Νέο αίτημα από Ζαγορίσιους για αλλαγή χάραξης…

Ο Αγωγός Φυσικού Αερίου να περάσει κατά μήκος παλιάς Εθν. Οδού και Εγνατίας!

«Δεν είμαστε αντίθετοι με το έργο, αλλά δεν θέλουμε να αλλοιωθεί το τοπίο…», τόνισε ο Δήμαρχος Βασ. Σπύρου

TRISTENO

 

• Οι ενστάσεις που εκφράζει ο Δήμος Ζαγορίου για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών», ζητώντας την επανεξέταση της ΜΠΕ από την νέα ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, συζητήθηκαν για μια ακόμη φορά σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γρεβενίτι, σε μια περίοδο μάλιστα που το θέμα βρίσκεται έντονα στην επικαιρότητα, καθώς η Ήπειρος έρχεται όλο και πιο κοντά με την δυνατότητα να αξιοποιήσει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ολοκλήρωση ενός τόσο μεγάλου έργου.
Ο Δήμος Ζαγορίου όμως επιμένει στη αλλαγή χάραξης του αγωγού, με τον Δήμαρχο Βασ. Σπύρου να τονίζει με παρέμβασή του στην ημερίδα: «Δεν είμαστε αντίθετοι με το έργο, αλλά ζητάμε να υιοθετηθεί η χάραξη που πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά μήκος της παλιάς Ε.Ο. και της Εγνατίας. Για την περιοχή μας δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος και μαζί με τους κατοίκους και φορείς που αντιδρούν πρέπει να δώσουμε στην πολιτεία να καταλάβει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση»!

Κατά της χάραξης…
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου την τελευταία διετία που επανήλθε ο αγωγός στο προσκήνιο με ομόφωνες αποφάσεις του έχει ταχθεί, παρά τις όποιες βελτιώσεις έγιναν μέχρι την τελική διαμόρφωση της ΜΠΕ, κατά της χάραξης που επιλέχθηκε.
Ο αγωγός μπαίνοντας στο Ανατολικό Ζαγόρι διέρχεται από προστατευόμενες περιοχές, είτε Natura 2000, είτε του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα, ανάμεσα από το Γρεβενίτι και το Τρίστενο (παρακάμπτει το γεφύρι Τσίπιανης που ήταν στην αρχική χάραξη) με απόσταση από τους οικισμούς τα 300 και τα 310 μέτρα αντίστοιχα, μόλις 100 μέτρα από την Παναγία (περιοχή που βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία των Μηλιωτάδων), σε απόσταση 430 μέτρων από τους Μηλιωτάδες (όμως διαπιστώνεται ότι δεν ξεπερνά τα 250 μέτρα παρόλο που αναγράφεται διαφορετικά στη ΜΠΕ), πολύ κοντά στο γεφύρι Καμπέρ Αγά και 160 μέτρα από την Ποταμιά.
Μετά το Γρεβενίτι και το Τρίστενο υπάρχει βαλβιδοστάσιο και είναι η μοναδική εγκατάσταση που αφορά όλο το μήκος του αγωγού εντός ορίων του Ανατολικού Ζαγορίου.

Η Ένωση Πυροσβεστών
Η πρωτοβουλία για την ημερίδα ανήκε στην Ένωση Πυροσβεστών Ηπείρου, η οποία ανταποκρίθηκε σε αίτημα των κατοίκων του Γρεβενιτίου και όπως σημείωσε ο πρόεδρός της Βασίλης Βράστος (ο οποίος κατάγεται από το Γρεβενίτι), η Ένωση θέλησε με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών για όσα αφορούν το φυσικό αέριο, τον αγωγό και τις πιθανές επιπτώσεις και κινδύνους από τη διέλευσή του.
Αναλυτικά στοιχεία για το φυσικό αέριο, τους αγωγούς μεταφοράς (υπόγειος στο μεγαλύτερο μήκος του), την ασφάλεια, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τους κινδύνους ατυχημάτων παρουσίασε εκ μέρους της Ένωσης Πυροσβεστών ο Γιώργος Αναστασούλης, πολιτικός υπάλληλος της Π.Υ. ο οποίος απάντησε και σε ερωτήσεις του κοινού, σημειώνοντας ότι το πέρασμα του αγωγού χωρίς σύνδεση των περιοχών δεν επιφέρει οφέλη.
Στην συζήτηση παρενέβη και ο Γραμματέας της Ένωσης Ζώης Μαργέλης. Η Ένωση Πυροσβεστών, εφόσον τελικά κατασκευαστεί ο αγωγός, θεωρεί αναγκαία την εκπαίδευση των πυροσβεστών στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και κινδύνων.
Την ενημέρωση, στην αίθουσα του «Πετρίδειου Μορφωτικού Κέντρου», παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κοινότητας Μενέλαος Βόντινας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δεματίου Χρήστος Ζιάβρας, η πρόεδρος του Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Γρεβενιτίου Νίκη Θεοδωρίκα κ.α.
Παρέμβασή έκανε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι από τη συζήτηση προκύπτει η ανάγκη για αλλαγή χάραξης, και πρότεινε να ενημερωθούν οι πέντε βουλευτές για να συντονιστεί ο τρόπος μετακίνησης του αγωγού.