Βαρύ το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος από την πανδημία

«Κραυγή αγωνίας» για επιβίωση της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας!

Επιχειρήσεις κλείνουν, ενώ άλλες δίνουν μάχη για να σταθούν όρθιες

• Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητάει το Σωματείο Ασημουργών

• Ποια μέτρα στήριξης προτείνει…

 

H POLH TON ASHMOYRGON PINAKIDA 1

• Γνωστά και ως «πόλη των Ασημουργών» τα Γιάννενα, έχουν μακρά παράδοση στην τέχνη της κατεργασίας του ασημιού και άλλων πολύτιμων μετάλλων.

Μία τέχνη που αποτέλεσε στο παρελθόν βασική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας απασχολώντας εκατοντάδες επαγγελματίες, με τα αντικείμενά της να φτάνουν κυριολεκτικά ως τα πέρατα του κόσμου.
Αυτές οι εποχές όμως πέρασαν, ο κλάδος συρρικνώθηκε με γοργούς ρυθμούς την τελευταία δεκαετία και σήμερα, με το «χτύπημα» που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, το μέλλον του διαγράφεται αβέβαιο, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την πρωτεύουσα της Ηπείρου.
«Κραυγή αγωνίας» για την επιβίωση των μελών του βγάζει το Σωματείο Ασημουργών Ιωαννίνων, ζητώντας από την Πολιτεία τη λήψη συγκεκριμένων έμπρακτων μέτρων στήριξής τους.

Εποχές δόξας…
Κάποτε δεν υπήρχε επισκέπτης των Ιωαννίνων, Έλληνας ή ξένος τουρίστας, απόδημος κ.λ.π. που να μην πάρει μαζί του φεύγοντας από την πόλη ως ενθύμιο ένα σουβενίρ απ’ αυτά που παρήγαγαν σε αφθονία τα δεκάδες ντόπια ασημουργικά εργαστήρια. Πέρα από τα οικιακά σκεύη, θραύση έκαναν και τα κοσμήματα που έβρισκε κανείς σε μεγάλη ποικιλία στην τοπική αγορά, ορισμένα απ’ τα οποία μάλιστα στόλισαν τις εμφανίσεις διάσημων γυναικών του πλανήτη!
Η Γιαννιώτικη Αργυροχοΐα γνώρισε δόξες, έφερε για δεκαετίες «ζεστό» χρήμα στην πόλη και κατάφερε ν’ αντισταθεί με την ποιότητά της ακόμα και στην επέλαση των φτηνών απομιμήσεων Κινέζικης προέλευσης που λόγω τιμής απέσπασαν ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της αγοράς.

Η συρρίκνωση
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία ο κλάδος συρρικνώθηκε, καθώς η οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας άλλαξε άρδην το «τοπίο» στην αγορά και τις συνήθειες των καταναλωτών, ακόμα κι όσων εξακολουθούν να ταξιδεύουν ανά τη χώρα. Ο προϋπολογισμός των επισκεπτών είναι πια μειωμένος και η απόκτηση παραδοσιακών Γιαννιώτικων χειροτεχνημάτων έγινε πιο δύσκολη υπόθεση.
Κάπως έτσι, πολλές επιχειρήσεις της πόλης και εργαστήρια, κάποια με ιστορία πολλών δεκαετιών στο ενεργητικό τους, έβαλαν «λουκέτο» αφού δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.

Μεγάλο το πλήγμα
Ο κλάδος, αν και συρρικνωμένος, κατάφερε να επιβιώσει, όμως σήμερα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο καθώς η πανδημία του κορωνοϊού κατάφερε ένα πολύ βαρύ πλήγμα και στην τοπική Αργυροχοΐα. Μετρώντας σήμερα τις «πληγές» τους μέσα στο νέο περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται με την επαναλειτουργία της αγοράς, οι επαγγελματίες δεν βλέπουν… φως στην άκρη του τούνελ!
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Σωματείου Ασημουργών Ιωαννίνων, «δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην τουριστική αγορά της χώρας αλλά και την εγχώρια αγορά, επιχειρήσεις του κλάδου (εργαστήρια) αδυνατούν να ολοκληρώσουν – παραδώσουν παραγγελίες προηγούμενου διαστήματος με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία». Χαρακτηρίζει λοιπόν αβέβαιο το μέλλον του κλάδου, τονίζοντας πως η σωτηρία του «είναι ένας δύσκολος γρίφος για τον οποίο θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα με μέτρα προσαρμοσμένα στις επιχειρήσεις μας».

Τι μέτρα ζητούν
Το Σωματείο Ασημουργών στην ανακοίνωσή του περιλαμβάνει και μία σειρά μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, τα οποία είναι κυρίως οικονομικού και φορολογικού χαρακτήρα.
Πιο συγκεκριμένα, ζητάει την ενίσχυση των επιχειρήσεων βάσει των δηλώσεων ΦΠΑ προηγούμενων ετών με τον οποίο αποδεικνύεται η κάθετη πτώση του τζίρου τους, τη χορήγηση άτοκων δανείων με περίοδο χάριτος από το κράτος, αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης για επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, προτείνει να παραταθεί το μέτρο αναστολής εργασίας σε όσες επιχειρήσεις αποδεικνύεται ο μειωμένος τζίρος, να υπάρξει μείωση ασφαλιστικών εισφορών τόσο των επαγγελματιών όσο και για τις εργοδοτικές και απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ που προκύπτει από την αγορά πρώτης ύλης. Ένα τελευταίο μέτρο που θέτει το Σωματείο στο τραπέζι είναι η επέκταση του μειωμένου ενοικίου τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2020.
«Είναι ανάγκη η Πολιτεία να νομοθετήσει άμεσα και όχι σε βάθος χρόνου τα προτεινόμενα μέτρα διότι βρισκόμαστε προ βεβαίας οικονομικής καταστροφής», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.