Μία στις τρεις, ανεξαρτήτως ηλικίας, πέφτει θύμα στις μέρες μας…

Σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο η βία σε βάρος των γυναικών!

- Ξενώνα φιλοξενίας λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια ο ΟΚΠΑΠΑ

- Εκδηλώσεις στα Γιάννενα με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα • ΠΟΠΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (Υπεύθυνη ΧΕΝ Ιωαννίνων): Είναι πια καιρός να αφυπνιστούμε…

KAKOPOIHSH GYNAIKON

• Μπορεί η κοινωνία μας να έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο ακόμα δεν έχει καταφέρει να μηδενίσει ή έστω να αντιμετωπίσει σε ικανοποιητικό βαθμό φαινόμενα που επισκιάζουν αυτή την πορεία και σε κάποιες περιπτώσεις μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.
Ένα από αυτά είναι η βία κάθε μορφής που εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες σε ένα ποσοστό που προκαλεί έκπληξη και προβληματισμό.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο είναι υπαρκτό και στα Γιάννενα; Καλύτερη λύση δεν υπάρχει από το να καταγγέλλονται τα περιστατικά παρενόχλησης και κακοποίησης από τα θύματα, που, δυστυχώς, συνήθως επιλέγουν, την πρακτική της σιωπής! Εξάλλου και στην πόλη μας υπάρχει δομή, την οποία δημιούργησε ο ΟΚΠΑΠΑ, που προσφέρει καταφύγιο και ψυχολογική υποστήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες.
Στο μεταξύ, καθώς την Κυριακή τιμάται Πανελλαδικά η Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών, με αυτή την αφορμή διοργανώνονται κι εδώ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, τόσο από τον Οργανισμό Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου όσο και από τη ΧΕΝ Ιωαννίνων, η Υπεύθυνη της οποίας Πόπη Στεφανίδη μιλάει σχετικά στον «Π.Λ.».

Μία στις τρεις γυναίκες…
Σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο αποτελεί η βία σε βάρος των γυναικών, όπως προκύπτει από τις αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτές, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, η οποία τις πλήττει αδιάκριτα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την οικονομική τους κατάσταση!
Καθημερινά καταγγέλλονται πράξεις κακοποίησης που θίγουν τη σωματική ακεραιότητα της κάθε γυναίκας, το δικαίωμά της στην εργασία, τη δυνατότητά της να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μητέρα και το δικαίωμα να αναπτύσσεται ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα. Ωστόσο, οι πιο πολλές υποθέσεις βίας δε βλέπουν το… φως, καθώς οι κακοποιημένες γυναίκες συνήθως υποφέρουν σιωπηλά και δύσκολα ζητούν βοήθεια,
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στα Γιάννενα, όπου από το 2012 ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου λειτουργεί ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, δυναμικότητας 20 κλινών. Στόχος του ΟΚΠΑΠΑ είναι η παροχή ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες – θύματα και στα παιδιά τους.

Μια παράσταση
Από το 1981 η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών. Με αφορμή της ημέρα αυτή, o ΟΚΠΑΠΑ σε συνεργασία με τον Ξενώνα φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή και ώρα 20.00 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» την παράσταση «Κόκκινη Μνήμη» της Πωλίνας Γκιωνάκη, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Γιάννη Βαμβακά. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Ισότητας Φύλων.
Το μήνυμα της ημέρας είναι διπλό, όπως αναφέρει ο Οργανισμός σε χθεσινή του ανακοίνωση: «Αφενός μεν προς την κοινωνία, να αντιμετωπίζει με σεβασμό όλες τις γυναίκες (που μπορεί να είναι μάνα, σύζυγος, κόρη, φίλη) και κατ’ επέκταση ο σεβασμός προς κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου, ιδιότητας, εθνικότητας ή άλλων χαρακτηριστικών. Αφετέρου απευθύνεται προς την γυναίκα – θύμα βίας και είναι το: «Μιλήστε…»! Μιλήστε στις δομές που υπάρχουν και σας υποστηρίζουν, μιλήστε και επικοινωνήστε με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί για τη στήριξή σας»!

Εκδήλωση της ΧΕΝ
Εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, θα πραγματοποιήσει και η ομάδα ΧΕΝ Ιωαννίνων στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» την ερχόμενη Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, με ώρα έναρξης τις 7 μ.μ.. Πρόκειται για ημερίδα - βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Σεξουαλική Παρενόχληση στον Εργασιακό & Δημόσιο χώρο», η οποία περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, θεατρική δράση, προβολή βίντεο και μουσική. Η είσοδος και σ’ αυτή την εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Η Πόπη Στεφανίδη
«Η παρενόχληση στον εργασιακό χώρο είναι ένα φαινόμενο σχετικά καινούριο για τη χώρα μας, που πρόσφατα άρχισε να συζητείται. Σαφώς και πολλές γυναίκες δέχονται σχόλια, που για ευνόητους λόγους τα αφήνουν να περνούν έτσι. Όσον αφορά στο δημόσιο χώρο, νομίζω πως δεν υπάρχει γυναίκα που, από νεαρή ηλικία και μετά, να μη έχει υποστεί παρενόχληση, είτε περπατώντας στο δρόμο, είτε κυκλοφορώντας με μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε σε χώρους συνάθροισης», τονίζει στον «Π.Λ.» η Πόπη Στεφανίδη, Υπεύθυνη της ΧΕΝ Ιωαννίνων, με αφορμή την επικείμενη εκδήλωση της ομάδας και προσθέτει: «Εκείνο που κυρίως χρειάζεται είναι να αφυπνιστούμε, να ενημερωθούμε και να κατανοήσουμε τι σημαίνει παρενόχληση. Πότε, ας πούμε, ένα κομπλιμέντο είναι καλοπροαίρετο ή γίνεται με τελείως διαφορετική πρόθεση, τόσο στον χώρο της εργασίας μας όσο και εκτός αυτού».