Καλές ειδήσεις «έβγαλε» η επίσκεψη του Υφυπουργού Αθλητισμού

Μπαίνουν τα… θεμέλια για ένα μεγάλο Κλειστό στα Γιάννενα!

Είτε θα κατασκευαστεί καινούριο, είτε θα μεταφερθεί το προκάτ Γυμναστήριο του
Ελληνικού

• Θετικός ο Λ. Αυγενάκης σε αξιοποίηση κτιρίου των Σεισμοπλήκτων για αθλήματα σάλας • Τι ειπώθηκε στην πίτα του ΠΕΑΚΙ

AYGENAKHS PEAKI

• Απολύτως αναγκαίο για μία πόλη του μεγέθους των Ιωαννίνων είναι ένα ακόμη Κλειστό γυμναστήριο, το οποίο θα στεγάσει συλλόγους που σήμερα δυσκολεύονται να βρουν έδρα και θα φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που θα έρθουν στην πόλη. 
Οι τοπικοί φορείς, κυρίως η Περιφέρεια και ο Δήμος, γνωρίζοντας τις ανάγκες, διεκδικούν με επιμονή το συγκεκριμένο έργο. Το αίτημα έχει, ευτυχώς, βρει ευήκοα ώτα στην πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, με τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη να δεσμεύεται ότι ή θα κατασκευαστεί νέο Κλειστό ή θα παραχωρηθεί στα Γιάννενα το προκάτ Κλειστό του Ελληνικού. Ο ίδιος εξάλλου αντιμετώπισε θετικά το αίτημα του ΠΕΑΚΙ για μετατροπή παλιού κτιρίου στα Σεισμόπληκτα σε προπονητήριο αθλημάτων σάλας.
Ο Υφυπουργός βρέθηκε στα Γιάννενα με αφορμή την εκδήλωση κοπής πίτας του ΠΕΑΚΙ. Στο πλαίσιό της ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης Παντελής Κολόκας έκανε κι έναν σύντομο απολογισμό των έως τώρα πεπραγμένων.
Συζήτηση για υποδομές
Κατάμεστη ήταν προχθές το απόγευμα η αίθουσα του «Epirus Palace» από εκπροσώπους Αρχών, φορέων, αθλητικών σωματείων, εργαζομένων στο ΠΕΑΚΙ και πολιτών που έχουν προσφέρει στον τοπικό αθλητισμό.
Λίγο πριν την εκδήλωση, ο Υφυπουργός Αθλητισμού είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη και τον Παντελή Κολόκα, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν αθλητικές υποδομές της περιοχής μας και τα νέα είναι καλά!
Το νέο Κλειστό…
 Πρώτο και κυριότερο ζήτημα που τέθηκε στον Υφυπουργό είναι το Κλειστό που χρόνια τώρα διεκδικεί η πόλη. Ο κ. Καχριμάνης χαιρετίζοντας την εκδήλωση του ΠΕΑΚΙ, δήλωσε ότι η μεγάλη αγωνία όλων είναι να αποκτήσουν τα Γιάννενα ένα μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο και γι’ αυτό θα επιλεγεί τελικά όποια λύση κριθεί πιο συμφέρουσα οικονομικά, είτε της μεταφοράς του προκάτ Κλειστού του Ελληνικού στα Καρδαμίτσια, είτε της κατασκευής νέου στον Βοτανικό.
Όπως σημείωσε, με βάση μελέτη που έχει κάνει η Περιφέρεια, η εκ θεμελίων κατασκευή νέου γυμναστηρίου κοστίζει περίπου 9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν τα δύο Κλειστά στο Ελληνικό και έχει ζητηθεί ένα από αυτά να έρθει στα Γιάννενα. Η Περιφέρεια έχει έρθει σε επαφή με τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ για την παραχώρηση χώρου στα Καρδαμίτσια, ώστε να μπει εκεί το Κλειστό.
Από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης επιβεβαίωσε ότι θα επιλεγεί μία από τις δύο λύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητο να αρνηθώ αίτημα που μου έρχεται από τον Αλέκο Καχριμάνη».
…Κι ένα προπονητήριο!
