Είναι χρονοβόρα διαδικασία με 10.000 κωδικούς, τόνισε ο Δήμαρχος

Ο Δήμος Ιωαννιτών ακόμα… ψάχνειτα ακίνητα που παίρνει το ΤΑΙΠΕΔ!

- Συμπληρωμένη η ΜΠΕ για τον μεγάλο δακτύλιο θα ξανακατατεθεί στο Υπ. Περιβάλλοντος

- Φυσικό αέριο στην Ήπειρο μετά το… 2036 είπε ο Θ. Μπέγκας - Στη ΔΟΥ οι απλήρωτες οφειλές προς τη ΔΕΥΑΙ - «Πυρά» από Ν. Γκόντα…

DHMOTIKO SYMBOYLIO 17 9 18

• Ακόμα… ψάχνεται ο Δήμος Ιωαννιτών για να εντοπίσει ποια από τα ακίνητα που τον αφορούν άμεσα βρίσκονται στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ και οδεύουν προς αξιοποίηση!
Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Θωμάς Μπέγκας, έκανε λόγο για χρονοβόρα διαδικασία και δεσμεύθηκε ότι θα φροντίσει για τη διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας, δεχόμενος τα πυρά παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το θέμα.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τον μεγάλο δακτύλιο της πόλης, για τον οποίο θα πρέπει να υποβληθεί ξανά συμπληρωμένη η Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό του φυσικού αερίου, το οποίο φαίνεται πως δεν πρόκειται να φτάσει στην Ήπειρο πριν το… 2036!
Στην ίδια συνεδρίαση έντονη ήταν η αντίδραση τόσο της παράταξης Γκόντα όσο και της Λαϊκής Συσπείρωσης, για τη διάταξη που προβλέπει πως οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΙ θα βεβαιώνονται στο εξής στην ΔΟΥ, αφού η επιχείρηση αδυνατεί, όπως αποδεικνύεται, να τις εισπράξει μόνη της.

Ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ
Σε αντίθεση με άλλους μεγάλους Δήμους της χώρας, απροετοίμαστη πιάστηκε η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων στο θέμα των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου τα οποία ετοιμάζεται να παραχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Χρειάστηκε να δει το φως η τελευταία ανακοίνωση του υπερταμείου, σχετικά με εκτάσεις που έχει περιλάβει στις λίστες προς αξιοποίηση και οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, ώστε η αρμόδια Διεύθυνση Περιουσίας υπό τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Θωμά Γιωτίτσα, να ξεκινήσει τη διαδικασία εντοπισμού ακινήτων που αφορούν το Δήμο.
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, οι κωδικοί των ακινήτων ξεπερνούν τους 10.000, κάτι που κάνει χρονοβόρα τη διαδικασία, ωστόσο επισήμανε ότι θα γίνει ό,τι απαιτείται για να διασφαλιστεί η δημοτική περιουσία.

Η ΜΠΕ για τον δακτύλιο
Ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε το σώμα για τις εξελίξεις στο θέμα του μεγάλου δακτυλίου της πόλης, μετά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα μαζί με τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Θανάση Μανταλόβα, με τον αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελο.
Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να υποβληθεί ξανά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς έγκριση με την προσθήκη ενός επιπλέον κεφαλαίου, στο οποίο θα περιγράφεται ότι τυχόν βελτιώσεις σε υπάρχοντες οδικούς άξονες θα προκύψουν μέσα από την ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
«Συμφωνήσαμε ότι μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν μπορεί να επιφέρει κατασκευαστικές λύσεις και βελτιώσεις σε έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί. Προτείναμε, κι έγινε δεκτό, πως μόνο μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονεί ο Δήμος, μπορούν να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές. Στο μόνο σημείο που παρέμεινε η διαφορά μας ήταν στην άποψη πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Δακτυλίου δεν μπορεί να εξαρτάται από άλλα έργα που είναι ήδη ολοκληρωμένα, με το Υπουργείο να επιμένει στη δική του θέση», είπε ο Δήμαρχος για να προσθέσει: «Η ουσία είναι πως βρέθηκε μια λύση η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε το έργο στο ΠΕΠ Ηπείρου, χωρίς να κινδυνεύει η χρηματοδότησή του. Φυσικά, έχουμε χάσει αρκετό χρόνο»!

