Όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, χθες στη συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου

Δύσκολα τα μέτρα, αλλά απολύτως αναγκαία για τη Δημόσια Υγεία

- «Πρωτοφανής η κατάσταση, πρωτοφανής και η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης...»

- Επιβεβαιώθηκαν άλλα 48 κρούσματα - Καμία έκπτωση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας

MHTSOTAKHS YPOYRGIKO THLEDIASKEPSH 24 3 20

• Με κορυφαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες να επικροτούν την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και να την αναφέρουν ως παράδειγμα στο ζήτημα της έγκαιρης λήψης μέτρων για την αποτροπή της ραγδαίας μετάδοσης του κορωνοϊού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου -μέσω τηλεδιάσκεψης- τόνισε πως η άμεση αντίδραση είναι έμπρακτη απόδειξη ότι το επιτελικό κράτος υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση -τόνισε ο Πρωθυπουργός- είχε το θάρρος να πάρει μέτρα πολύ γρηγορότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέτρα τα οποία ήταν δύσκολα και σίγουρα είχαν έναν ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα».
Ευχαρίστησε «όλους τους Έλληνες για τη συμμόρφωσή τους με τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», προσθέτοντας πως «είναι μια πρωτοφανής κατάσταση που δημιουργείται από την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού, πρωτοφανής είναι και η αντίδραση μας και τα μέτρα που λαμβάνουμε».
«Μέχρι στιγμής -συνέχισε- πρέπει να αναφέρω, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είχε ανταποκριθεί στο μήνυμα αυτό και πριν πάρουμε τα τελικά περιοριστικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Τα οποία, τα πήραμε ακριβώς για να μπορέσουμε να συνετίσουμε αυτούς τους λίγους οι οποίοι αποφάσισαν με δική τους πρωτοβουλία να μην σεβαστούν την παρότρυνσή μας. Αλλά και για να ικανοποιήσουμε τους πολλούς, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αισθάνονται αδικημένοι όταν βλέπουν λίγους να παραβιάζουν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Τώρα, λοιπόν, αυτό έγινε και με το νόμο και όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε στις οδηγίες της κυβέρνησης».
Ο Πρωθυπουργός  σημείωσε ακόμη  ότι «τα μέτρα που λαμβάνουμε για τη στήριξη της οικονομίας είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, όπως φάνηκε από το χθεσινό Ecofin».

Τα νέα κρούσματα
Βασική επιδίωξη των μέτρων που λαμβάνονται όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, αλλά και επαναλαμβάνει καθημερινά ο καθηγητής κ. Σ. Τσιόδρας είναι να κερδηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνος για το εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ενθαρρυντικό των χθεσινών ανακοινώσεων είναι ότι δεν παρατηρείται «εκτίναξη» των νέων κρουσμάτων, καθώς αυτά του τελευταίου 24ωρου ανήλθαν στα 48, εκ των οποίων τα 21 προέρχονται από το γκρουπ των φοιτητών που επέστρεψαν αεροπορικώς από την Ισπανία και παραμένουν σε περιορισμό σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Συνολικά τα βεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 743, παράλληλα όμως αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων που έφτασε τα 20, ενώ ερευνώνται και δύο περιπτώσεις γυναικών που απεβίωσαν στα σπίτιά τους. Νοσηλεύονται 134 ασθενείς, εκ των οποίων οι 45 είναι διασωληνωμένοι. 

Νέα συμπτώματα
Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στις ελαφριές περιπτώσεις της νόσου από κορωνοϊό και την άτυπη συμπτωματολογία, εξήγησε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι νοσούν εμφανίζοντας διάρροια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης.
Γενικότερα πάντως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημία στη χώρα μας.
«Μέσα μου έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Δεν φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μία εκθετική αύξηση αλλά πρέπει να περιμένουμε για να το πούμε αυτό με σιγουριά» ανέφερε.

21 «εισαγόμενα» κρούσματα!
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε ως «υγειονομική βόμβα» τις δυο ειδικές πτήσεις από Μαδρίτη και Βαρκελώνη για επαναπατρισθέντες Έλληνες που επέστρεψαν στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής και οι οποίοι τέθηκαν άμεσα σε καραντίνα. «Βλέποντας αυτό προχωρήσαμε στην απομόνωση, και 21 από τους 263 επιβάτες συνολικά και στις δύο πτήσεις βγήκαν θετικοί» τόνισε. 
Επανέλαβε ότι «δεν θα γίνει έκπτωση σε κανέναν, κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων. «Αυτό να το καταλάβουν καλά όσοι χθες έσπευσαν να μιλήσουν για περιορισμό των ελευθεριών. Η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, είναι αδιαπραγμάτευτος ο όρος της ευθύνης για όλους μας και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους», υπογράμμισε.  Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα νέο «καμπανάκι» για όσους επέστρεψαν από το εξωτερικό και οι οποίοι υποχρεωτικά να παραμείνουν σπίτια τους. 

Απαιτείται σφραγίδα
Ο Υφυπουργός  ανακοίνωσε επίσης την επιβολή προστίμων σε όσους έχουν το πιστοποιητικό τύπου Α, το οποίο δεν διαθέτει τη σφραγίδα του εργοδότη, τονίζοντας ότι χωρίς την σφραγίδα της εργοδοσίας το πιστοποιητικό δεν θα είναι νόμιμο. 
Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί πιστά.  Από τα στοιχεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προέκυψε ότι  κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου 1,3 εκατ. sms διεκπεραιώθηκαν, ενώ ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Διαμήνυσε όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.