Η δεύτερη είδηση της βραδιάς είχε να κάνει με την πρόταση της Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ να μετατραπεί σε προπονητήριο αθλημάτων σάλας (μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ), ένα παλιό κτίριο που έχει εγκαταλειφθεί επί χρόνια στα Σεισμόπληκτα και ήταν αποθήκη της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. 
Το κτίριο, όπως έκανε γνωστό και ο κ. Κολόκας, είναι σε κατάσταση που επιτρέπει την ανακατασκευή του και μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό προπονητήριο, με τη δημιουργία δύο γηπέδων μπάσκετ, το ένα ταυτόχρονα και χάντμπολ, ένα γήπεδο βόλεϊ, τραπέζια του πινγκ - πονγκ και ελεύθερους χώρους για γραφεία, κυλικείο κτλ.
Ο Υφυπουργός τόνισε ότι τέτοιες ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και εύκολα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινούνται κι άλλες προτάσεις φορέων, καθώς σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια κτήρια που είναι εγκαταλελειμμένα και μπορούν να αξιοποιηθούν. Δήλωσε δε πως «θα βρούμε τα χρήματα και τον τρόπο, γιατί είναι περίοδος που πρέπει να κάνουμε συνδυαστικές ενέργειες. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε».
Ο Πρόεδρος ΠΕΑΚΙ
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Παντ. Κολόκας, ανέφερε, μεταξύ άλλων πως όραμα της νέας Επιτροπής Διοίκησης είναι με τον σχεδιασμό της και τα έργα της να «καταστήσει τα Γιάννενα κέντρο πρότυπης αθλητικής δραστηριότητας, αλλά και να αναδείξει τον αθλητισμό ως υπεραξία όχι μόνον κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής διάστασης, αλλά και οικονομικής σε έναν τόπο, όπως ο Νομός Ιωαννίνων, ο οποίος προσφέρεται για πολλά είδη αθλητικού τουρισμού».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί επιγραμματικά στις παρεμβάσεις που έγιναν στους τρεις πρώτους μήνες θητείας της νέας Επιτροπής Διοίκησης, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών άθλησης στους χώρους ευθύνης της.
Μεταξύ άλλων, είπε πως στο Εθνικό Στάδιο Ζωσιμαδών τοποθετήθηκε χαλαζιακή άμμος ολυμπιακών προδιαγραφών στην αίθουσα κλειστού στίβου, εκσυγχρονίστηκε ο φωτισμός της, ενώ έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση των υαλοπινάκων. Στο Πανηπειρωτικό Στάδιο αναβαθμίζεται ο ηλεκτροφωτισμός στην περιμετρική διαδρομή τρεξίματος, έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση του φωτισμού των γηπέδων αντισφαίρισης, ενώ δρομολογήθηκε ήδη η τοποθέτηση φωτεινού πίνακα επιγραφών τελευταίας τεχνολογίας. Στη Λιμνοπούλα πάλι έχει προχωρήσει η αναβάθμιση του αθλητικού πάρκου της, ώστε να καταστεί πρότυπος χώρος άθλησης, ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Τέλος, ο κ. Κολόκας, έκανε γνωστό πως η Ε.Δ. προχωρά σε συνεργασία με τις τεχνικές Υπηρεσίες της Γ.Γ.Α. τη διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 10 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών. Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ και στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου, ώστε να εξοικονομεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους σε ετήσια βάση.
***
Στη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής πίτας το ΠΕΑΚΙ τίμησε τρεις δρομείς των Ιωαννίνων που έτρεξαν και τερμάτισαν το Σπάρταθλον την τελευταία διετία, οι Δημήτρης Χρόνης, Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Καννής.