Χωρίς φυσικό αέριο…
Περίπου μία εικοσαετία θα πρέπει να περιμένουν τα Γιάννενα και η Ήπειρος για να δουν φυσικό αέριο! Τις ανησυχητικές εξελίξεις περιέγραψε ο Θ. Μπέγκας προχθές στο Δημοτ. Συμβούλιο, καθώς ο Δήμος συμμετείχε στη διαβούλευση που είχε ανακοινώσει η ΡΑΕ για την ανάπτυξη των δικτύων του φυσικού αερίου στη χώρα και στο πλαίσιο αυτής και στην εκδήλωση που διοργάνωσε στη ΔΕΘ.
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, το συμπέρασμα που εξάγεται από την ενημερωτική εκδήλωση είναι ότι η προοπτική για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην Ήπειρο είναι, υπό προϋποθέσεις, προγραμματισμένη για μετά το 2036! «Φαίνεται καθαρά ότι η Ήπειρος ανήκει στην τελευταία φάση του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ, κάτι που καθιστά την έλευση φυσικού αερίου στην περιοχή μας, όνειρο θερινής νυκτός», τόνισε χαρακτηριστικά και απηύθυνε νέα έκκληση προς όλους τους φορείς «να δούμε από κοινού το θέμα του φυσικού αερίου γιατί, για να μιλάμε για ανάπτυξη στην Ήπειρο, προϋπόθεση είναι η φτηνή ενέργεια».

Πυρά από Ν. Γκόντα
Για… έπεα πτερόεντα από πλευράς της Δημοτικής Αρχής που μιλάει ξανά για μεγάλα έργα εκατομμυρίων ευρώ, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Νίκου Γκόντα «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».
Όσον αφορά στο μεγάλο δακτύλιο, σημειώνει πως ο Δήμαρχος προσπάθησε να διασκεδάσει την ανικανότητα της δικής του Δημοτικής Αρχής για την πορεία κατασκευής του και κάνοντας λόγο για δρομολόγηση νέων μελετών, παραπέμπει το έργο στο αόριστο μέλλον, χωρίς να εκφράζει βεβαιότητα για την εκτέλεσή του, κάτι που ισχύει και για την υπόθεση «φυσικό αέριο στην Ήπειρο».

Ο Νίκος Γκόντας
Κατά την παρέμβασή του εξάλλου προχθές στο Δημοτ. Συμβούλιο ο Νίκος Γκόντας σημείωσε πως «είμαστε υπέρ των ουσιαστικών παρεμβάσεων που θα ωφελήσουν τους συμπολίτες και θα κάνουν την ζωή τους καλύτερη και σε καμία περίπτωση δεν θα σταθούμε απέναντι σας. Δε θα σας επιτρέψουμε όμως να παίζετε με τις τύχες τους και κυρίως με την νοημοσύνη τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα μας βρίσκετε απέναντί σας. Και ο μεγάλος δακτύλιος και το φυσικό αέριο και η προστασία της δημοτικής περιουσίας από την «όρεξη» που ανοίγει στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι πολύ μεγάλα ζητήματα για να τα αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα».

Από τη ΔΕΥΑΙ στη… ΔΟΥ
Την απόφασή της να καταλογίζονται στην Εφορία οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΙ επικαιροποίησε προχθές η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Γκόντα αρνήθηκαν να δώσουν θετική ψήφο στο θέμα αυτό, χρεώνοντας στη διοίκηση της επιχείρησης ανικανότητα και αδυναμία είσπραξης των συγκεκριμένων οφειλών. «Την δική σας ανικανότητα και την αδυναμία στον ορθό τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, δε θα την μεταφέρουμε στις πλάτες των συμπολιτών μας στέλνοντάς τους δέσμιους στη ΔΟΥ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόντας.
Το θέμα θίγει σε ανακοίνωσή της και η Λαϊκή Συσπείρωση του Τάκη Τασιούλα κάνοντας λόγο για «νέα προσπάθεια επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα πρώτα και κύρια, καθώς δεν υπάρχει διαχωρισμός σε μικρούς και μεγάλους οφειλέτες, στα νοικοκυριά δηλαδή και τους μαγαζάτορες που δεν μπορούν να πληρώσουν από τις μεγάλες επιχειρήσεις». Η παράταξη επιτίθεται στη Δημοτική Αρχή και για την παραχώρηση της αποκομιδής και ζύγισης των ανακυκλώσιμων υλικών των σχολείων και τη συλλογή των βιοαποβλήτων των επιχειρήσεων σε ιδιώτες.