Ο Δήμος καλείται από Δευτέρα να διατηρήσει λεπτές ισορροπίες

Κρίσιμο στοίχημα για τα Γιάννενα η επαναλειτουργία της εστίασης!

Νομοθετική ρύθμιση προβλέπει παραχώρηση πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα, αλλά και ανεμπόδιστη διέλευση πεζών
• Τριμελής επιτροπή θα εγκρίνει τα αιτήματα επαγγελματιών της πόλης…

TRAPEZOKATHISMATA

• Πολύ λεπτή είναι η ισορροπία που καλούνται να διατηρήσουν οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτός των Ιωαννιτών, από την ερχόμενη Δευτέρα με την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης.
Από τη μία πλευρά, είναι αδήριτη ανάγκη η λήψη μέτρων διευκόλυνσης και στήριξης των επαγγελματιών του κλάδου που έχουν δεχθεί βαρύτατο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού κι αυτό επιδιώκει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και η έννοια του δημόσιου χώρου και της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών σ’ αυτόν που πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο.
Όσον αφορά στα Γιάννενα, ο Δήμος δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων για τα καταστήματα εστίασης, με στόχο η πόλη να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι χωρίς… ακρότητες!
Κρίσιμη η Δευτέρα!
Σε μεγάλες πόλεις όπως τα Γιάννενα με εκατοντάδες μικρά και μεγάλα καταστήματα εστίασης η ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα σημάνει την επαναλειτουργία τους μετά από δίμηνο «διάλειμμα», είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να τηρηθούν οι αναγκαίες ισορροπίες.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι πολλά και μεγάλα και η επανέναρξή του θα δείξει πώς θα πορευτεί τους επόμενους μήνες. Όμως, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν και στην πρωτεύουσα της Ηπείρου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε αυθαιρεσίες και κυρίως στον «εξοβελισμό» μία μεγάλης μερίδας πολιτών από κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι θα καλυφθούν από τραπεζοκαθίσματα. Άρα, ο Δήμος θα πρέπει να φροντίσει για ενδελεχείς ελέγχους οι οποίοι και θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία δρόμων, πλατειών και πεζόδρομων που φιλοξενούν καταστήματα εστίασης (καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια κλπ.).
Νέα τροπολογία
Την στήριξη του κλάδου έχει στόχο η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή εν όψει του ανοίγματος της εστίασης τη Δευτέρα. Αυτή προβλέπει εκτάκτως την ανάπτυξη τραπεζιών σε κοινόχρηστους χώρους.
Όπως αναφέρεται σχετικά, «με την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, θα επιβληθούν κανόνες τήρησης αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στον παραχωρηθέντα κοινόχρηστο χώρο, καθιστώντας αναγκαία ειδική νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να προβλέπεται δυνατότητα παραχώρησης από τους δήμους πρόσθετου εμβαδού στους εν γένει κοινόχρηστους χώρους, ώστε και η λειτουργία των καταστημάτων να καταστεί βιώσιμη, αλλά και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων».
Σύμφωνα με την τροπολογία, «ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση». Στη δε περίπτωση που τα τραπεζοκαθίσματα θα αναπτυχθούν στον δρόμο, θα πρέπει να προηγηθεί γνώμη της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και αφορά το τμήμα προ των καταστημάτων ή στην προβολή αυτών.
Η διάβαση πεζών
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της ρύθμισης είναι αυτό που ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων ή προσωρινών κατασκευών, καθώς και η εγκατάσταση ηχείων, ενώ παράλληλα τονίζεται κατηγορηματικά ότι η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων δεν θα πρέπει να εμποδίζει τη διέλευση πεζών και επιτάσσει να προστατεύεται η διάβαση ατόμων με αναπηρία.
Προβλέπεται επίσης η μείωση μέχρι 50% των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Στον Δήμο Ιωαννιτών
Εντατικά ετοιμάζεται ο Δήμος Ιωαννιτών για την επανέναρξη λειτουργίας της εστίασης στην πόλη. Στοίχημά του έχει βάλει, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωση, αφενός να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης μετά από ένα μεγάλο διάστημα διακοπής των εργασιών τους και αφετέρου να διατηρηθεί στο ακέραιο το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση και διακίνηση.
Όπως ξεκαθαρίζει, «βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την στήριξη του κλάδου της εστίασης. Όμως αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της νομιμότητας, με διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης των πεζών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, χωρίς να απομακρυνθούν υπάρχουσες κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους και χωρίς να προστεθούν άλλες. Βασικό ζητούμενο είναι κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου να λειτουργεί ομαλά και χωρίς ακρότητες η πόλη».
Αιτήσεις από ιδιοκτήτες
Ο Δήμος κάνει γνωστό πως συγκρότησε τριμελή επιτροπή από υπαλλήλους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, η οποία θα επεξεργάζεται και θα εγκρίνει ανάλογα τα αιτήματα των καταστηματαρχών που επιθυμούν την παραχώρηση πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου πέραν του αναλογούντος και προβλεπόμενου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου.
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου (Μ. Μπότσαρη 17, τηλ. Επικοινωνίας: 26513-61358 και 61166) τόσο για την κατάθεση αιτημάτων χορήγησης αδειών χρήσης κοινόχρηστου χώρου, όσο και για την υποβολή προτάσεων επί σχεδίου για την επέκταση της δραστηριότητας τους στον δημοτικό κοινόχρηστο χώρο, πέραν αυτού που τους αναλογεί. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών έχει αναρτηθεί αίτηση με οδηγίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που σε ηλεκτρονική μορφή μπορούν να αποστέλλονται και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..