Θέμα που ανέδειξε και πάλι η τραγωδία των Παξών…

«Διάτρητα» είναι σε Ήπειρο και Ιόνιο τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας!

- Πρωτοστάτησαν στη διάσωση και περίθαλψη των ναυαγών προσφύγων οι υπηρεσίες Πρέβεζας και Ιωαννίνων

- 12 οι νεκροί, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων - Τρεις από τους διασωθέντες συνελήφθησαν ως διακινητές

LIMENIKO SOMA

• Μια ακόμη ανείπωτη τραγωδία, με θύματα ταλαιπωρημένους πρόσφυγες – μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τη χώρα τους, γράφτηκε το Σάββατο στα παγωμένα νερά του Ιονίου. 
Ένα σκάφος που μετέφερε περίπου 53 άτομα, βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Παξών. Ο απολογισμός τραγικός: τουλάχιστον 12 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί, 21 διασώθηκαν, ενώ και χθες συνεχίστηκαν οι έρευνες στην θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό αγνοουμένων, με αρνητικά όμως αποτελέσματα. Ωστόσο σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση των Λιμενικών Αρχών συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί μεταξύ των διασωθέντων, φερόμενοι ως διακινητές! Περισσότερα στοιχεία όμως δεν

έγιναν γνωστά.

Το ανθρώπινο πρόσωπο…
Για ακόμη μια φορά η Ήπειρος έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της, με τις Αρχές της περιοχής από την πρώτη στιγμή να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και να περιθάλψουν πρόσφυγες που κάποια κυκλώματα, με οδηγό το κέρδος, οδηγούν συχνά σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο!
Από την ευρεία έρευνα διάσωσης, η οποία ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε το Λιμενικό, με την συμμετοχή και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας, περισυλλέγησαν ζωντανοί 20 άνδρες και μια γυναίκα και αμέσως μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας για τις πρώτες βοήθειες. Οι σοροί των άτυχων αλλοδαπών μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στο νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, όπου ξεκίνησε η οδυνηρή διαδικασία της ταυτοποίησης. 
Όπως δήλωσε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού Αθηνά Κωνσταντάκη, ο Δήμος στο πλαίσιο του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων προσφέροντάς τους τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες δύσκολες ώρες μετά το ναυάγιο. Με τη συνδρομή του Λιμεναρχείου, της Περιφέρειας, του Γηροκομείου και άλλων φορέων και εθελοντών έγινε το καλύτερο δυνατό για τη συγκέντρωση κλινοσκεπασμάτων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές για να γίνουν όλα όσα προβλέπονται σε τέτοια συμβάντα.  

Μεγάλο φορτίο...
Το νέο αυτό θλιβερό περιστατικό αναδεικνύει την άμεση ανάγκη ανάληψης ριζικών πρωτοβουλιών, για να μπει φρένο στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από κυκλώματα που υπόσχονται στους πρόσφυγες την διαφυγή τους στην Ευρώπη, αλλά που τις πιο πολλές φορές η κατάληξη είναι τραγική! 
Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, δυστυχώς, σηκώνει μεγάλο φορτίο για ένα πρόβλημα με διεθνείς διαστάσεις, όμως οι «μεγάλοι» εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα! Ωστόσο η ελληνική Κυβέρνηση σε ότι την αφορά σχετικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού εντός των εδαφών της, οφείλει να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Πολύς λόγος γίνεται για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα. Η Ήπειρος φιλοξενεί ήδη έναν μεγάλο αριθμό (ξεπερνά τις 4.000) και στο κάδρο τελευταία έχει μπει ξανά και η Άρτα, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία νέας δομής 1.500 προσφύγων, για την οποία όμως ο εκεί Δήμος εκφράζει έντονες διαμαρτυρίες. 

Όχι στα παραμεθόρια...
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόσφυγες ΔΕΝ πρέπει να μεταφερθούν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Η Ήπειρος και το Ιόνιο αποδεικνύονται στην πράξη «δρόμοι διαφυγής» για τους πρόσφυγες, είτε μέσω Αλβανίας, είτε μέσω θαλάσσης απευθείας προς Ιταλία. Το ναυάγιο στους Παξούς το απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο, ενώ και μέσω ξηράς όσοι κινούνται στο δρόμο Ιωάννινα – Κακαβιά σχεδόν σε καθημερινή βάση, βλέπουν ομάδες προσφύγων με τα πόδια να κατευθύνονται προς τα σύνορα, πιστεύοντας ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην Αλβανία και από εκεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και κυρίως στην Ιταλία.  Αυτό σημαίνει ότι η μετεγκατάσταση των προσφύγων θα πρέπει να γίνει σε περιοχές της Ελλάδας, μακριά από τα σύνορα.