Μετά την κρίση, ατενίζει πλέον το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία

«Η Τράπεζα του τόπου μας» το νέο μότο της Συνεταιριστικής Ηπείρου

- Το πλάνο της στρατηγικής της ανάπτυξης παρουσιάστηκε χθες στα Γιάννενα

- K. Ζωνίδης (Πρόεδρος Δ.Σ.): Aνήκουμε στους πελάτες μας και την τοπική κοινωνία…

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA HPEIROY 8 6 17

• Αφού άντεξε μέσα στη δύσκολη δεκαετία που πέρασε η χώρα μας, σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα ιδρύματα τα οποία παρασύρθηκαν από την οικονομική κρίση, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ατενίζει το μέλλον με ένα βλέμμα αισιοδοξίας και σχεδιάζει την ανάπτυξή της, όχι μόνο στην Περιφέρειά μας αλλά και εκτός αυτής. 
Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζει σήμερα ένα νέο υποκατάστημα στη Φιλιππιάδα, ενώ, βασισμένη στη στήριξη που έχει από τον στρατηγικό της επενδυτή, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το 2020, με κυριότερο όλων τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών της Ηπείρου.
Το πλάνο αυτό της στρατηγικής ανάπτυξης και η νέα προσέγγιση της Συνεταιριστικής Ηπείρου παρουσιάστηκαν αναλυτικά χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε παρουσία στελεχών της Τράπεζας. Παρουσιάστηκε επίσης το νέο μότο της που είναι το «Η Τράπεζα του Τόπου μας»!

Ο Κων/νος Ζωνίδης
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Ηπείρου Κωνσταντίνος Ζωνίδης, αναφέρθηκε στην ιστορία των 41 ετών της Τράπεζας, τονίζοντας πως κρατά μεν στη φιλοσοφία της την έννοια του συνεταιρισμού, όμως έχει υποχρέωση να παρακολουθήσει τις μεταβολές του τραπεζικού συστήματος και να αναπροσαρμοστεί ανάλογα, ενώ τόνισε πως «το βασικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έναντι των συστημικών τραπεζών, είναι ότι η Τράπεζα Ηπείρου ανήκει στους πελάτες της και την τοπική οικονομία και κοινωνία».
Αναφερόμενος στη δεκαετία της κρίσης που πέρασε, ο κ. Ζωνίδης σημείωσε πως «η Τράπεζα Ηπείρου κατάφερε να αντέξει, ενισχύοντας την καταθετική της βάση και το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, επεκτείνοντας το δίκτυό της στην ευρύτερη Περιφέρεια της Ηπείρου, στηρίζοντας με χρηματοδοτήσεις τις τοπικές επιχειρήσεις και δημιουργώντας συγχρόνως νέες θέσεις εργασίας». 
Μίλησε για τους δύο σημαντικούς στρατηγικούς επενδυτές που συνεργάζονται με την Τράπεζα και τόνισε με έμφαση: «Σήμερα αισθανόμαστε ότι οι διαφαινόμενες θετικές προοπτικές για την οικονομία της χώρας γενικότερα, αλλά και την οικονομία του τόπου μας ειδικότερα, αποτελούν ισχυρές βάσεις πάνω στις οποίες η Τράπεζα Ηπείρου θα κληθεί να συμβάλλει και αυτή από την πλευρά της». Συμπλήρωσε δε πως «έχουμε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας της Ηπείρου, το γνωρίζουμε καλά και θα τον επιτελέσουμε στο ακέραιο».

Στη Φιλιππιάδα
Στο μεταξύ, ένα νέο κατάστημα στη Φιλιππιάδα εγκαινιάζει σήμερα (7 μ.μ.) η Συνεταιριστική Ηπείρου. Όπως τόνισε ο Πρόεδρός της, «το άνοιγμα κάθε νέου τραπεζικού καταστήματος, ιδιαίτερα σε μία μικρή επαρχιακή πόλη, αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό γεγονός για το οικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής. Τα εγκαίνια όμως του πρώτου νέου τραπεζικού καταστήματος που ανοίγει στην Ήπειρο μετά από πολλά χρόνια, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι ένα γεγονός κομβικής σημασίας. Κι αυτό γιατί συμβαίνει μετά από μία οκταετή κρίση που αποδόμησε το σύνολο της οικονομίας της χώρας και οδήγησε στη συρρίκνωση των τραπεζών, του αριθμού των υποκαταστημάτων τους και του προσωπικού τους».
Σύμφωνα με τον κ. Ζωνίδη, το νέο υποκατάστημα της Φιλιππιάδας έρχεται να καλύψει σε μία περιοχή με ιδιαίτερη δυναμική στον πρωτογενή τομέα το κενό που αφήνει το καθημερινό κλείσιμο καταστημάτων των συστημικών τραπεζών. 

Ο Βασίλης Τσουκανέλης
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Τσουκανέλης, Εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και στο γεγονός ότι αυτή άντεξε την πίεση που δέχθηκε το τραπεζικό σύστημα, παραμένοντας κοντά στους πελάτες της με το δίκτυο και τα προϊόντα της, καταφέρνοντας μάλιστα να προσελκύσει έναν αξιόπιστο στρατηγικό επενδυτή, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «η Τράπεζα Ηπείρου είναι η μοναδική τράπεζα που από την αρχή της κρίσης μέχρι και την έξοδο από αυτήν το 2019 όχι μόνο επιβίωσε και μάλιστα χωρίς καμία κρατική στήριξη, αλλά σήμερα είναι υπερδιπλάσια σε όλα της τα μεγέθη σε σχέση με τα τέλη του 2009». 
Ο κ. Τσουκανέλης επισήμανε πως η Τράπεζα Ηπείρου είναι η μοναδική συνεταιριστική σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα και η μοναδική στο είδος της που έχει αφομοιώσει πλήρως τους κραδασμούς της μετατροπής ενός αμιγώς συνεταιριστικού πιστωτικού ιδρύματος σε ένα σύγχρονο συνεταιριστικό τραπεζικό ίδρυμα με τη συμμετοχή θεσμικού στρατηγικού επενδυτή. Εξέφρασε δε την άποψη πως «η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η επιστροφή της ρευστότητας στις τράπεζες μας βρίσκει απολύτως έτοιμους για την επόμενη ημέρα».

Και ο Διευθ. Σύμβουλος…
Τέλος, ο Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου, παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2019 και τους στόχους για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας (15%), στη λειτουργική κερδοφορία και στην ισχυρή ρευστότητα (LCR 321,22% - 2019) που παρουσίασε τη χρονιά που πέρασε. 
Δήλωσε δε με έμφαση τα εξής: «Την ώρα που οι άλλες τράπεζες συρρικνώνουν το δίκτυό τους και κυρίως, μεταφέρουν τα εγκριτικά κλιμάκιά τους εκτός Ηπείρου, είμαστε δυναμικά παρόντες στην τοπική κοινωνία με ευέλικτα και εξατομικευμένα προϊόντα και ολοκληρωμένες συμβουλευτικές λύσεις και υπηρεσίες. Εστιαζόμαστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας δυναμικά τον κορμό της ηπειρωτικής οικονομίας και την ανάπτυξή της. Στόχος μας είναι η Τράπεζα μας να κατακτήσει ανταγωνιστική θέση στην περιφέρεια και να επεκταθεί εκτός Ηπείρου».