Από τις πρώτες ώρες η Ήπειρος δίπλα στους σεισμοπαθείς της Αλβανίας

- Μεγάλη η κινητοποίηση στα Γιάννενα - Πού συγκεντρώνονται φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης…

ALBANIA SEISMOS ERYTHROS STAYROS 1 12 19

• Κι ενώ η Αλβανία μετρά ακόμη τις πληγές τις από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που άφησε πίσω του τουλάχιστον 51 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγους και τεράστιες υλικές καταστροφές, το κύμα αλληλεγγύης που από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, με πρωτοστάτη και την Ήπειρο, φουντώνει μέρα με τη μέρα!
Από τις πρώτες ώρες δυο ομάδες της ΕΜΑΚ (Αθηνών και Ιωαννίνων) έφτασαν στις πληγείσες περιοχές και με αυταπάρνηση και ηρωισμό εργάστηκαν σκληρά πάνω από τα ερείπια για να βρουν επιζώντες, γεγονός που σχολίασε με εγκωμιαστικά σχόλια και ο Αλβανός Πρωθυπουθργός Έντι Ράμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «θαύμασα τους Έλληνες διασώστες και ελπίζω κάποια στιγμή να σας μοιάσουμε»!
Πολλές οι ευχαριστίες του και προς τον ελληνικό λαό που στέκεται στο πλευρό της χώρας του, όπως επίσης και προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αλλά και στον προκάτοχό του Αλ. Τσίπρα για την συμπαράσταση που προσφέρουν στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό.

Στην πρώτη γραμμή!
Μεγάλη κινητοποίηση έχει εκδηλωθεί από την πρώτη στιγμή και στα Γιάννενα, με φορείς και συλλόγους, να συγκεντρώνουν απαραίτητα είδη, για τη στήριξη των πληγέντων.
Στην... πρώτη γραμμή βρίσκεται ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος ήδη πραγματοποίησε την Παρασκευή την πρώτη του αποστολή με διάφορα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, τα οποία γέμισαν ένα φορτηγό αυτοκίνητο. Αυτό ξεκίνησε από την Αθήνα και το συνόδευσαν στα Τίρανα επτά στελέχη του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. και πιο συγκεκριμένα ο Γραμματέας του Τμήματος Δημήτριος Αλεξίου, η Αικατερίνη Ραμιώτη και η Ντέμπορα Μούσκα από την Κοινωνική Πρόνοια, η Παρθένα Τσαρτσαρή από το Τμήμα Νοσηλευτικής και οι Σαμαρείτες Γιοβάν Κόρρος, Ευθύμιος Κοντογιώργος και Όλγα Κόκα.
Από σήμερα, Δευτέρα το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του ΕΕΣ, αρχίζει νέα εκστρατεία συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Τα είδη που θα προσφέρουν οι συμπολίτες είναι συγκεκριμένων κατηγοριών: Τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, καινούργια ρούχα και κουβέρτες σε καλή κατάσταση. Η παραλαβή των ειδών θα γίνεται καθημερινά από ώρα 7.30 π.μ. έως 2.30 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του ΕΕΣ, Παπανδρέου 2, Παλαιό «Χατζηκώστα».

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας
Αλλά και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου καλεί τους συμπολίτες σε συλλογή ειδών διατροφής μακράς διάρκειας καθώς και χειμερινών ρούχων – κλινοσκεπασμάτων. Τα είδη θα συλλέγονται στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος ΑμεΑ Ιωαννίνων «Νεομάρτυρας Γεώργιος», Συνοικισμός Πεντέλης, Ιωάννινα σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη από 7.30 πμ έως 2.30 μ.μ. Ενδεικτικά είδη: Κονσέρβες όλων των ειδών. Γάλα τύπου εβαπορέ και χυμοί. Μπισκότα αλμυρά και γλυκά, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες) και δημητριακά.

Και η ΕΠΣΗΠ
Ανθρωπιστική βοήθεια όμως συγκεντρώνει κάθε απόγευμα μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη στο γήπεδο «Στ. Τσανακτσής» και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου.

Το «ευχαριστώ» του Λίλα
Στο μεταξύ, την βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τους Έλληνες εξέφρασε και ο Αλβανός πρώην παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα Άντι Λίλα, ο οποίος αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια στην κυανόλευκη ομάδα.
Μιλώντας στον «Super FM» ευχαρίστησε το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που ήρθε από την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, ενώ αποκάλυψε ότι ίσως έρθει μαζί με την οικογένειά του για λίγες μέρες στα Γιάννενα για να ηρεμήσουν. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα, Γ. Χριστοβασίλη, μετά τον σεισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλήσαμε μαζί τηλεφωνικά, μου είπε ότι είμαστε εδώ και οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε κοντά σας. Τον ευχαριστούμε πολύ, όπως ευχαριστούμε και τον ΠΑΟΚ που κινητοποιήθηκε κι αυτός. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα μου αυτή τη στιγμή».

Θλιβερός απολογισμός...
Η συνδρομή της Ελλάδας προς την Αλβανία συνεχίζεται σε διαφορετικά τώρα επίπεδα. Τη «σκυτάλη» από τους άνδρες των ΕΜΑΚ Ιωαννίνων και Αττικής πήραν 16 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών που μετέβησαν στα Τίρανα για να συνδράμουν το έργο των Αλβανικών Υπηρεσιών στην εξέταση των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Εκτός από τα ανθρώπινα θύματα που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1.192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες. Σε 8 σχολεία δεν μπορεί να συνεχιστεί το μάθημα. Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 μέχρι 250 οικογένειες είναι ακατοίκητα. Ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε πάνω από 10.000, η πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπει τις πληγείσες περιοχές.
Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε, ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα χτίρια και αποδίδει τα αίτια στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.