SOS εκπέμπει ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηπείρου

Τα Νοσοκομεία στα Γιάννενα«στέρεψαν» ξανά από αίμα!

- Δημόσια έκκληση προς αιμοδότες κάνουν μέσω του «Π.Λ.» οι Διευθύντριες Αιμοδοσίας Πανεπ/κού Νοσοκομείου και «Χατζηκώστα»

AIMODOSIA

• Στο… κόκκινο έχουν φτάσει για μία ακόμη χρονιά, με την είσοδο του φθινοπώρου, τα αποθέματα αίματος στα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία τόσο στα στελέχη των Τμημάτων Αιμοδοσίας τους, όσο και στους ασθενείς που αυτά εξυπηρετούν, ανθρώπους που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία αλλά και καρκινοπαθείς όχι μόνο απ’ όλη την Ήπειρο αλλά και από τη Δυτική Μακεδονία!
Το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης αίματος για μεταγγίσεις έθιξε χθες με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηπείρου, καλώντας τους αιμοδότες να προσέλθουν στα δύο Νοσοκομεία και να προσφέρουν αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής για τους συνανθρώπους μας που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Παράλληλα, τις ελλείψεις επιβεβαίωσαν, μιλώντας στον «Π.Λ.», οι Διευθύντριες Αιμοδοσίας τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ελευθερία Ζερβού όσο και του «Χατζηκώστα» Χρυσάνθη Καθαροπούλου.
Αυξημένες ανάγκες
Ανέκαθεν το καλοκαίρι, ειδικά από τα μέσα του και μετά, παρατηρείται μειωμένη προσφορά αίματος στα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, κυρίως λόγω της θερινής χαλάρωσης και των διακοπών που κρατούν και τους πιο πολλούς εθελοντές αιμοδότες μακριά απ’ τα Γιάννενα. Στον αντίποδα όμως, οι ανάγκες είναι συνήθως αυξημένες, λόγω τροχαίων ατυχημάτων αλλά και της αύξησης του πληθυσμού της χώρας πανελλαδικά εξαιτίας της άφιξης εκατομμυρίων ξένων τουριστών.
Αυτό ισχύει και για τα Γιάννενα που, μπορεί το καλοκαίρι να μην υποδέχονται πολλούς τουρίστες, όμως όσο αυξάνει η ζήτηση για αίμα πανελλαδικά, τόσο επηρεάζονται και τα αποθέματα των δύο Νοσοκομείων που είναι τα μεγαλύτερα της Ηπείρου.

Ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας
Το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα πρώτα απ’ όλους τους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία οι οποίοι πρέπει να μεταγγίζονται σε τακτική βάση για να επιβιώσουν, όπως τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηπείρου, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες και σε όποιους μπορούν να αιμοδοτήσουν, να προσέλθουν στα Νοσοκομεία, καθημερινά και Σαββατοκύριακο για να δώσουν αίμα.
Όπως υπενθυμίζει ο Σύλλογος (τη σχετική ανακοίνωση υπογράφει ο Πρόεδρός του Λεωνίδας Ρουμπάτης), «η Μεσογειακή Αναιμία ή Θαλασσαιμία είναι μια νόσος που η θεραπεία της βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος ανά δεκαπενθήμερο. Ο κάθε ασθενής μεταγγίζεται με δύο φιάλες αίματος ανά δύο εβδομάδες και βασιζόμαστε στην προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε αίμα στα Νοσοκομεία μας, έτσι οι πάσχοντες με Μεσογειακή αναιμία υπομεταγγίζονται, με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις για την υγεία και την ζωή τους». Ο Σύλλογος καταλήγει σημειώνοντας πως «η τακτική εθελοντική αιμοδοσία, είναι η μόνη λύση ώστε να μην λείψει από κανέναν ασθενή αυτό το αγαθό ώστε να συνεχίσει την ζωή του».

«Στέρεψε» το αίμα!
• Μεγάλο είναι το πρόβλημα της έλλειψης αίματος που οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν όχι μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αλλά και πανελλαδικά, ανέφερε στον «Π.Λ.» η Προϊσταμένη του Τμήματος Αιμοδοσίας στο Π.Π.Γ.Ν.Ι. Ελευθερία Ζερβού.
Όπως είπε, οι ανάγκες σε αίμα είναι αυξημένες αυτή την περίοδο, όχι μόνο εξαιτίας των τροχαίων που αυξάνουν συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και επειδή είναι πολλά τα παθολογικά περιστατικά, ενώ το Νοσοκομείο εξυπηρετεί και ασθενείς από άλλες περιοχές, ακόμα και εκτός Ηπείρου.
Η κ. Ζερβού σημείωσε πως «ήδη έχουμε κινητοποιηθεί, καλούμε τους τακτικούς αιμοδότες μας να προσέλθουν για αιμοδοσία και απευθύνουμε έκκληση και μέσω της εφημερίδας σας στους Γιαννιώτες να χαρίσουν το πολύτιμο αυτό δώρο για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας».
• Ίδια είναι η εικόνα και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», με τη Διευθύντρια του εκεί Τμήματος Αιμοδοσίας Χρυσάνθη Καθαροπούλου να κάνει λόγο για μία πολύ δύσκολη περίοδο, η οποία ξεκίνησε φέτος με κάποια καθυστέρηση. «Ο Σεπτέμβριος μας βρήκε… γυμνούς, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματά μας σε αίμα», τόνισε χαρακτηριστικά. Μετά τις πυρκαγιές στην Αττική πολλοί αιμοδότες έσπευσαν να προσφέρουν αίμα στο «Χατζηκώστα» και μ’ αυτές τις ποσότητες καλύφθηκε ο Αύγουστος. Τώρα όμως υπάρχει ξανά μεγάλη ανάγκη, καθώς το καλοκαίρι μειώνεται η προσφορά, όχι όμως και η ζήτηση. «Κάνουμε μεγάλο αγώνα. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να έρχεται ξανά και να προσφέρει αίμα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη», κατέληξε η κ. Καθαροπούλου.