Με πανό και συνθήματα οι συγκεντρώσεις στα Γιάννενα

Το Ασφαλιστικό στο επίκεντρο των χθεσινών κινητοποιήσεων

Οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο…

APERGIA ERGATIKO KENTRO 18 2 20

• Την αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας διατράνωσαν χθες και στα Γιάννενα συνδικαλιστικοί φορείς τόσο του Δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα με συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης.
Με πανό και συνθήματα, τα οποία επικεντρώνονταν κυρίως στην υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, οι εκπρόσωποι των σωματείων εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου. Όπως τονίζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο το οποίο το μόνο που θέλει να πετύχει είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και όχι των πολιτών, ενώ θίγονται βάναυσα τα συμφέροντα των εργαζομένων.  
Τις χθεσινές συγκεντρώσεις βοήθησε και ο ηλιόλουστος καιρός με πολλούς εργαζόμενους να δίνουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Ν. Έξαρχος έκανε λόγο για Νομοσχέδιο που βάζει «ταφόπλακα» στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, προειδοποιώντας ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους, έτσι ώστε να μην περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης. 
Επικριτικός προς την Κυβέρνηση εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να εξακολουθούν να πληρώνουν το μάρμαρο!
Τα αιτήματα
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων που καταθέτουν τα σωματεία, δηλώνοντας αποφασισμένα να συνεχίσουν τους αγώνες στους δρόμους είναι: 
- Απόσυρση του επίμαχου Νομοσχεδίου
- Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική Υγεία - Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
- Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
- Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
- Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
- Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
- Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.
- Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