Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος «εφ’ όλης της ύλης» στον «Π.Λ.»

«Με δουλειά, ήθος, σύνεση κάναμε τον Δήμο Ζίτσας πρωταγωνιστή…»!

Παρουσιάζει το έργο του, σκιαγραφεί το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής για τη νέα τετραετία και ζητάει καθαρή εντολή στις 26 Μαΐου

PLIAKOS MIXALHS

 «Τολμάμε να αντιπαραθέτουμε τα όσα λέγαμε και δεσμευόμασταν το 2014 με αυτά που υλοποιήσαμε μέχρι σήμερα. Στη διάρκεια της θητείας μας δουλέψαμε όλοι, αιρετοί και στελέχη του Δήμου, έχοντας ως στόχο να κάνουμε πράξεις τα όσα λέμε ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές ανάγκες όλων των πολιτών και με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου. Σίγουρα, με τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας, τις παραλείψεις μας, που έγιναν λόγω της σκληρής προσπάθειας και όχι από πρόθεση ή ιδιοτέλεια» τονίζει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου στο Νομό Ιωαννίνων.
Μιλώντας στον «Π.Λ.» με αφορμή τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες διεκδικεί δεύτερη θητεία στη Ζίτσα, ο κ. Πλιάκος κάνει απολογισμό έργων που υλοποιήθηκαν σε κάθε γωνιά του Δήμου, με κονδύλια που η Δημοτική Αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως το

ΕΣΠΑ και το INTERREG, ενώ αναφέρει και όλες εκείνες τις παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Παράλληλα, σκιαγραφεί τους βασικούς άξονες του προγράμματός του για την επόμενη τετραετία.

«Καθαρή εντολή…»
Την πεποίθηση πως «οι δημότες με την ψήφο τους, θα μας δώσουν καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών» εκφράζει ο Μιχάλης Πλιάκος, ώστε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών σε κάθε γωνιά του ενιαίου μεγάλου Δήμου Ζίτσας χωρίς αποκλεισμούς, προκειμένου να τον καταστήσουμε πρωτοπόρο και πρότυπο». Και προσθέτει: «Όλα τα χρόνια της πενταετούς θητείας μας κινηθήκαμε με υπευθυνότητα, εντιμότητα, ήθος και διαφάνεια. Καταφέραμε, να μετατρέψουμε το Δήμο Ζίτσας από ουραγό των εξελίξεων, σε πρωταγωνιστή. Με τον ίδιο τρόπο θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε και στη συνέχεια, πάντα δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματά του».

Έργα 20,5 εκατ. ευρώ!
«Τα έργα των 20,5 εκατ. ευρώ είναι το δικό μας αποτύπωμα και η απάντηση σ’ εκείνους που μηδενίζουν την προσπάθεια και τον καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα μας», τονίζει ο Δήμαρχος Ζίτσας και συμπληρώνει ότι «ποτέ δεν είχαν γίνει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, σε κάθε γωνιά του Δήμου και στις πέντε Δημοτικές Ενότητες, για όλους τους πολίτες».
Ενδεικτικά αναφέρει ότι πήγαν 2,5 εκατ. ευρώ για έργα οδοποιίας, 2.9 εκατ. σε παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους και πλατείες, 1,9 εκατ. ευρώ για αγροτικές υποδομές, 4,1 εκατ. για έργα στον τομέα της ύδρευσης, 776.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών σε βασικές υποδομές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας, 1,9 εκατ. για γήπεδα και αθλητικές υποδομές, 564.603 ευρώ για παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις δημοτικών κτιρίων, 423.200 για έργα σε δημοτικά ακίνητα, μνημεία, κοιμητήρια, 3,1 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, αποχετεύσεις ομβρίων, φρεάτια κ.α., 1.7 εκατ. για παρεμβάσεις σε σχολικές υποδομές και 352.500 ευρώ για μηχανολογικό εξοπλισμό και μηχανήματα έργου.

Διασυνοριακά προγράμματα
Αξιοσημείωτες επιδόσεις πέτυχε ο Δήμος Ζίτσας την τελευταία πενταετία όσον αφορά στην απορρόφηση κονδυλίων από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, αντλώντας κατά βάση πόρους από τα διασυνοριακά «INTERREG IPA II Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020» και «INTERREG V-A Ελλάδα – Αλβανία».
Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πλιάκος, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση δύο έργων που αφορούν στη στήριξη της αμπελουργικής ζώνης και των οινικών προϊόντων της αλλά και στην προβολή και ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πρόκειται για το «Cultural Lands», που για το Δήμο Ζίτσας, περιλαμβάνει κυρίως έργα υποδομής τα οποία αφορούν στη μετατροπή του ιστορικού κτιρίου της Καπλάνειου Σχολής στο Γραμμένο σε Μουσείο Εθνικών Ευεργετών και για το «Wincome» που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εγκατάσταση προκατασκευασμένου κτιρίου στη Ζίτσα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως εκθετήριο κρασιού και αγροτικών προϊόντων με στόχο την προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.
Παράλληλα, υπάρχει το έργο «Agrifarm» του «INTERREG Ελλάδα – Ιταλία», το οποίο μέσω της Κοινωνικής Αγροτικής Επιχειρηματικότητας & Συνεργασίας Αγροτών, μεταξύ άλλων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να διευκολυνθεί η διανομή των αγροτικών προϊόντων.
«Όταν οι άλλοι αρέσκονται σε… ασκήσεις επί χάρτου που τις παρουσιάζουν ως μεγαλεπίβολα και μεγαλόπνοα σχέδια επιδεικνύοντας όψιμο ενδιαφέρον για την αμπελουργική ζώνη και τους αμπελοκαλλιεργητές εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη στήριξή μας στον πρωτογενή τομέα», τονίζει με έμφαση ο Δήμαρχος.

