«Κλειδί» η μείωση φορολογίας για προσέλκυση επενδύσεων…

- Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θ’ αλλάξει το τοπίο στις επιχειρήσεις

- Αλλαγή κλίματος δείχνουν τα στοιχεία τελευταίας έρευνας…

OIKONOMIKOS DEIKTHS

• Σε διαβούλευση έχει τεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έως και την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, οι διατάξεις του οποίου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, μείωση της φορολογίας προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Εξάλλου είναι ο μόνος τρόπος για να ανασάνουν οι φορολογούμενοι και επιτέλους να αρχίσει ν’ ανακάμπτει η ελληνική οικονομία μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει περάσει από... συμπληγάδες. Όσες επιχειρήσεις μικρομεσαίες και μεγάλες έχουν γλιτώσει το λουκέτο, ήρθε η ώρα επιτέλους να ξεκολλήσουν από την στασιμότητα, να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και ν’ ατενίσουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Έρευνα της HSBC
Την αλλαγή κλίματος στον κλάδο των επιχειρήσεων καταγράφει και η τελευταία έρευνα της τράπεζας HSBC, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 9.000 εταιρείες σε 35 χώρες και γεωγραφικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα αποτελέσματα για την χώρα μας είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού την επόμενη πενταετία το 90% των επιχειρήσεων αναμένει ανάπτυξη, ποσοστό μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (82% και 80% αντίστοιχα).
Σύμφωνα με την έρευνα, το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένουν ότι θα αναπτυχθούν κατά το επόμενο έτος, ενώ σήμερα το 65% των εταιρειών στην Ελλάδα δηλώνουν πιο αισιόδοξες σε σχέση με πέρυσι και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Κοιτούν έξω...
Το 81% των συμμετεχόντων είναι θετικοί για τις προοπτικές της επιχείρησής τους ως προς το διεθνές εμπόριο τα επόμενα δύο χρόνια, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο της υπόλοιπης Ευρώπης (79%).
Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι θετικές για το διεθνές εμπόριο, το οποίο βλέπουν ως μοχλό ανάπτυξης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Υποστηρίζουν ότι θα φέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες (86%), θα προωθήσει την καινοτομία (76%) και θα βελτιώσει την αποδοτικότητά τους (69%).
Η φορολογία...

Ήδη η ψυχολογία στην Ελλάδα έχει αλλάξει, όμως «κλειδί» για να συμβεί μια αναπτυξιακή... έκρηξη είναι αναμφισβήτητα η μείωση της φορολογία, η οποία ταυτόχρονα θα μπορέσει να προσελκύσει και νέες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλλουν και στη μείωση της ανεργίας, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην αγορά εργασίας, όπου, δυστυχώς, εξακολουθεί να κυριαρχεί η μερική απασχόληση.
Με την ψήφιση λοιπόν του φορολογικού νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, θα ισχύσει:
- Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019.
- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.
- Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά πρόσωπα (για το 2018).
- Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.
- Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.
- Προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.