Από τα χιόνια που λιώνουν και τις ισχυρές καταιγίδες…

Κίνδυνος εκδήλωσης και πλημμυρικών φαινομένων

Απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση λέει στον «Π.Λ.» ο Μηχανικός Υδραυλικών Έργων Δ. Μακρής Χωρίς μαθήματα και σήμερα στα σχολεία του Νομού Ιωαννίνων

ARAXTHOS FOYRTOYNIASMENOS

• Μετά τη σκληρή δοκιμασία των προηγούμενων ημερών η χθεσινή ήταν μάλλον ήπια. Οι ισχυρές κατά τόπους και διαστήματα βροχές, βοήθησαν να βελτιωθεί η κατάσταση στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η άνοδος της θερμοκρασίας όμως σε συνδυασμό με τη βροχή και το λιώσιμο του χιονιού, προκαλεί πλέον έναν νέο «ισχυρό» πονοκέφαλο για τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον κόσμο, καθώς είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν κατά τόπους και πλημμυρικά φαινόμενα, από υπερχειλίσεις χειμάρρων και ποταμών.
Σύμφωνα μάλιστα με τον τακτικό συνεργάτη του «Π.Λ.» Δημήτρη Μακρή (Πολιτικό - Μηχανικό Δ.Ε. Συγκοινωνιακών - Υδραυλικών Έργων Υποδομής), το Υδατικό Διαμέρισμα της Ηπείρου είναι ένα από τα πιο ορεινά διαμερίσματα της χώρας, με τις μεγαλύτερες λεκάνες απορροής να είναι των ποταμών Αώου και Αράχθου, που είναι αυτές που θα δεχθούν και τώρα τις μεγαλύτερες ποσότητες υδάτων. Επισημαίνει μάλιστα πώς σε αυτές τις λεκάνες προκαλούνται σοβαρές καταστροφές, όπως κατολισθήσεις, αποκοπές δρόμων, ζημιές σε σπίτια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.α., γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη αυξημένης επιφυλακής και παρακολούθησης των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων θα ενταθεί όταν θα σταματήσουν οι χιονοπτώσεις, οι οποίες σημειωτέον άρχισαν και πάλι χθες βράδυ στις περιοχές Μετσόβου, Ζαγορίου κ.α.
Ωστόσο και στις υπόλοιπες περιοχές, όπου τα χιόνια μειώθηκαν αισθητά, οι παγίδες είναι πολλές και δεν λείπουν τα απρόοπτα για τους κατοίκους και τους πεζούς.
Τα προβλήματα στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές παραμένουν, ενώ χθες από την Περιφέρεια, αλλά και από Δήμους, συνεχίστηκε το έργο του αποχιονισμού και κυρίως της αποκατάστασης βατότητας προς κτηνοτροφικές μονάδες.

Τα σχολεία
Τα σχολεία δεν λειτούργησαν ούτε χθες, ενώ από σήμερα άρχισε σταδιακά να ομαλοποιείται σε ένα βαθμό η κατάσταση, καθώς μειώνεται ο αριθμός όσων θα παραμείνουν κλειστά, με την πλειοψηφία τους πάντως να παρατείνουν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Συγκεκριμένα χθες βράδυ με απόφαση που εκδόθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Ιωαννίνων και μετά από εισηγήσεις των κατά τόπους Δήμων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία:
1. Στο Δήμο Ιωαννιτών
2. Στο Δήμο Ζαγορίου
3. Στο Δήμο Μετσόβου
4. Στο Δήμο Δωδώνης
5. Στο Δήμο Πωγωνίου το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου
6. Στο Δήμο Ζίτσας τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία Βουτσαρά, Ζίτσας, Βουνοπλαγιάς και Αγίου Ιωάννη
Για τους Δήμους Κόνιτσας και Βορείων Τζουμέρκων οι αποφάσεις αναμένονταν να ληφθούν από τους Δημάρχους τους, καθώς τα μαθήματα μέχρι χθες είχαν διακοπεί μόνο για δύο συνεχόμενες ημέρες, οπότε σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017 η αρμοδιότητα μέχρι και για τρίτη ημέρα διακοπής ανήκει στους ιδίους.
Αντίθετα κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα οι Παιδικοί και οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί στο Δήμο Ιωαννίνων σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΚΠΑΠΑ.

Προβλήματα ύδρευσης
Εκτός όμως των συνηθισμένων προβλημάτων από τις χιονοπτώσεις, προκλήθηκε και πρόβλημα στην υδροδότηση.
Σε περιοχές της πόλης των Ιωαννίνων, παρατηρήθηκε πτώση της πίεσης, αλλά και δύωρη περίπου διακοπή νερού. Σοβαρότερο ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε η περιοχή Κουτσελιού - Γορίτσας καθώς έμεινε για αρκετές ώρες χωρίς νερό εξαιτίας βλάβης στο δίκτυο του ΣΥΔΛΙ που προκλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης και αποκαταστάθηκε πριν το μεσημέρι.

Προβλήματα παγετού
Προβλήματα παγετού υπήρξαν όμως και στο εθνικό δίκτυο με αποτέλεσμα και χθες οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Ιωαννίνων και Πρέβεζας να εκδώσουν ανακοινώσεις για προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό (από κόμβο Τύριας μέχρι κόμβο Παναγιάς), και στις εθνικές οδούς Ιωαννίνων - Άρτας, Ιωαννίνων - Κοζάνης, Ιωαννίνων - Κακαβιάς και Ιωαννίνων - Αντιρρίου από διασταύρωση Στρατόπεδου Φιλιππιάδας.

«Πνιγμένο» στο χιόνι το Ζαγόρι
Το Ζαγόρι είναι μια από τις περιοχές της Ηπείρου που δοκιμάζεται έντονα από τις διαδοχικές χιονοπτώσεις.
Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ωστόσο από την Τετάρτη το απόγευμα σημειώθηκαν πολλές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, αφήνοντας για ώρες χωρίς ρεύμα πολλά χωριά του. Επίσης από την Τετάρτη έχουν μείνει και σε «τηλεοπτικό σκοτάδι», καθώς χάθηκε το «σήμα» της DIGEA.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, «μέσα από την άριστη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας και της Δημοτικής Αρχής δόθηκαν λύσεις όπου ήταν ανθρωπίνως δυνατόν και σε γενικές γραμμές αντιμετωπίστηκαν προβλήματα που ανέκυπταν, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται δεδομένου ότι το κύμα κακοκαιρίας δεν τελείωσε».

Αναμένεται και παγετός
Ο καιρός δεν φαίνεται να ομαλοποιείται τις επόμενες ημέρες καθώς προβλέπονται διαστήματα με βροχή, χιόνια στα ορεινά, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερα υψόμετρα, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες την Κυριακή θα φτάσουν ακόμη και τους μείον 5 με 6 βαθμούς στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τα προβλήματα παγετού -και με τα χιόνια να λιώνουν- θα είναι καθολικά τουλάχιστον στο Ν. Ιωαννίνων.