Παρά το γεγονός ότι η Ήπειρος θα «αποκτήσει» 1.000 νέους γεωργούς… 

Οικονομική κρίση και κυβερνητικάμέτρα «καθηλώνουν» τους αγρότες

- Συνάντηση  για εξισωτικές αποζημιώσεις - σχέδια βελτίωσης κ.α. είχαν ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης με τον Πρόεδρο της «Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων» Χρ. Μπαλτογιάννη

KAXRIMANHS SYNETAIRISMOI

• Το δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες, καθώς η οικονομική κρίση τους έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχοντας θέσει μάλιστα εκτός επαγγέλματος έναν σεβαστό αριθμό, κυρίως κτηνοτρόφων, στην Ήπειρο.
Στο κόστος παραγωγής, στην πτώση των τιμών καταναλωτή κλπ, έχουν προστεθεί και άλλα μέτρα που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια που επιβαρύνουν πρόσθετα την κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος.
Χθες ο «Π.Λ.» ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που θα προκύψει για έναν αριθμό κτηνοτρόφων και γεωργών από την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να προχωρήσει από την 1η Νοεμβρίου στην εκ νέου μίσθωση εκτάσεων του Δημοσίου, είτε για καλλιέργειες, είτε για βοσκότοπους, αφήνοντας μετέωρους όσους έχουν μέχρι σήμερα μισθωμένες τις εν λόγω εκτάσεις.
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των «νέων γεωργών», υπάρχουν όμως κι άλλα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, άλλα που «απειλούν» να διαταράξουν περαιτέρω τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα κι άλλα που έχουν σχέση με τις δυσκολίες εκσυγχρονισμού μονάδων.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια
Τα προβλήματα αυτά, αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με την εξέλιξη ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων εξέτασαν σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ο οποίος συνοδεύονταν από τους γεωτεχνικούς της Βασίλη Θεοδωράκη – που είναι ο υπεύθυνος προγραμμάτων - και Σταύρο Τασούλα, που είναι ο υπεύθυνος ΟΣΔΕ.
Ο Πρόεδρος της «Ένωσης Αγροτών» κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις δυσοίωνες προοπτικές που διαγράφονται για τον πρωτογενή τομέα του Νομού Ιωαννίνων από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, το κόστος παραγωγής, τη φορολογία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ελληνοποιήσεις και τις αθρόες εισαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, κάθε περικοπή πόρων προς τους παραγωγούς θα επιφέρει νέα και ανεπανόρθωτα πλήγματα, οδηγώντας εκτός παραγωγικής διαδικασίες ενεργό αγροτικό πληθυσμό.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης, τόνισε από την πλευρά του ότι οι προβληματισμοί της «Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων», όπως και των άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων της Ηπείρου- με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επαφή- είναι και δικοί του και τους έχει μεταφέρει κατ΄ επανάληψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τελευταία επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα κατά την οποία είχε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σπ. Αραχωβίτη και την Υφυπουργό κ. Ολυμπία Τελιγγιορίδου.

Οι εξισωτικές αποζημιώσεις
Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν το μέλλον των εξισωτικών αποζημιώσεων με αφορμή το υπό διαβούλευση σχέδιο, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μειώσεων για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Ο Περιφερειάρχης μετέφερε στην αντιπροσωπεία της «’Ενωσης» τη διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι όσον αφορά το Νομό Ιωαννίνων, δεν θα υπάρξουν αλλαγές, κάτι που όμως απομένει να επιβεβαιωθεί και εγγράφως.
Πρόβλημα φαίνεται ωστόσο να υπάρχει με την επάρκεια πόρων για την κάλυψη όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τα σχέδια βελτίωσης, τόσο από ιδιώτες, όσο και από συλλογικές οργανώσεις. Εκεί το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είναι επιφυλακτικό καθώς ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει πρόσθετα κονδύλια.

Οι «Νέοι Γεωργοί»
Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της «Ένωσης Αγροτών», εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που υπήρξε στη συμπληρωματική προκήρυξη του προγράμματος «Νέων Γεωργών», στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν περί τους 1.000 νέους. Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης επεσήμανε τη θετική συμβολή της «Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων» στην περυσινή καμπάνια ενημέρωσης, χάρη στην οποία σε επίπεδο νομού, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Να σημειωθεί ότι είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς η αξιολόγηση των φακέλων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η εντολή- απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων.

Εποικοδομητική συνεργασία
«Με τη Διοίκηση της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων, έχουμε μια συνεχή επαφή για τα τρέχοντα, αλλά και τα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Υπάρχει συναντίληψη και συνεργασία για την προώθηση των λύσεων που απαιτούνται για την επιβίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Η μέχρι τώρα συνεργασία έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα, το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και στο μέλλον», υπογράμμισε μετά το τέλος της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης.
Για την εποικοδομητική συνεργασία εκφράστηκε με θετικά λόγια η Αντιπροσωπεία της «Ένωσης Α­γρο­τών».