Με το φάντασμα της «Μεγάλης Αλβανίας»...

Η Ήπειρος ξανά στο στόχαστρο του Αλβανικού επεκτατισμού!

- Ανακατατάξεις σ’ όλες τις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων...
- Αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ, νότια των Τιράνων

KASTRIOTHS SKERNTEMPEH

• To φάντασμα της «Μεγάλης Αλβανίας», η μεγαλύτερη προσέγγιση των Τιράνων με το Κοσσυφοπέδιο, η επί θύραις εξάλειψη των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, οι «συνοριακές διορθώσεις» με την Σερβία, σε συνδυασμό με το αναζωπυρωμένο τελευταία ανθελληνικό κλίμα στη γείτονα, με έξαρση στο «Τσάμικο», αλλά και με συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της εκεί ελληνικής εθνικής μειονότητας, όλα αυτά δείχνουν ότι κάποια ανακατάταξη δυνάμεων «κυοφορείται» αυτό τον καιρό στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η πρόσφατη είδηση (4 Αυγούστου), ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εγκαταστήσει την πρώτη αεροπορική βάση στην περιοχή, πλησίον του Δήμου Κούτσοβο, στην νοτιο-κεντρική Αλβανία (η κατασκευή της θ’ αρχίσει εντός του έτους), αποδεινύει ότι οι ΗΠΑ βάζουν «γερό πόδι» στα Δυτικά Βαλκάνια. Η νέα βάση –για την οποία ανακοινώσεις έκανε περιχαρής ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα- θα χρησιμεύσει για αεροπορικό εφοδιασμό, οργανωτική υποστήριξη, αεροπορικές περιπολίες και εκπαίδευση. Θα χρησιμοποιείται επίσης και από τις αλβανικές αεροπορικές δυνάμεις! Η αμερικανική βάση «Χαλύβδινος Δεσμός» στο Κόσσοβο, χρησιμοποιείται από την Νατοϊκή Δύναμη για το Κόσσοβο αλλά στερείται διαδρόμου προσγείωσης αεροπλάνων.

Μεταξύ δύο βάσεων η Ήπειρος!
Έτσι η Ήπειρος εκτός από την βάση του Ακτίου στην Πρέβεζα, θα... εποπτεύεται, στο εγγύς μέλλον και από Βορρά, αφού λίγα χιλιόμετρα θα απέχει από την Νατο-αλβανική αεροπορική βάση στην Αλβανία.
Και όλα αυτά γιατί το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σπουδαιότητας. Η Διάσκεψη Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιουλίου εξέφρασε ειδική υποστήριξη για τις ατλαντικές φιλοδοξίες των βαλκανικών χωρών. Ως γνωστόν η «Μακεδονία» των Σκοπίων, προσκλήθηκε επίσημα να ενταχτεί στην συμμαχία.
Το ΝΑΤΟ επέτρεψε ήδη στο Κόσσοβο να έχει την δική του επαγγελματική Δύναμη Ασφάλειας, η οποία πρόκειται να ενταχτεί στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» και στην συνέχεια να εξελιχθεί σε κανονικές ένοπλες δυνάμεις, στα μέτρα του ΝΑΤΟ. Αυτή η ιδέα προτείνεται σε μία περίοδο όπου βαθμιαία διαμορφώνεται ένα σχέδιο «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία θα περιλαμβάνει το Κόσσοβο, τμήματα της «Μακεδονίας», όπως το Τέτοβο, η Κοιλάδα Πρέσεβο της Σερβίας και τμήματα του Μαυροβουνίου, όπως η Μαλεσίγια.

Στην «επίθεση» και η Ε.Ε.
Στην επίθεση όμως έχει περάσει και η Ε.Ε.. Η Κροατία εντάχτηκε σ’ αυτή το 2013. Η Αλβανία, η «Μακεδονία», το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι υποψήφια κράτη. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσσοβο έχουν υπογράψει συμφωνίες Σταθεροποίησης και Συνεργασίας με την Ε.Ε.. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης το 2016.
Αναπτύσσονται επίσης προσπάθειες μείωσης της ενεργειακής «εξάρτησης» των Βαλκανίων από την Ρωσία, ως στοιχείο της πολιτικής «έξωσης» της Μόσχας από την περιοχή.
Το πρόγραμμα του Δια-Αδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) είναι στο στάδιο της κατασκευής και μελλοντικά θα εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα στην Αλβανία και βορειότερα σε άλλες Δυτικο-Βαλκανικές χώρες – όπως και στην Ιταλία.
••••••
Η έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου «Βαλκάνια Εμπρός: Μία Νέα Αμερικανική Στρατηγική για την Περιοχή», που εκδόθηκε στα τέλη του 2017, προκάλεσε μεγάλη προσοχή. Καλεί την Δύση να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, με μέσα που περιλαμβάνουν την μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, η οποία «θα προσδέσει σταθερά την αμερικανική ικανότητα ελέγχου των εξελίξεων».
Πάντως, μία ακόμη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, ασφαλώς δεν πρόκειται να κάνει καλύτερη ή ασφαλέστερη τη ζωή των απλών ανθρώπων που ζουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Αλλά ασφαλώς θα φέρει πιο κοντά στην πραγματοποίηση το σχέδιο μιας Μεγαλύτερης Αλβανίας!

«Πέφτουν» τα σύνορα...
Η «Ντώυτσε Βέλε», σχολιάζοντας τα περί «Μεγάλης Αλβανίας», μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Τελευταία παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι προτάσεις για έναν κοινό Πρόεδρο έχουν μπει βέβαια στο συρτάρι, εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής. Εντούτοις η δημιουργία κοινής τελωνειακής αρχής βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Επίσης η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο! Έτσι το όνειρο μιας «Μεγάλης Αλβανίας» – ή «Φυσικής Αλβανίας» όπως επίσης λέγεται – που θα απλώνεται στα «φυσικά» της σύνορα, δηλαδή σε περιοχές εκτός των αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί, μοιάζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά από δεκαετίες»!

Εναντίον οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.
Όμως σε ποιες περιοχές θα εκτεινόταν θεωρητικά μια «Μεγάλη Αλβανία», ένα σενάριο βέβαια που απορρίπτουν και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ; Τα δύο βασικά «συστατικά» της θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται επίσης οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας, καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο. Επίσης σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας (!) σύμφωνα με τον θεωρητικό της «Μεγάλης Αλβανίας» Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στην χώρα. Συνολικά οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας, υπολογίζονται στα έξι εκατομμύρια!

H στάση της Σερβίας...
Η Σερβία βέβαια αντιμετωπίζει το θέμα διαφορετικά. Δέκα χρόνια μετά την απόσχιση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες, η φιλοκυβερνητική σερβική εφη­μερίδα Politika, έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Τα Τίρανα και η Πρίστινα δημιουργούν τη Μεγάλη Αλβανία». Όπως δήλωσε ο Σέρβος υπ. Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν: «Όλα τα βαλκανικά κράτη έχουν λόγους να φοβούνται». Αυτή η ιδέα θα ήταν μια «ατυχία», η οποία θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, είπε ακόμη ο ίδιος.