Σε ένα πρωτόγνωρο «τοπίο» έχει βρεθεί ο κλάδος λόγω της πανδημίας

H Ήπειρος ζητάει από την Πολιτεία «χείρα βοηθείας» για τον τουρισμό!

Αιτήματα για στήριξη της περιοχής μας υπέβαλλαν αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων
στον Γεν. Γραμματέα Κων/νο Λούλη, με πρώτο το άνοιγμα των Αεροδρομίων Ιωαννίνων και Ακτίου από 15 Ιουνίου • Επί τάπητος η αεροπορική σύνδεση με Κύπρο – Ισραήλ…

SYSKEPSH TOYRISMOS

• Σε ένα πρωτόγνωρο «τοπίο», που μόνο θετικό δεν είναι, έχει βρεθεί ο κλάδος του τουρισμού και στην Ήπειρο μετά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Έτσι, η αγωνία τόσο των αυτοδιοικητικών φορέων όσο και των επαγγελματιών είναι έκδηλη, τόσο για το καλοκαίρι στο οποίο μόλις μπήκαμε όσο και για το ερχόμενο φθινόπωρο.
Την αγωνία αυτή μετέφεραν άπαντες στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού Κων/νο Λούλη στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητώντας τη στήριξή του στην περιοχή μας. Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν, ξεχώρισαν δύο. Το άνοιγμα των Αεροδρομίων Ιωαννίνων και Ακτίου από τις 15 Ιουνίου, αλλά και η αεροπορική σύνδεση της πρωτεύουσας της Ηπείρου με Κύπρο και Ισραήλ.
Ο κ. Λούλης, ο οποίος συναντήθηκε και με το Προεδρείο της ΠΕΔ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα ενσκήψει δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Θερμή υποδοχή...
Με θερμά λόγια υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης τον Ηπειρωτικής καταγωγής Κων/νο Λούλη στον τόπο των προγόνων του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην οικονομική ενίσχυση που προσέφερε η οικογένεια Λούλη για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, αλλά και στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες που εκτείνονται κι εκτός ελληνικών συνόρων.
Στη σύσκεψη που είχε ως θέμα τον τουρισμό παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, οι Αντιπεριφερειάρχες Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και Άρτας Βασίλης Ψαθάς, η Διευθύντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ιουλία Μαρκούλα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης, ο Γεν. Γραμματέας Στάθης Σιούτης κ.α..
Ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως η Ήπειρος πέρασε την περίοδο της επιδημίας πιο ανώδυνα από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας και αναφέρθηκε στην προετοιμασία που γίνεται ενόψει καλοκαιρινής περιόδους με καθαρισμούς και ευπρεπισμό παραλιών, διεξαγωγή ενημερωτικών σεμιναρίων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης κ.λ.π.. Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι οι εισερχόμενοι στην Ήπειρο πολίτες από το εξωτερικό μέσω των δύο Αεροδρομίων και των συνοριακών σταθμών Κακαβιάς, Μέρτζιανης και Μαυροματίου πρέπει να ελέγχονται για κορωνοϊό.

Πιο νωρίς τα Αεροδρόμια!
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, αρμόδιος για θέματα τουρισμού, τόνισε στην παρέμβασή του ότι «αυτή η σεζόν ξεκινάει ουσιαστικά από το μηδέν. Ό,τι πάρουν οι επιχειρηματίες πάνω από αυτό θα είναι κέρδος», προσθέτοντας πως είναι αδύνατο να υπάρξουν οι περσινοί αριθμοί στις αφίξεις. Όπως είπε, η περιοχή μας στοχεύει κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό.
Ο κ. Ιωάννου έθεσε στον Γεν. Γραμματέα μία σειρά από αιτήματα και συγκεκριμένα, η Ήπειρος να συμπεριληφθεί σε περίοπτη θέση στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της χώρας, να κατευθυνθούν και στην περιοχή μας αποστολές εξοικείωσης ξένων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων, ενώ ζήτησε τα Αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου να ανοίξουν για πτήσεις από εξωτερικό στις 15 Ιουνίου αντί της 1ης Ιουλίου, τηρουμένων φυσικά όλων των αναγκαίων υγειονομικών συνθηκών.

Πτήσεις με Κύπρο - Ισραήλ
Στο θέμα των Αεροδρομίων αναφέρθηκε στη δική του παρέμβαση και ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, λέγοντας πως Δήμος και Περιφέρεια έχουν ζητήσει από την «Aegean» να εντάξει τον Αερολιμένα Ιωαννίνων στις πτήσεις που πραγματοποιεί με Κύπρο και Ισραήλ. Όπως τόνισε, κάτι τέτοιο «θα ήταν μεγάλο εφόδιο για να έχουμε επισκέπτες από τις δύο αυτές χώρες».
Ο κ. Ελισάφ διαχώρισε την τουριστική περίοδο σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, το οποίο, όπως είπε, ούτως ή άλλων είναι δύσκολο για τον Νομό Ιωαννίνων, καθώς δεν διαθέτει θάλασσα και θα πρέπει να πειστούν οι επισκέπτες να συνδυάσουν τα μπάνια τους με διακοπές και σε πιο ορεινά μέρη. Έδωσε όμως μεγαλύτερη έμφαση στο διάστημα από Σεπτέμβριο και μέχρι τα τέλη της χρονιάς, περίοδο στην οποία έχουν μεταφερθεί μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και συνέδρια, που αποτελούν σημαντική υπόθεση για τα Γιάννενα. Όπως ανέφερε, αν υπάρξουν απαγορεύσεις στη διεξαγωγή τους, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα. Ο Δήμαρχος σημείωσε, τέλος, πως η περιοχή μας πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό την υγειονομική ασφάλεια που παρέχει και το γεγονός ότι διαθέτει Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπ. Σουρέλης αλλά και ο Γεν. Γραμματέας Στ. Σιούτης περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ζήτησαν δε να συσταθεί ένας οργανισμός προώθησης του τουρισμού στα πρότυπα του αντίστοιχου της Χαλκιδικής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής μας, ενώ κατέθεσαν και μία σειρά από αιτήματα όπως η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων κ.λ.π..

Αισιόδοξος ο Κ. Λούλης!
Από την πλευρά του, ο Κων/νος Λούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας για την κάλυψη όσων κενών υπάρχουν στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας που είναι από μόνο του πολύ δυνατό, όπως είπε.
Λίγο αργότερα, σε δεύτερη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου, ο Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού δήλωσε αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, τονίζοντας πως μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι η καλή πορεία που είχε η Ελλάδα στην πανδημία. «Αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα, το χαμένο έδαφος θα ανακτηθεί γρήγορα», σημείωσε. Τέλος, δεσμεύθηκε να δει προσωπικά το θέμα τουλάχιστον της αεροπορικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με το Ισραήλ, ενώ για τα αιτήματα των επιχειρήσεων είπε πως το Κράτος δεν μπορεί να τα καλύψει όλα.