Δυναμικά και Ηπειρώτες στις διαδηλώσεις των Πρεσπών!

- Πολλοί έφτασαν χθες ως τη Βίγλα Φλώρινας υπό αστυνομικό κλοιό • Χημικά και γκλομπ για τους πολίτες…

- Την εμπειρία του αφηγείται στον «Π.Λ.» ο Δημοτ. Σύμβουλος Κόνιτσας Γιάννης Ντασταμάνης

PRESPES EPEISODIA

 • Ούτε το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας δεν αναγνωρίζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ­ΝΕΛ στους πολίτες, πολύ δε περισσότερο όταν αυτό αφορά σε τόσο σοβαρά θέματα όπως η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων!
Την ώρα που Τσίπρας και Ζάεφ γιόρταζαν με γεύμα τα «βαπτίσια» της γειτονικής χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία», οι πολίτες που διαμαρτύρονταν στο Πισοδέρι Φλώρινας για τη συμφωνία που υπεγράφη χθες… έτρωγαν ως κέρασμα χημικά και πολύ ξύλο. Λίγο πιο πάνω, στην περιοχή της Βίγλας, κατάφεραν να φτάσουν, παρά τα εμπόδια που βρήκαν στο δρόμο τους και δεκάδες Ηπειρώτες, οι οποίοι μαζί με πολλούς ακόμη πολίτες διαδήλωσαν με παλμό για τα δίκαια της Μακεδονίας.
Τα βίαια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν χθες στις Πρέσπες καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το κίνημα Αλλαγής.
Ο Γιάννης Ντασταμάνης
 Για τα όσα αντίκρισε χθες στην περιοχή της Φλώρινας και των Πρεσπών μίλησε στον «Π.Λ.» ένας εκ των Ηπειρωτών που βρέθηκαν εκεί, ο γνωστός Δημοτικός Σύμβουλος Κόνιτσας Γιάννης Ντασταμάνης.
«Τέτοια αστυνομοκρατία δεν είχα ξαναδεί. Ούτε επί χούντας δε γίνονταν τέτοια πράγματα. Στρίβοντας κανείς προς Καστοριά έβλεπε παντού κλούβες και αστυνομικούς. Δε μας άφηναν να περάσουμε. Ακόμα και οι δασικοί δρόμοι είχαν κλείσει με κλούβες, δεν περνούσε ούτε… κουνούπι. Μας ρωτούσαν γιατί έχουμε σημαίες και όταν λέγαμε στους αστυνομικούς να μας αφήσουν να περάσουμε για να διαδηλώσουμε ειρηνικά, μας έλεγαν ότι είχαν εντολή να μην το κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ταλαιπωρία και βία…
Γύρω στα 25 άτομα ήταν το κομβόι των Ι.Χ. στο οποίο συμμετείχε ο ίδιος, δεν κατάφεραν όμως να φτάσουν όλοι στη Βίγλα της Φλώρινας. Κάποιοι γύρισαν πίσω. «Εμείς που φτάσαμε ταλαιπωρηθήκαμε αφάνταστα. Κάναμε σχεδόν έξι ώρες ταξίδι, περνώντας μέσα από χωράφια, ακόμα και από ρέματα. Τελικά, μετά την υπογραφή της συμφωνίας άνοιξαν τον δρόμο από Φλώρινα για Βίγλα, όμως δεν καταφέραμε να ενωθούμε με τον κόσμο στο Πισοδέρι που πρέπει να ήταν περίπου 4.000 άτομα. Κι εμείς όμως μαζευτήκαμε πολύς κόσμος και διαδηλώσαμε στο σημείο αυτό», τόνισε στον «Π.Λ.» ο Γ. Ντασταμάνης. Όσο για τα επεισόδια, σημείωσε πως ο ίδιος δεν έχει ξαναδεί τέτοια αγριότητα. «Έπεσαν δακρυγόνα, τα ΜΑΤ χτύπησαν κόσμο, που διαδήλωνε για την Ελλάδα, ήρθαν ασθενοφόρα και μάζεψαν τους τραυματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η Κυβέρνηση έχει όλο τον λαό απέναντι, όμως δημιουργεί τετελεσμένα. Με την υπογραφή της συμφωνίας, αυτόματα ανοίγει η πόρτα του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια. Νομίζω ότι πρέπει να οργανωθεί ένα ακόμα παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα για να τελειώσει αυτή η υπόθεση», κατέληξε ο κ. Ντασταμάνης.
Τα επεισόδια
Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ σημειώνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από νωρίς χθες το πρωί, καθώς οι πολίτες προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να προσεγγίσουν το σημείο που είχε στηθεί η «φιέστα» για την υπογραφή της συμφωνίας. Η απάντηση των αστυνομικών ήταν εκτεταμένη χρήση χημικών και γκλομπ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άτομα να τραυματιστούν, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων που είχαν εκτοξευθεί εναντίον τους. Φωτογραφίες και βίντεο από τα επεισόδια είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της βίας με την οποία αντιμετωπίστηκαν όσοι διαμαρτυρήθηκαν για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και τα άλλα προβληματικά σημεία της συμφωνίας, όπως η «μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια.
Καταδίκες από ΝΔ – ΚΙΝ.ΑΛ.
Τη χθεσινή βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών στις Πρέσπες καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής.
 - «Η κυβέρνηση που αφήνει τους Ρουβίκωνες να δρουν ανενόχλητοι, έδειξε σήμερα το αυταρχικό της πρόσωπο. Την ώρα που οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς πανηγύριζαν στις Πρέσπες για μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, δόθηκε εντολή στην αστυνομία να δείξει πρωτοφανή αγριότητα, στέλνοντας ακόμη και στο νοσοκομείο πολίτες που διαδήλωσαν την πατριωτική τους ευαισθησία», επισήμανε η Ν.Δ..
 - Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε στα social media: «Η αλόγιστη βία εναντίον των διαδηλωτών στις Πρέσπες αποτελεί μια ακόμα στιγμή ντροπής για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ένα ακόμα στίγμα για τους συγκυβερνήτες Τσίπρα και Καμμένο».