Τα χωριά μας μέρα με τη μέρα αδειάζουν…

Στο δρόμο της επιστροφής οι επισκέπτες της Ηπείρου

Ξεκινά και πάλι για πολλούς ο Γολγοθάς των υποχρεώσεων…

KAFENEIO GERONTIA

 

 

• Τον δρόμο της επιστροφής έχουν αρχίσει να παίρνουν οι αδειούχοι του Αυγούστου, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες, με την ευκαιρία και του Δεκαπενταύγουστου, είχαν κατακλύσει τα χωριά της Ηπείρου, τα όποια έστω και για λίγες μέρες ξαναζωντάνεψαν.
Συνωστισμός τις μέρες αυτές και στα Ηπειρωτικά παράλια, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν πιο πολλούς φέτος να αναζητούν μονοήμερες ανάσες δροσιάς.
Η περιοχή μας για μια ακόμη φορά γέμισε επισκέπτες, αλλά και πολλούς απόδημους Ηπειρώτες της Αθήνας, αλλά και του εξωτερικού, οι οποίοι συνήθως είναι και οι τελευταίοι που παίρνουν τον δρόμο του γυρισμού για τη μόνιμη κατοικία τους. Την Κυριακή πάντως ξεκίνησε το πρώτο κύμα της επιστροφής τους, με αποτέλεσμα τα χωριά μας μέρα με τη μέρα ν’ αδειάζουν, αν και οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια διαρκούν έως και αρχές Σεπτεμβρίου.
Πολλές οι υποχρεώσεις…
Οι διακοπές του καλοκαιριού για τους περισσότερους οδεύουν προς το τέλος τους και σιγά σιγά ξεκινά ο Γολγοθάς των υποχρεώσεων. Προς το τέλος του μήνα ανακοινώνονται οι βάσεις των πανελλαδικών και χιλιάδες νέοι φοιτητές θα ξεκινήσουν αγώνα δρόμου για την αναζήτηση στέγης. Εξάλλου, ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αλλαγών και νέων προσαρμογών.
Ξεκινούν τα σχολεία και οι διάφορες δραστηριότητες των παιδιών, ενώ γίνεται και ο προγραμματισμός των νοικοκυριών για τον χειμώνα. Φυσικά οι οικονομικές υποχρεώσεις μπαίνουν σε πρώτο πλάνο. Ήδη ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς μέχρι το τέλος Αυγούστου τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο TAXIS για να πληρωθεί η πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Γέμισαν τα χωριά!
Καθώς λοιπόν οδεύουμε προς το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, ο πρώτος απολογισμός κρίνεται θετικός ως προς την κίνηση. Τα παραδοσιακά πανηγύρια προσήλκυσαν το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών, ενώ χρόνο με το χρόνο κερδίζουν έδαφος και οι διάφορες άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Δήμοι σε συνεργασία με τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους και τις Αδελφότητες. Ωστόσο η Ηπειρωτική ύπαιθρος μέχρι τα τέλη του μήνα θα βρει και πάλι την γνώριμη ησυχία της, επακόλουθο της ερήμωσης που βιώνει τις τελευταίες δεκαετίες.
Και στα παράλια…
Την… τιμητική τους όμως είχαν και τα παράλια της Ηπείρου, τα οποία πολλοί ξένοι και Έλληνες παραθεριστές επέλεξαν για τις διακοπές τους. Μάλιστα η Περιφέρεια Ηπείρου αξιοποιώντας την δυναμική που εμφανίζει ο Λιμένας Ηγουμενίτσας εγκατέστησε εκεί ένα κινητό περίπτερο τουριστικής προβολής, το οποίο θα λειτουργεί έως και τις 31 Αυγούστου καθημερινά (17:00-23:00), παρέχοντας στους επισκέπτες, χρήσιμες πληροφορίες για τα επισκέψιμα αξιοθέατα, τις ομορφιές του τόπου, ενώ διανέμεται κι έντυπο υλικό τουριστικού περιεχομένου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Ιουλία Μαρκούλα, Δ/ντρια Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου: «Στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο παραμονής των επιβατών στον χώρο του λιμανιού πριν την αναχώρηση των πλοίων για την Ιταλία, έτσι ώστε στο επόμενο ταξίδι του, η Ήπειρος να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των διακοπών τους».
2 εκατ. επιβάτες
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Νταής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΗΓ, χαρακτήρισε θαυμάσια πρωτοβουλία προβολής την τοποθέτηση και λειτουργία από την Περιφέρεια Ηπείρου του κινητού περιπτέρου τουριστικής προβολής, σημειώνοντας πως από τους 2 εκ. επιβάτες οι οποίοι διέρχονται κάθε χρόνο μέσω του Λιμένα Ηγουμενίτσας, ένας μεγάλος αριθμός μπορεί να μετατραπεί σε δυνητικούς επισκέπτες στην περιοχής μας.
Στην Ι.Μ. Μολυβδοσκεπάστου
Και φέτος, όπως κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια, στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκεπάστου, που βρίσκεται στην περιοχή της Κόνιτσας, ακριβώς πάνω στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, 100 μ. από τη συνοριογραμμή, έγινε μια μοναδική στην Ελλάδα λατρευτική διαδικασία. Στις 9 το βράδυ της 14ης Αυγούστου ξεκίνησε υπαίθρια αγρυπνία στον αύλειο χώρο της Μονής, αφιερωμένη στα εθνικά θέματα, ολοκληρώθηκε στις πεντέμιση περίπου το πρωί της 15ης Αυγούστου και μετά άρχισε η δεύτερη θεία λειτουργία, όπου και σ' αυτή, όπως και στην αγρυπνία, συγκεντρώθηκαν πολλοί πιστοί.
Μιλώντας στον εσπερινό της αγρυπνίας, ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Θεοτόκος, ας δεχθεί πλήθος από θερμές προσευχές και ικεσίες, για τα ατομικά μας προβλήματα, αλλά και για τα προβλήματα της πατρίδας και προπαντός για τα εθνικά θέματα. Και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες στην Αλβανία καταδιώκονται. Η Μακεδονία προδόθηκε. Η Κύπρος αντιμετωπίζει καινούργια προβλήματα, όπως και το Αιγαίο. Και η Θράκη εκπέμπει S.O.S. για την εγκατάλειψη». Κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «ο μεγάλος και άγιος προκάτοχός μου, ο μητροπολίτης Σεβαστιανός, αυτός καθιέρωσε την αγρυπνία στην ιστορική Μονή της Μολυβδοσκέπαστης και την ολονύκτια προσευχή προς την Θεομήτορα, για τους αδελφούς, πέρα απ’ τα σύνορα, που δεν μπορούσαν ούτε τον σταυρό τους να κάνουν ... Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε. Όμως η αγρυπνία δεν σταμάτησε. Συνεχίζεται. Και θα έλεγα, πιο έντονα και πιο θερμά».