«Κάτω τα χέρια» από το Ζάππειο Μέγαρο διακηρύσσουν οι απανταχού Ηπειρώτες!

- Κατηγορηματικό όχι στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής του που σχεδίαζε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

- Έντονη η αντίδραση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας

ZAPEIO MEGARO

• Καμπανάκι προς κάθε κατεύθυνση κρούει ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) Μάκης Χήτος – Κιάμος, για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του Ζαππείου Μεγάρου, το οποίο άφησε στο ελληνικό Δημόσιο ο Ηπειρώτης Ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας!
Το θέμα είχε απασχολήσει την επικαιρότητα (και τον «Π.Λ.») τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει σχέδιο πώλησης ή παραχώρησης σε ιδιώτη για κάποιες δεκαετίες! Κι αυτό όταν ρητά ορίζει στην διαθήκη του ο ευεργέτης να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Κληροδοτήματος.
Την πιθανή ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Ζαππείου κατήγγειλε τότε σε επιστολή της η, διορισμένη από την κυβέρνηση, Επιτροπή Ολυμπίων Κληροδοτημάτων (ΕΟΚ), η οποία διαχειριζόταν το Μέγαρο.
Ο λόγος της έντονης αντίδρασης προέκυψε, όταν η τότε Κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία με την οποία θεσμοθέτησε θέση Γενικού Γραμματέα για την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (ΕΟΚ - Ζάππειο), ο οποίος καλούνταν να καταρτίσει «master plan» στην τετραετή θητεία του, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο πιθανής εκμετάλλευσης του Ζαππείου από ιδιώτη!
Αντιδρά η ΠΣΕ...
Σήμερα, το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς φαίνεται πως υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον για εκμετάλλευση του Ζαππείου. Το γεγονός προκαλεί – και δικαιολογημένα – την έντονη αντίδραση της ΠΣΕ, η οποία όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας στις 23 Οκτωβρίου έχει συγκαλέσει Γενικό Συμβούλιο στην Αθήνα για να καθορίσει τη στάση της και να ορίσει την τακτική της απέναντι στην, έστω και παραμικρή σκέψη «ιδιωτικοποίησης» του Ζαππείου Μεγάρου.
Εθνική κληρονομιά...
«Η προσφορά των Ηπειρωτών - ευεργετών είναι μοναδική. Είναι αδύνατο να φανταστούμε την Αθήνα χωρίς το Ζάππειο και την Ακαδημία, το Καλλιμάρμαρο και το Αστεροσκοπείο, τη Σχολή Ευελπίδων και το Μέγαρο Μελά, την Εθνική Τράπεζα και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αρσάκειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τόσα άλλα.
»Τα εθνικά αυτά ευεργετήματα έχουν πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα και αποτυπώνουν την εθνική ηπειρώτικη ψυχή, αφού εκτός των άλλων διδάσκουν αξίες και ιδανικά και στην ουσία νοηματοδοτούν την ανυπέρβλητη εθνική λαμπρότητα. Είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, «στα υπό εκμετάλλευση» και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Κιάμος.
Θεματοφύλακας του πολιτισμού
Και με έμφαση σημειώνει «η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η κορυφαία οργάνωση των απόδημων Ηπειρωτών που αριθμεί στις τάξεις της πάνω από τετρακόσια Σωματεία Ηπειρωτών, είναι ο θεματοφύλακας της Ηπειρώτικης παράδοσης και του Ηπειρώτικου πολιτισμού. Αυτόν τον πολιτισμό στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα εθνικά ευεργετήματα υπηρετεί και προασπίζει και θα αγωνιστεί, όπως έκανε και παλιότερα, για την αποτροπή τυχόν μετατροπής τους σε «εμπορικά προϊόντα» και ως εκ τούτου της διαχείρισής τους από ιδιωτικά συμφέροντα».

* * *
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο τους απανταχού Ηπειρώτες, αλλά και τους εδώ τοπικούς φορείς, καθώς και τους βουλευτές της περιοχής μας, έτσι ώστε συντεταγμένα να κινηθούν για να αποτραπεί με κάθε τρόπο η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Ζαππείου. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθεί και η βούληση του Εθνικού Ευεργέτη από τη Βόρειο Ήπειρο Ευαγγέλη Ζάππα...