Μετά τη θύελλα αντιδράσεων για το «Σκοπιανό»…

Η Κυβέρνηση «παγώνει» προς το παρόν τη συμφωνία με Αλβανία

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ανήσυχο για  δημιουργία νέων μετώπων  και μεταθέτει το χρόνο για την υπογραφή της

RAMA TSIPRAS

• «Παγώνει» όπως όλα δείχνουν η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδος- Αλβανίας, παρά τις αρχικές διθυραμβικές δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι αυτή θα γινόταν πριν πάει ο ίδιος διακοπές και μάλιστα εντός Ιουλίου θα επισκεπτόταν για αυτό το σκοπό τα Τίρανα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οι αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί και εξακολουθούν να σημειώνονται για τη συμφωνία με τα Σκόπια, - την οποία κυβερνητικά στελέχη την ανέφεραν ως το υπόδειγμα πάνω στο οποίο θα κινηθεί και η αντίστοιχη με την Αλβανία – προβληματίζουν και ανησυχούν έντονα την Κυβέρνηση  με αποτέλεσμα όπως έγραψε η «Καθημερινή» το Μέγαρο
Μαξίμου να προκρίνει τη μετάθεση της ημερομηνίας υπογραφής της συμφωνίας.
«Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πολιτική απόφαση η οποία ελήφθη, κατά κύριο λόγο, από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρακτικά οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, ιδιαίτερα ανάμεσα στις επιτροπές οι οποίες ασχολούνται με την τεχνική επεξεργασία των προβλέψεων για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)», σημειώνει η «Καθημερινή» στο σχετικό της ρεπορτάζ.
Εκτός της κατακραυγής που εξακολουθεί να υπάρχει για τη συμφωνία με τα Σκόπια, στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη είχαν φθάσει μηνύματα για ανάλογες αντιδράσεις για το Βορειοηπειρωτικό και την τυπική εγκατάλειψη ακόμη και του όρου «Βόρειος  Ήπειρος» και την ανιστόρητη ταύτιση του Βορειοηπειρωτικού με το «Τσάμικο».
Αρνείται την ενημέρωση
Οι αλαζονικές και προκλητικές δηλώσεις του Ν. Κοτζιά, προκάλεσαν και προκαλούν συνεχώς αντιδράσεις, ενώ παραμένει ανεξήγητη η άρνησή του ουσιαστικά να ενημερώσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τα  σημεία της προωθούμενης συμφωνίας σε βασικά ζητήματα και όχι σε απλά και πρόσκαιρα που έχουν άλλωστε καλύπτονται με διεθνείς συμβάσεις όπως π.χ. η  εκταφή των οστών των ελλήνων στρατιωτών.
 Βέβαια παρά την τροπή που φαίνεται να παίρνει η υπογραφή της συμφωνίας, δεν αποκλείεται να υπάρξει και απόπειρα αιφνιδιασμού μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο αν αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να  περιοριστούν οι αντιδράσεις.
Μέτα κατά Ράμα
Ένα εμπόδιο φαίνεται να υπάρχει και στην Αλβανία, καθώς λέγεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για την Α.Ο.Ζ. μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που για να ξεπεραστούν, ορισμένοι ομογενείς φοβούνται ότι ίσως υπάρξει κάποια νέα υποχώρηση εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς, που επιδεικνύει ανεξήγητη προθυμία να υπογράψει συμφωνία.
«Το Τσάμικο» και τα άλλα ζητήματα
 Όπως επαναλαμβάνει η «Καθημερινή», στην εσωτερική ατζέντα της Αλβανίας (στην οποία η θεματολογία τίθεται πάντα σε ακραίους τόνους) ψηλά βρίσκεται και το θέμα της αποκαλούμενης «Τσαμουριάς», που, όπως έχει επανειλημμένως κοινοποιήσει η ελληνική πλευρά, δεν βρίσκεται επί τάπητος.
Αντιθέτως, εκείνο που συζητείται είναι οι περιουσίες που βρίσκονται σε μεσεγγύηση. Ως αυτή τη στιγμή, πάντως, έχουν γίνει επιμέρους βήματα στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως είναι η κατάργηση της προξενικής διατίμησης (για τους Αλβανούς) ή η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκταφής και αναγνώρισης των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41.
Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν δηλωθεί και από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, πρόοδος έχει σημειωθεί και στα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, κάτι για το οποίο όμως εκφράζονται επιφυλάξεις από τους ομογενείς. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται, ακόμη, το εμπόλεμο, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και την αλβανική, καθώς περιλαμβάνει ορισμένες νομικές δυσκολίες.