Αλλαγές στην ασφάλιση αγροτώνΑλλαγές στην ασφάλιση αγροτώναλλά και στην συνταξιοδότηση

- Σημαντικές όμως θα είναι και οι επιβαρύνσεις με την  αύξηση εισφορών και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου

TRAKTER AGROTHS

• Να αντισταθμίσει τις επιβαρύνσεις που θα επωμιστούν οι αγρότες από το νέο έτος λόγω της αύξησης των εισφορών και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2020, επιχειρεί η Κυβέρνηση, με το νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή και φέρνει αλλαγές στην ασφάλιση, αλλά και στον τρόπο συνταξιοδότησής τους.
Βασική λοιπόν αλλαγή είναι ότι από το 2019 οι αγρότες θα συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησής τους, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία εγγραφής τους στο μητρώο ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.
Και μπορεί αυτές οι αλλαγές να διευκολύνουν κυρίως σε διαδικαστικό επίπεδο τους αγρότες, ωστόσο από το 2019 θα βρεθούν αντιμέτωποι με οικονομικές επιβαρύνσεις (νέες αυξήσεις εισφορών και υψηλοί φόροι) που, λόγω και της γενικότερης κατάστασης στον κλάδο, δεν αντέχει η τσέπη τους!

«Καίνε» οι εισφορές!
Τις ανατροπές που θα έρθουν από το 2019 και θα επηρεάσουν το εισόδημα των αγροτών παρουσιάζει συνοπτικά σε ενδιαφέρον δημοσίευμά της στην «Καθημερινή» η Ρούλα Σαλούρου.
Πιο συγκεκριμένα από του χρόνου, καταργείται η «έκπτωση» 15% για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, που ισχύει το 2018, κι έτσι οι εισφορές θα υπολογίζονται στο άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έ­­τους.
Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 2019 οι εισφορές κύριας ασφάλισης των αγροτών θα διαμορφωθούν στο 18% (από 16% που είναι σήμερα).
Αντίστοιχα θα αυξηθούν και τα επόμενα χρόνια, ώστε το 2022 να φθάσουν το 20% που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους (19% το 2020, 19,5% το 2021 και 20% το 2022).
Να σημειωθεί ότι ως καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές που είχε υποχρέωση να καταβάλλει ο ασφαλισμένος αγρότης κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, όπως προκύπτουν μετά τη διενέργεια της ετήσιας εκκαθάρισης, ανεξάρτητα εάν αυτές τελικά καταβλήθηκαν ή όχι από τον ασφαλισμένο.

Πιο εύκολες διαδικασίες...
Βέβαια, στο ίδιο δημοσίευμα αναλύονται και οι αλλαγές που αφορούν στην ασφάλιση αγροτών, αλλά και στην συνταξιοδότηση, καθιστώντας πιο εύκολες τις διαδικασίες. Έτσι, από 1/1/2019 και εξής, οι αγρότες θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται και να πληρώνονται οποιονδήποτε μήνα του χρόνου κλείνουν τα 67, ενώ θα καταβάλλουν εισφορές μέχρι και τη διακοπή της ασφαλιστέας ιδιότητας.
Ταυτόχρονα, ρυθμίζεται ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων αγροτών, κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης για την υπαγωγή στην ασφάλιση του τέως ΟΓΑ. Και αυτό, γιατί λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας ελέγχου των δικαιολογητικών, οι ασφαλισμένοι έμεναν ανασφάλιστοι αρκετό καιρό, στερούμενοι κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Όταν, δε, κρίνονταν υπακτέοι στην ασφάλιση του οργανισμού, βρίσκονταν μπροστά στο οξύμωρο να ξεκινούν την ασφάλισή τους με οφειλές, λόγω της αναδρομικής απογραφής τους.
Πλέον θα μπορούν να υπάγονται στην ασφάλιση από την πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης άσκησης της ασφαλιστέας δραστηριότητας, αν απαιτείται έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ. Διαφορετικά, η ασφάλιση θα ξεκινάει την πρώτη ημέρα του μήνα υποβολής στον ΕΦΚΑ του απογραφικού δελτίου, με την επιφύλαξη της εκ των υστέρων ολοκλήρωσης του ελέγχου. Μάλιστα, η διάταξη προβλέπει ότι με τον τρόπο αυτό θα επιλυθεί και η καθυστέρηση των ήδη εκκρεμών αιτήσεων.