Θα υπάρξουν τροποποιήσεις, αλλά σε επιμέρους ζητήματα

H διαβούλευση… γεννάει αλλαγές για το Προεδρικό Διάταγμα Παμβώτιδας!

- Στα Γιάννενα βρέθηκε χθες ο Σωκρ. Φάμελλος με αφορμή δημόσια εκδήλωση επί του σχεδίου του

- Ως τα τέλη Απριλίου θα υποβληθεί στο ΣτΕ, εκτίμησε ο αναπλ. Υπουργός…

FAMELLOS SOKRATHS LIMNH 21 3 19

• Ιδιαίτερη… βιασύνη επιδεικνύει το υπουργείο Περιβάλλοντος όσον αφορά στην προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα, το οποίο είναι γεγονός ότι έχει καθυστερήσει αρκετά χρόνια.
Η χθεσινή ημερίδα στα Γιάννενα που έγινε παρουσία του αναπλ. Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, σήμανε, τυπικά τουλάχιστον, το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου Π.Δ., το οποίο «πάτησε» κατά βάση σε εκείνο του 2013 και όπως ο ίδιος δήλωσε, ως τα τέλη Απριλίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το τελικό κείμενο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα περαιτέρω.
Αλλαγές πάντως θα γίνουν στο Σχέδιο, τόνισε χθες ο κ. Φάμελλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με βάση, όπως είπε, τις παρατηρήσεις των τοπικών φορέων σε θέματα όπως η θήρα γύρω από τη λίμνη και η λειτουργία πτηνοτροφικών μονάδων.

Χρήσιμη η διαβούλευση
«Μεγάλη τομή» αποτελεί η σύνταξη, διαβούλευση και επικείμενη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα, τόνισε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας πως ήταν η τοπική κοινωνία που είχε την πρωτοβουλία για τη θεσμική προστασία της λίμνης. «Δεν ήταν απλή υπόθεση αυτή. Έπρεπε, εκτός των άλλων, να αναστρέψουμε και την Ευρωπαϊκή παρέμβαση που οδηγούσε σε καταδίκη της χώρας. Εξάλλου, τα πολλαπλά σχέδια Π.Δ. μας δυσκόλεψαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε ενσωμάτωση αρκετών προτάσεων από αυτές που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης στο τελικό σχέδιο. Όπως ανέφερε, «η διαβούλευση μας έδωσε πολλές πληροφορίες και κάποιες από αυτές θα ενσωματωθούν».

Θα γίνουν αλλαγές
Αλλαγές λοιπόν θα υπάρξουν στο σχέδιο Π.Δ., όπως διαβεβαίωσε χθες ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας παρουσία του Προέδρου του Φίλιππα Φίλιου, στελεχών του Φορέα και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου και Γιάννη Καραγιάννη.
Όπως είπε, «στα σημαντικότερα ζητήματα όπως η ανάπτυξη της αλιείας, η κτηνοτροφία, η γεωργία κλπ. δεν υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες. Σε κάποια επιμέρους σημεία έχουν διατυπωθεί ενστάσεις, όπως στα ζητήματα της θήρας, στις εγκαταστάσεις του πτηνοτροφικού τομέα κυρίως, καθώς και στα πολεοδομικά εργαλεία για τις ειδικές περιοχές και ορισμένα θα αλλάξουν. Θα ρυθμιστούν επίσης θέματα όπως τα αναχώματα και το ύψος της στάθμης της λίμνης».

Παρήγγειλε Ε.Π.Μ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εξάλλου παραγγείλει την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τη λίμνη, την οποία θα υποστηρίξει ο Φορέας Διαχείρισής της, διαδικασία όμως που είναι χρονοβόρα.
Όπως τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, το Π.Δ. έρχεται να καλύψει το κενό ως την υλοποίηση της μελέτης, λειτουργώντας ως ένα εργαλείο με ορίζοντα μεγαλύτερο της πενταετίας, κάτω όμως των 10 ετών, για την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας και τον καθορισμό των χρήσεων γης στην περιοχή. «Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε και σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές αυτές, δηλαδή δε θα μείνουμε στην οριοθέτηση αλλά θα δώσουμε ώθηση και στην ανάπτυξή τους», σημείωσε.

Το χρονοδιάγραμμα
Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο Π.Δ. της Παμβώτιδας, ο αναπλ. Υπουργός είπε ότι ως τις 15 Απριλίου θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση και αυτό θα υποβληθεί στην Επιτροπή «Φύση 2000» για γνωμοδότηση. Ακολούθως και πιθανώς ως τα τέλη Απριλίου θα σταλεί στο ΣτΕ.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει μία βιασύνη για το Π.Δ., τόνισε πως «δεν έχει συμφέρον η Κυβέρνηση από το Προεδρικό Διάταγμα αλλά ο τόπος. Πάντως, κανείς δε μας απαγορεύει να διεκδικήσουμε να είμαστε εμείς που θα υπογράψουμε το σχέδιο. Είναι πολιτική μας επιλογή να ολοκληρωθεί το Π.Δ. ώστε να υπάρχει ένα καθεστώς ρύθμισης στην περιοχή σας ώσπου να έρθει η ειδική περιβαλλοντική μελέτη».
Έσπευσε δε να διευκρινίσει, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις, ότι «η λίμνη είναι κοινή περιουσία για το 100% των πολιτών. Πρέπει λοιπόν να προστατευθεί για όλους χωρίς να σκοντάφτει αυτό στις διεκδικήσεις του ενός».

Απάντηση στον Δήμο…
Τέλος, ερωτηθείς για τη δυσαρέσκεια του Δήμου Ιωαννιτών εξαιτίας της έλλειψης εκπροσώπου του στο νέο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, υπενθύμισε ότι υπάρχει σ’ αυτό Δήμαρχος ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα… ιδιοκτησιακό για τη λίμνη.
Υπενθύμισε δε με νόημα ότι από τα πρώτα που έκανε η παρούσα ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος ήταν να παραχωρήσει στον Δήμο Ιωαννιτών το Πάρκο Πυρσινέλλα!