Η πολιτική κρίση στην Αλβανία «τροφοδοτεί» τον ανθελληνισμό τους…

Οι Τσάμηδες προετοιμάζονται για γιορτή - πρόκληση στα σύνορα

- Συγκεντρώνουν κόσμο για την επέτειο εκδίωξής τους από τη Θεσπρωτία

- ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος…

TSAMHDES SYGKENTROSH MAYROMATI

• Ενώ αύριο στην Αλβανική Βουλή διεξάγεται η «μητέρα των μαχών» ανάμεσα στην Κυβέρνηση Ράμα και στον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, για την καθαίρεση ή όχι του δεύτερου από το Προεδρικό του αξίωμα, οι «Τσάμηδες» έχουν αποθρασυνθεί και ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Σάββατο 22 Ιουνίου, στα σύνορα με τη Θεσπρωτία την 75η επέτειο από την εκδίωξή τους από την Ελλάδα.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο «Πατριωτικός Σύνδεσμος Τσαμουριάς», ένας από τους συλλόγους που τα τελευταία χρόνια «ξεφύτρωσαν» με εθνικιστική και ανθελληνική ρητορική, που στηρίζονται κατά βάση από τις Αλβανικές Κυβερνήσεις, ώστε να πιέζουν κατά διαστήματα την Ελλάδα, προβάλλοντας ανιστόρητες διεκδικήσεις. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κονίσπολη και έχουν το χαρακτήρα… μνήμης κατά της… γενοκτονίας των «Τσάμηδων».
Για τη φετινή εκδήλωση- σύμφωνα με πληροφορίες- ετοιμάζεται πολύ μεγάλη κινητοποίηση καθώς γίνεται μια εβδομάδα προ των δημοτικών εκλογών -αν τελικά επικρατήσει ο Ράμα και γίνουν- ενώ παράλληλα συμπίπτουν με μια έντονη εθνικιστική ρητορική που αναπτύσσει ο Αλβανός πρωθυπουργός για τη λεγόμενη Μεγάλη Αλβανία.
Αν και οι «Τσάμηδες» βάλλουν ευθέως κατά της χώρας μας, αντιδράσεις από την Κυβέρνηση Τσίπρα -ειδικά τώρα που είναι και υπηρεσιακή- δεν μπορεί να περιμένει κανείς. Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει, καθώς το θέμα των «Τσάμηδων» σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την Αλβανική πλευρά, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεχθεί να το συζητήσει -έστω και για τις περιουσίες τους- με την Αλβανική στο πλαίσιο της Ελληνολβανικής συμφωνίας «τακτοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες».

Παρέμβαση Αντ. Μπέζα
Η πρώτη αντίδραση για τις εκδηλώσεις των «Τσάμηδων» προήλθε από τον πρώην Υπουργό Αντώνη Μπέζα, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα εγκλήματα τους και πρόσφατα μάλιστα ο «Π.Λ.» παρουσίασε το βιβλίο του «Τσάμηδες- Διεκδικήσεις και η Αλήθεια». Σε χθεσινοβραδινή του δήλωση, τονίζει και τα εξής: «Στο όνομα των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας και Αλβανίας, ζητήματα όπως το Τσάμικο και οι συναφείς διεκδικήσεις, πρέπει να τίθενται εξ υπαρχής εκτός συζήτησης σε οποιαδήποτε διμερή επαφή. Λάθη που έγιναν στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης ομαλοποίησης των διμερών μας σχέσεων με άλλες χώρες, δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Αποτελούν εθνικές υποχωρήσεις που τις εκμεταλλεύεται η άλλη πλευρά ή τρίτες χώρες, για την εξυπηρέτηση στρατηγικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Όταν υποχωρείς συνεχώς, η κατάληξη είναι ο οδυνηρός συμβιβασμός ή η ανοικτή σύγκρουση. Το πάθημα- μάθημά μας στο «Κυπριακό» και το «Σκοπιανό» δεν πρέπει να τριτώσει… και στην περίπτωση της Αλβανίας».

Αντιστρέφουν την πραγματικότητα!
Ο πρώην Υπουργός (και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου), αναφέρεται επίσης και στην ουσία του «Τσάμικου» ζητήματος, υπογραμμίζοντας και τα εξής: «Οι διεκδικήσεις των οργανώσεων των Τσάμηδων είναι ανυπόστατες και ανιστόρητες. Η αλήθεια είναι πολύ συγκεκριμένη και εντελώς διαφορετική από την προπαγάνδα του αλβανικού αλυτρωτισμού. Έχει αποδειχθεί ιστορικώς ότι την περίοδο 1941-1944 οργανώθηκε στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα από ένοπλα τμήματα Μουσουλμάνων Τσάμηδων, με την επίβλεψη και τη συνεργασία των ιταλικών και γερμανικών φασιστικών κατοχικών δυνάμεων, ο «καθαρισμός» της περιοχής από τον ελληνικό - χριστιανικό πληθυσμό.
Σχεδιάστηκε δηλαδή και επιχειρήθηκε, είτε ο φυσικός του αφανισμός με δολοφονίες και εκτελέσεις, είτε η εκδίωξή του μέσω της καταστροφής των περιουσιών και της τρομοκράτησης των αμάχων. Βασικός πολιτικός στόχος ήταν η ενσωμάτωση περιοχών της Ηπείρου στην Αλβανία. Κι όμως, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, η αλβανική πλευρά χαρακτηρίζει ως γενοκτονία την εγκατάλειψη από τους Τσάμηδες των περιοχών όπου έδρασαν, ακολουθώντας τους αποχωρούντες μετά την ήττα τους κατακτητές».

Στο «κόκκινο» η ένταση
Η πολιτική ένταση στην Αλβανία, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Βουλής για την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα χτυπάει «κόκκινο». Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τα Τίρανα ο Έντι Ράμα, κινεί «γη και ουρανό» για να βρει τους 16 βουλευτές που χρειάζονται ακόμη για να καθαιρέσει τον Αλβανό Πρόεδρο και οι φήμες οργιάζουν για παζάρια και συναλλαγές, στις οποίες ο Αλβανός Πρωθυπουργός είναι εξπέρ.
Χθες ο Ιλίρ Μέτα, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε αποφασισμένος να επιμείνει στην ακύρωση των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μέτα υπερασπίστηκε την ορθότητα της απόφασης του να ακυρώσει τις εκλογές -έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις- και δήλωσε διατεθειμένος να εγκαταλείψει το αξίωμα του εάν κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην εκτόνωση της κρίσης. Μεταξύ άλλων ο Μέτα υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός Ράμα ήταν ενήμερος προ δεκαημέρου για την απόφασή του, σε αντίθεση με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπασά που, όπως είπε, το πληροφορήθηκε μόλις δόθηκε στην δημοσιότητα το σχετικό διάταγμα.
Εν τω μεταξύ το προεδρείο της Βουλής έδωσε από χθες στη δημοσιότητα σχέδιο ψηφίσματος που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εγκριθεί την Πέμπτη όταν θα συζητηθεί η αποπομπή Μέτα. Σε αυτό καλείται ο Πρόεδρος να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση των εκλογών, το οποίο χαρακτηρίζεται άκυρο, και δηλώνεται πως η Βουλή θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς έλεγχου των αποφάσεων του Προέδρου.