσσεται από τα κόστη συντήρησης.

Σημαντική εξοικονόμηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η αναβάθμιση του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού θα επιτευχθεί με εγκατάσταση νέων Λαμπτήρων, φωτιστικών και προβολέων σύγχρονης τεχνολογίας, εγκατάσταση και παραμετροποίηση Πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης και ελέγχου κατανάλωσης και εφαρμογές Smart Cities (έλεγχος στάθμευσης, περιβάλλον). Από το σχέδιο του Δήμου προβλέπεται η επίτευξη συνολικής εξοικονόμησης ενέργειας τουλάχιστον 50%, επί ποινή αποκλεισμού για τους υποψηφίους Αναδόχους.
«Ο Δήμος θα μειώσει σημαντικά τόσο τις δαπάνες του για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όσο και εκείνες που σχετίζονται με τα σχετικά κόστη συντήρησης», υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

Έντονες αντιδράσεις
Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης μέσω των εκπροσώπων της στην Οικονομική Επιτροπή για τον τρόπο που επέλεξε η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης. Εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών» οι δημοτικοί σύμβουλοι Θωμάς Γιωτίτσας και Δημήτρης Νάστος κατήγγειλαν τη Δημοτ. Αρχή για αντιδημοκρατική συμπεριφορά καθώς, όπως τόνισαν, έφερε στην Επιτροπή ένα θέμα που είχε απορρίψει το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι δύο σύμβουλοι καταψήφισαν τη σύναψη της Προγραμματικής.
Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» η κεντρική εισήγηση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Γκίζα ο οποίος υποστήριξε ότι αγνοείται το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ η Προγραμματική Σύμβαση δεν προσθέτει καινούρια στοιχεία. Η παράταξη καταψήφισε τη σύμβαση. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, κατηγόρησε τη Δημοτ. Αρχή ότι «απλώς αποφασίζει και διατάζει, δηλαδή λειτουργεί αυταρχικά», αγνοώντας πρακτικές όπως η συνεργασία και ο διάλογος.
Στην Οικονομική Επιτροπή τοποθετήθηκε επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής του έργου είναι ασύμφορος για τον Δήμο και χαρακτήρισε πολιτικά λανθασμένη την επιλογή της Δημοτικής Αρχής να επαναφέρει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή.
Απαντώντας ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί βήμα - βήμα όσα προβλέπει η νομοθεσία. «Δεν είναι κακό να εφαρμόζουμε το νόμο, δεν είναι κακό να υπάρχουν πλειοψηφίες, δεν είναι κακό να υπάρχει Δημοτική Αρχή που να θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της», τόνισε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Φ. Βάββας τόνισε ότι «η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Είναι αυτή που ψηφίστηκε από τους πολίτες και θα την κρίνουν για τα έργα της και για όσα υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει».

Ανέβασαν τόνους!
Στο μεταξύ, πριν από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, κατακόρυφα ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης η μείζων αντιπολίτευση. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Θωμάς Μπέγκας μαζί με τους Θ. Γιωτίτσα και Δημ. Νάστο (φωτό) εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση, τόσο στη Δημοτική Αρχή όσο και προσωπικά στον Μ. Ελισάφ.
Ο πρ. δήμαρχος έκανε λόγο για πλήρη απαξίωση και ευτελισμό του Δημοτικού Συμβουλίου από τη Δημοτική Αρχή και για απόλυτο εμπαιγμό των δημοκρατικά εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Ιωαννιτών. Όπως είπε, η Δημοτ. Αρχή δεν αντιλήφθηκε την πρόταση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής επίλυσης του ζητήματος της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού μέσα από το διάλογο και τη σύγκλιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αντίθετα, έτρεξε να εφαρμόσει τα νομοθετήματα του υπουργού Εσωτερικών, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα, «καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, παραχωρώντας υπερεξουσίες σε διάφορες επιτροπές των Δήμων».
Ο πρ. δήμαρχος είπε πως «για πρώτη φορά στα χρονικά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται να ανατραπεί με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ενός κατώτερου οργάνου στην λειτουργική ιεραρχία ενός Δήμου» και επιτέθηκε προσωπικά στον διάδοχό του Μ. Ελισάφ. Είπε με έμφαση: «Το αφήγημα του κ. Ελισάφ περί ανάγκης εφαρμογής του προγράμματος της παράταξής του έχει κουράσει… Δεν έχει αντιληφθεί ότι η επικράτησή του τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, με βραχεία κεφαλή, εμπεριέχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα των συνδημοτών μας προς τον ίδιο, προκειμένου να ηγηθεί μιας προσπάθειας για την όσο το δυνατόν πιο μεγάλη σύνθεση δυνάμεων και απόψεων».
Ο Θ. Γιωτίτσας έκανε λόγο για ευτελισμό των δημοκρατικών διαδικασιών και μίλησε για «μία θλιβερή σύμπραξη δήθεν ανεξάρτητων παρατάξεων οι οποίες δεν παρουσίασαν ποτέ στους Γιαννιώτες το κοινό τους πρόγραμμα». Τέλος, ο Δημ. Νάστος τόνισε πως «η πρακτική του Δήμαρχου είναι εφιάλτης για την δημοκρατική συγκρότηση και την ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον».