Παρθενική συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης Ιωαννίνων

Το βάρος για τη νέα χρόνια πέφτει σε έργα ΕΣΠΑ και ανταποδοτικά τέλη!

Έδωσε «πράσινο φως» στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και στο σχέδιο προϋπολογισμού 2020 • Νέο σύστημα αποκομιδής στο ιστορικό κέντρο • Εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης ζητά ο Λαζ. Νάτσης

ANEKSARTHSIAS

• Τον σχεδιασμό της για τη νέα χρονιά κάνει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στο τεχνικό πρόγραμμα και ειδικά στα έργα εκείνα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Όσο για τον προϋπολογισμό του 2020, σημαντικό του τμήμα καταλαμβάνουν τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται να μειωθούν.
Το τεχνικό πρόγραμμα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς, πριν έρθουν την ερχόμενη Τετάρτη προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πέρασαν και εγκρίθηκαν από τη νεοσύστατη Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, η οποία σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί.
Στο μεταξύ, αλλαγές ανακοινώθηκαν χθες στον τρόπο αποκομιδής απορριμμάτων από τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης. Παράλληλα, ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης επανέφερε τη ανάγκη εκπόνησης σχεδίου πολιτικής προστασίας στον Δήμο Ιωαννιτών.

«Επίσημη πρώτη»!
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου άνοιξε την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, καλωσορίζοντας τα μέλη της και τονίζοντας ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να την αναβαθμίσει και να συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μία φορά τον χρόνο όπως προβλέπει ο νόμος.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η επικοινωνία με τους πολίτες θα είναι τακτική και ζήτησε από όλα τα μέλη της Επιτροπής να καταθέτουν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για τα ζητήματα της πόλης. Ο Δήμος έκρινε ως ικανοποιητική την εκπροσώπηση φορέων και τη συμμετοχή των πολιτών και στην πολύωρη συζήτηση που έγινε δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την καθαριότητα της πόλης, τον φωτισμό, τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων.

Το τεχνικό πρόγραμμα
Τους βασικούς άξονες του προγράμματος έργων παρουσίασε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος. Η σύνταξή του, όπως είπε, έγινε με βάση τις αποφάσεις των Συμβουλίων των Κοινοτήτων, τις συναντήσεις και τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν με τους Προέδρους και τους Αντιδημάρχους που έχουν την ευθύνη των δημοτικών ενοτήτων, την ιεράρχηση αναγκών και αιτημάτων.
Το πρόγραμμα κατανέμεται σε τρεις βασικές ενότητες: Στις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν δημοπρατημένα έργα, στα έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης και σε νέα έργα που θα δημοπρατηθούν και θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους εντός του 2020.
Ο προϋπολογισμός των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται στα 16,5 εκατ. ευρώ, των έργων που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης στα 6,7 εκατ. και των νέων έργων στα 40 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προώθηση των έργων του ΕΣΠΑ, καθώς καταγράφεται έλλειμμα σε δημοπρατήσεις και απορρόφηση πόρων.

Και ο προϋπολογισμός...
Τους βασικούς άξονες του προϋπολογισμού για το νέο έτος παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας. Ένα σημαντικό μέρος του αποτελούν τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι οι μειώσεις για την πόλη, η σύγκλιση στις Δημοτικές Ενότητες, η διατήρηση του κοινωνικού τιμολογίου, η μείωση των τελών για τις μονάδες του πρωτογενούς τομέα και η μείωση των τελών από 7 μέχρι 15% για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων ώστε να ανακουφιστεί ο κλάδος της εστίασης.
Το δεύτερο μεγάλο μέρος είναι τα έργα αλλά και άλλες δράσεις που χρηματοδοτούνται από διάφορα εργαλεία και αποσκοπούν στην ενίσχυση της απασχόλησης και την στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Το σύνολο των εσόδων του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να κυμανθεί στα 120 εκατ. ευρώ. Τα ίδια έσοδα εκτιμώνται στα 20,8 εκατομμύρια, οι ΚΑΠ στα 12,8, οι πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και για τις επισκευές σχολικών μονάδων στα 2 εκατ., τα έσοδα από ΣΑΤΑ στο 1,7 εκατ. ευρώ. Συνοπτικά, όπως ανέφερε ο κ. Βάββας, τα τακτικά έσοδα θα φτάσουν στα 28 εκατομμύρια και τα έκτακτα έσοδα στα 22,5 εκατ. ευρώ.

Αλλάζει η αποκομιδή...
Στο μεταξύ, την αλλαγή του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων από τα καταστήματα καφέ μπαρ και εστίασης στο ιστορικό κέντρο ανακοίνωσε χθες ο Δήμος. Αλλαγή που τίθεται σε εφαρμογή ύστερα από συνεννόηση με το Σωματείο καφέ μπαρ, εστίασης και κέντρων διασκέδασης και έχει στόχο την καλύτερη καθαριότητα σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της πόλης.
Στο εξής, λοιπόν, το κάθε κατάστημα θα προμηθευτεί έναν ή περισσότερους τροχήλατους κάδους απορριμμάτων, κατάλληλους για μηχανική αποκομιδή και φόρτωση σε απορριμματοφόρα με χωρητικότητα έως 360 λίτρα. Η επιλογή θα γίνει από τους καταστηματάρχες, ανάλογα με τις ποσότητες απορριμμάτων της κάθε επιχείρησης. Στους κάδους αυτούς θα τοποθετούνται μόνο σύμμικτα και οι υπεύθυνοι θα φροντίζουν να τους μεταφέρουν στο πλησιέστερο σημείο διέλευσης του απορριμματοφόρου.
Η περιοχή όπου θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα οριοθετείται από τις οδούς Κουντουριώτου, Πλατεία Μαβίλη, Διονυσίου Φιλοσόφου, Γαριβάλδη, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Αλεξίου, Μητροπόλεως, Ανεξαρτησίας και Αβέρωφ, Φρόντζου, Δαγκλή, τις καθέτους αυτών καθώς και τους πεζοδρόμους που περικλείονται.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης!
Την ανάγκη να μπει σε άμεση προτεραιότητα από τη Δημοτική Αρχή η εκπρόνηση του εκκρεμούντος σχεδίου πολιτικής προστασίας για όλο το εύρος του Δήμου Ιωαννιτών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Λάζαρου Νάτση «Πολίτες για την Ανατροπή».
«Αν αύριο γίνει σεισμός, πλημμύρα, εκτεταμένη πυρκαγιά, χιονοπτώσεις και λοιπά «έκτακτα» καιρικά φαινόμενα, πέραν από το ότι ως πολίτες δεν γνωρίζαμε και δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, μάλλον δεν γνωρίζει ούτε ο Δήμος», σημειώνει ο κ. Νάτσης και ζητάει από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.