Αφού η διέλευσή του πολεμήθηκε σφόδρα….

Από ειδικό πλοίο στην Ηγουμενίτσα θα διανέμεται Φυσικό Αέριο στην Ήπειρο!

- Συμφωνία ΔΕΠΑ με ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ (!) για να κατασκευάσει δεξαμενές…

- Καμιά αναφορά σε υδρογονάνθρακες της Ηπείρου στην εκδήλωση του ΟΠΚΙ

LIMANI HGOYMENITSA

 • Φυσικό Αέριο και Υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο είναι δυο θέματα που απασχολούν έντονα την τοπική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, την ώρα που άλλες περιοχές έχουν ενταχθεί στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και αναπτυξιακή τους πορεία.
Μια… πονεμένη ιστορία για την Ήπειρο είναι αναμφισβήτητα το φυσικό αέριο, η διέλευση του οποίου πολεμήθηκε τοπικά σφόδρα πριν περίπου μια δεκαετία, με αποτέλεσμα σήμερα που δρομολογείται η κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε διάφορες περιοχές της χώρας - ακόμη και σε γειτονικές με την Ήπειρο - να συζητούμε την προμήθειά του με δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας! Κι αυτό γιατί όταν οι τοπικοί φορείς έπρεπε να βγουν μπροστά, διεκδικώντας δυναμικά το φυσικό αέριο δεν το έκαναν, με αποτέλεσμα σήμερα να… οδύρονται για την χαμένη ευκαιρία!
Ο Δήμος ζητά «πανστρατιά»!
Προ ημερών, με αφορμή πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, οι οποίες αφήνουν εκτός την Ήπειρο, ο Δήμος Ιωαννιτών πρότεινε την σύγκληση μιας ευρείας πανηπειρωτικής συνάντησης, με στόχο να καθοριστούν τα βήματα που πρέπει να κάνουν όλοι μαζί, τοπικοί βουλευτές, αυτοδιοίκηση, φορείς, συλλογικότητες, πολίτες, ώστε να μη χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για την περιοχή μας!
«Από τη στιγμή όμως που οι αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο δείχνουν να μην συμβαδίζουν με τις δικές μας ανάγκες, είναι η ώρα να δράσουμε. Και να το κάνουμε συντονισμένα ενώνοντας τις δυνάμεις μας», τόνιζε σε σχετική ανακοίνωσή του.
Η Περιφέρεια
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «μετά από πολύ συζήτηση με τη ΔΕΠΑ, εξετάσαμε τη δυνατότητα να υπάρχει ειδικό πλοίο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που να τροφοδοτεί την ενδοχώρα της Ηπείρου με φυσικό αέριο. Απόρροια όλης αυτής της συζήτησης είναι σήμερα να έχει υπογράψει το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, ώστε ως εκπρόσωπός της να κατασκευάσει δεξαμενές φυσικού αερίου στην Ήπειρο».
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ζητήθηκε από αυτούς που έχουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος, να συνεργαστούν για να προχωρήσει το θέμα.
Ωστόσο, ο Αλ. Καχριμάνης έριξε κι ένα… καρφί με αποδέκτη τον Δήμο, λέγοντας ότι «το σίγουρο είναι ότι τόσο το ζήτημα των διοδίων, όσο και του Φυσικού αερίου, θέλει δουλειά και ουσία και όχι τύπο. Είμαστε ανοικτοί, σε όποιον άλλο φορέα θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, για τα θέματα αυτά που αφορούν γενικότερα  την ανάπτυξή της περιοχής».
Περί υδρογονανθράκων…
Στο μεταξύ, πολύς λόγος γίνεται τελευταία και για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, ένα θέμα που έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.
Και όταν κάποιες ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από καθ’ ύλην αρμόδιους επιστήμονες στα Γιάννενα, δεν λύνουν τις απορίες των πολιτών, τότε είναι πολύ πιθανό να χαθεί ίσως μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία για την Ήπειρο, λόγω ελλιπούς πληροφόρησης. Ο λόγος, με αφορμή την προχθεσινοβραδινή εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων (ΟΠΚΙ), κατά την διάρκεια της οποίας δεν έγινε καμία αναφορά για την Ήπειρο, παρόλο που το θέμα «καίει» αυτή την περίοδο την περιοχή μας.
Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο (!), με τους ομιλητές να είναι άκρως κατατοπιστικοί πάνω στο θέμα που αφορούσε την παρουσίαση του αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου από τις εξορύξεις των υποθαλάσσιων οικοπέδων Ανατολικού Αιγαίου και Κύπρου. Ωστόσο, όπως έλεγαν στον «Π.Λ.» πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση, θα μπορούσαν ως επιστήμονες να αφιερώσουν λίγο χρόνο και να μιλήσουν για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, αφού οι πολίτες της μονόπλευρα βομβαρδίζονται από ομάδες που αντιστρατεύονται όχι απλώς την εξόρυξη, αλλά ακόμη και την έρευνα!  
* * *
Μετά το τέλος της εκδήλωσης το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών κι ένας εκ των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης, Ηλίας Κονοφάγος, ερωτηθείς από το epiruspost.gr για το τι μπορεί να κρύβει το υπέδαφος της Ηπείρου, ανέφερε ότι πρόκειται για μια ανεξερεύνητη περιοχή.
Όσον αφορά τις προοπτικές της έρευνας στην Ήπειρο καθώς και για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, σημείωσε: «πιστεύω ότι αν φτάσουμε στις εξορύξεις θα είναι κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα. Εάν γίνουν όμως θα πρέπει να γίνουν με τις αυστηρότερες προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η προσπάθεια νομίζω ότι έχει γίνει και από το Υπουργείο και από την εταιρία. Αυτό που μένει είναι να καλέσουν τον κόσμο που αντιτίθεται και να τον ενημερώσουν διεξοδικά, ώστε να καταλάβουν και να υπάρξει μία αρμονία μεταξύ αυτών που διαμαρτύρονται κι αυτών που πρόκειται να βάλουν τα κεφάλαια. Μπορεί να γίνουν πράγματα στην Ήπειρο και να μην βρεθεί τίποτα. Έρχονται να κάνουν μία προσπάθεια. Με τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου που κάνουμε, έχουμε δημιουργήσει θέσεις εργασίας στο εξωτερικό!  Αυτό πρέπει να αντιστραφεί..».