Μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει η έλλειψη προσωπικού

Προβλήματα δίχως… θεραπεία για την Υγεία σ’ ολόκληρη την Ήπειρο!

- Στην αντεπίθεση το ΠΑΜΕ μετά τις δηλώσεις Β. Τσίκαρη για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

- Ανατρέπει με στοιχεία και αριθμούς την «ωραία εικόνα» - Εκ περιτροπής λειτουργία για Κέντρα Υγείας σε Πρέβεζα - Θεσπρωτία…

PANEPISTHMIAKO NOSOK

• Όσο δεν αλλάζουν οι πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας, κυρίως όσον αφορά στο σκέλος της χρηματοδότησής της, τόσο αυτός θα παραμένει ο μεγάλος «ασθενής» στη χώρα μας, παρά τις πολύτιμες υπηρεσίες που καλείται να προσφέρει στους πολίτες.
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και στην Ήπειρο όπου τόσο τα νοσηλευτικά ιδρύματα, με πρώτο και καλύτερο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, η οποία τείνει να γίνει ανίατη… ασθένεια για την Υγεία.
Για το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ηπείρου, χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Π.Γ.Ν.Ι. σε χθεσινή του ανακοίνωση, με την οποία έρχεται να ανατρέψει την ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Διοικητής του. Όσο για την Πρωτοβάθμια Υγεία, χαρακτηριστικά είναι όσα κατήγγειλε πρόσφατα η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τοπικά Κέντρα Υγείας!

Απάντηση στον Διοικητή
Την αντίδραση της Γραμματείας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ προκάλεσαν όσα ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, σχετικά με τη λειτουργία της τέταρτης πτέρυγας του Ιδρύματος αλλά και τις προσλήψεις προσωπικού. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, κάνει λόγο για «ανακρίβειες» και «παραπλανητικά στοιχεία» που τον μόνο στόχο τον οποίο υπηρετούν είναι η συγκάλυψη της πολιτικής μετατροπής των Νοσοκομείων σε επιχειρήσεις!

Προσλήψεις - αποχωρήσεις
Απ’ όσα παραθέτει το ΠΑΜΕ Π.Γ.Ν.Ι. στην μακροσκελή ανακοίνωσή του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα νούμερα που δίνει σχετικά με το προσωπικό του Ιδρύματος. Κατηγορεί λοιπόν τη Διοίκηση που αναφέρθηκε σε 80 προσλήψεις μη ιατρικού προσωπικού το 2018, ότι… παρέλειψε να αναφέρει τις 23 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και μετατάξεων με το τελικό ισοζύγιο να καταλήγει στους 57. Εξάλλου, από τους 80 που θα προσληφθούν οι 20 είναι άνεργοι ηλικίας 55 έως 67 ετών που θα επιλεγούν μέσω ΟΑΕΔ και βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση! Επίσης, αναφερόμενο στην εξαγγελθείσα πρόσληψη 66 γιατρών, υπενθυμίζει ότι έχουν απολυθεί 10 επικουρικοί σε διάστημα δύο μηνών! Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε το 2018, 14 μόνιμοι και 20 επικουρικοί, το ΠΑΜΕ κάνει γνωστό ότι αποχώρησαν οκτώ μόνιμοι νοσηλευτές και το ισοζύγιο πέφτει από τους 34 στους 26.

Η τέταρτη πτέρυγα
Για τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι χρειάζεται 315 άτομα μόνιμο προσωπικό, για να λειτουργήσει σύμφωνα με την επίσημη τροποποίηση του οργανισμού που κατατέθηκε στο Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Ι. πριν από μόλις μία εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούνται 115 επιπλέον θέσεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, 138 στη Διοικητική και 62 επιπλέον θέσεις στην Τεχνική Ξενοδοχειακή Υπηρεσία. Η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό το νούμερο και στους 57 νέους υπαλλήλους που εξήγγειλε η Διοίκηση είναι πραγματικά… αγεφύρωτη!
Όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, η Διοίκηση γνώριζε ότι η εκκίνηση λειτουργίας της νέας πτέρυγας θα επιβάρυνε το όριο δαπανών του Νοσοκομείου, με έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του κτιρίου και των νέων μηχανημάτων, τον προϋπολογισμό του με την πρόσληψη επικουρικών, οι οποίοι πληρώνονται από το ίδιο το Ίδρυμα και ότι το Π.Γ.Ν.Ι. οριακά αντιμετωπίζει τεράστια πίεση από ασθενείς που δέχεται από Ήπειρο, Νησιά Ιονίου και Αιτωλοακαρνανία. Επίσης, γνώριζε ότι έπρεπε να προσθέσει έγκαιρα στον οργανισμό του Ιδρύματος τις νέες κλίνες και τις αντίστοιχες θέσεις μόνιμου προσωπικού και να ζητήσει την έγκρισή του από το υπουργείο, ώστε να προκηρυχθούν οι θέσεις και να δοθεί η επιπλέον χρηματοδότηση. Ωστόσο, επέλεξε να προχωρήσει στη βίαιη επέκταση του Νοσοκομείου, χωρίς να τηρείται καμία από αυτές τις αναγκαίες προϋποθέσεις!

Άλλα προβλήματα
Το ΠΑΜΕ επικρίνει και ενέργειες που σχετίζονται με τη χωροταξία Κλινικών στο Νοσοκομείο, όπως η συρρίκνωση της Ορθοπεδικής Κλινικής και η μεταφορά της Καρδιοχειρουργικής στον δεύτερο όροφο του τρίτου κτιρίου, ώστε να ανοίξει η 2η Καρδιολογική Κλινική. Κάνει δε λόγο και για άλλα σοβαρά προβλήματα στο Π.Γ.Ν.Ι. όπως η ποιότητα και η επάρκεια υλικών παρασκευής του φαγητού, τα προβλήματα στα μηχανήματα του μαγειρείου, αλλά και η αυτοτελής λειτουργία των απογευματινών ιατρείων με στόχο την είσπραξη χρημάτων από τους ασθενείς.

Τα Κέντρα Υγείας
Πολλά όμως είναι τα προβλήματα και στα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου, όπως έγραψε και χθες ο «Π.Λ.». Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι εφημερίες των μονάδων με το σύστημα «μονά – ζυγά» με βάση απόφαση που υπέγραψε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, μπορεί να κάνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα στην περιοχή μας.
Η απόφαση βασίζεται στην απουσία προσωπικού. Τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου θα πρέπει να εφημερεύουν κάθε ημέρα όλο το 24ωρο.
Το Δεκέμβριο, ωστόσο, που είναι και οι γιορτές και η επισκεψιμότητα μεγάλη, με βάση το πρόγραμμα του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου Θεσπρωτίας, εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα. Τις ζυγές θα είναι κλειστό! Το Κέντρο Υγείας Πάργας θα είναι ανοικτό Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, ενώ αυτό του Καναλακίου θα είναι ανοικτό τις ζυγές ημέρες.