Εντάξεις στο ΕΣΠΑ
Πρωτοπόρος και σε εντάξεις έργων προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ είναι ο Δήμος Ζίτσας. Πιο αναλυτικά, πρόσφατα εντάχθηκε, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, στον Άξονα «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη» μία πολύ σημαντική παρέμβαση για την περιοχή. Ο λόγος για τα έργα αποχέτευσης ομβρίων στη Ζωοδόχο και την Ελεούσα συνολικού προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ. «Με την κατασκευή των εν λόγω έργων θωρακίζονται από πλημμυρικά φαινόμενα τόσο ο οικισμός της Ζωοδόχου, όσο και πολεοδομικά τετράγωνα της Ελεούσας που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα λιμνάζοντα όμβρια νερά», σημειώνει ο Μιχάλης Πλιάκος.
Προσθέτει δε πως στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής Ζίτσας με τη νέα θητεία είναι η κατασκευή ανάλογων έργων αποχέτευσης σε οικισμούς όπως η Βουνοπλαγιά, η Πρωτόπαππα καθώς και η Μεταμόρφωση, για τους οποίους έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχετικές μελέτες, με στόχο να θωρακιστεί οριστικά όλη η επικίνδυνη «λεκάνη».
Εκτός από τα παραπάνω, ο Δήμος έχει καταθέσει προτάσεις και περιμένει την έγκριση χρηματοδότησής τους για μία ακόμα σειρά από έργα συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, στα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, διεκδικεί μέσω του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» την επέκταση του Δημαρχείου Ελεούσας, έργο 800.000 ευρώ. Στο ίδιο πρόγραμμα έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου Ζίτσας προϋπολογισμού 317.000 ευρώ, ενώ από το ΕΣΠΑ διεκδικεί τη χρηματοδότηση κατασκευής του «Πράσινου Σημείου» του Δήμου Ζίτσας, προϋπολογισμού 860.000 ευρώ, και ένα έργο που αφορά σε «Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης Δήμου Ζίτσας» προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
Τέλος, στο «Πράσινο Ταμείο» έχουν κατατεθεί προτάσεις για χρηματοδότηση έργων όπως η διαμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας Ασφάκας (150.000 ευρώ) και η ανάπλαση της εισόδου του Πετσαλίου, ύψους 141.000ευρώ.

Ώριμες μελέτες
Ο Μιχάλης Πλιάκος δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε μία σειρά από ώριμες μελέτες για έργα βασικών υποδομών συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα υποβληθούν από τον Δήμο προς ένταξη και χρηματοδότηση μόλις τα αρμόδια Υπουργεία «ανοίξουν» τους άξονες των αντίστοιχων προγραμμάτων.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για έργα ενεργειακής αναβάθμισης και σε άλλα σχολικά κτίρια, κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις Κοινότητες Ελεούσας, Ροδοτοπίου και Αγίου Ιωάννη και δύο ακόμη μεγάλα έργα ύδρευσης στη Δ.Ε. Μολοσσών που αφορούν τις Κοινότητες Δεσποτικού, Αετόπετρας, Φωτεινού, Εκκλησοχωρίου, Γρανιτσοπούλας και Ριζού. Ακόμη κάνει μνεία στα έργα ύδρευσης που ξεκίνησαν αυτές τις μέρες στα χωριά της Δ.Ε. Μολοσσών συνολικού προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων των Κοινοτήτων Βερενίκης, Δοβλάς, Ζαλόγγου, καθώς και Βουτσαρά, Χίνκας, Γιουργάνιστας, Γκριμπόβου, Κουρέντων, Γρανίτσας, Ραδοβιζίου, Πολυδώρου.

Η επόμενη «ημέρα»…
Η Δημοτική Αρχή Ζίτσας έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και για την επόμενη τετραετία, το οποίο δηλώνει έτοιμη να υλοποιήσει, με τον Μιχ. Πλιάκο να τονίζει χαρακτηριστικά: «Στηριζόμαστε πια σε γερές βάσεις και όλοι μαζί συνεχίζουμε την ανοδική πορεία που χαράξαμε πέντε χρόνια τώρα. Με ήθος, ειλικρίνεια, εντιμότητα, αντικειμενικότητα και σύνεση προχωράμε μπροστά κόντρα στα κατάλοιπα άλλων εποχών».
Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος, έμφαση θα δοθεί στην προστασία του περιβάλλοντος με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό σε δημοτικά κτίρια κ.α., στην περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, στην περαιτέρω βελτίωση των αθλητικών υποδομών με κατασκευή υπερσύγχρονου Κλειστού Γυμναστηρίου, αλλά και μελέτη για Κολυμβητήριο, στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην ανάδειξη του πολιτισμού και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες.