Όπως τις διατύπωσε η Ακαδημαϊκή Κοινότητα στα Γιάννενα …

«Πλήθος» οι ενστάσεις πάνω στη συγχώνευση Πανεπιστήμιου - ΤΕΙ

Τι επισήμαναν τμήματα, σχολές και σύλλογοι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου

PINAKIDES GLYPTO PANEP

 • Προβληματισμό, επιφυλακτικότητα, ενστάσεις και αντιπροτάσεις διατυπώνει η Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έναντι του σχεδίου νόμου για τη συνένωση του ιδρύματος με το ΤΕΙ Ηπείρου που έχει θέσει σε διαδικασία διαβούλευσης το υπουργείο Παιδείας.
Δεν υπάρχει τμήμα, σχολή ή άλλος συλλογικός φορέας του Πανεπιστημίου, όπως ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ ή εκείνος του Διοικητικού Προσωπικού που να μην εκφράζουν περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές αντιρρήσεις για διάφορες παραμέτρους του νομοσχεδίου, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο πολυσέλιδο έγγραφο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ίδρυμα, στο οποίο παρατίθενται οι επισημάνσεις που έγιναν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Πρώτα τα όργανα
Πρώτη και βασική αντίρρηση είναι αυτή της Συγκλήτου για τη διατύπωση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «χωρίς άλλη διαδικασία και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ισχύουσας διάταξης», καθώς κρίνει ότι οι αποφάσεις των Θεσμικών Οργάνων (Σύγκλητος, Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων) των αντίστοιχων ιδρυμάτων πρέπει να έχουν, στη διαδικασία αυτή, ουσιαστικό ρόλο και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον το πρώτο άρθρο του Σχεδίου Νόμου δεν αντίκειται στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και στην ισχύουσα Νομοθεσία.
Τι λένε τα Τμήματα
Επιμέρους αντιρρήσεις και ενστάσεις διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου από διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου. Πιο αναλυτικά:
- To  Τμήμα Μαθηματικών τόνισε, μεταξύ άλλων, την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, την έλλειψη μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για κάθε νέο Τμήμα που ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την έλλειψη ακαδημαϊκών κριτηρίων και την έλλειψη μελέτης ή έστω μνείας σχετικής με το μέλλον των προτεινόμενων τμημάτων.
- Το Ιστορίας και Αρχαιολογίας διαφώνησε με το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου λόγω της συνοπτικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, λόγω της ελλιπούς επιστημολογικής του θεμελίωσης, ενώ εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για το Κέντρο Ερευνών Ηπείρου.
- Το Βιολογικών Εφαρμογών εξέφρασε την αντίθεσή του Τμήματος στο μέγεθος του εγχειρήματος, στην αξιολόγηση του προσωπικού του ΤΕΙ, καθώς και σε μια σειρά από ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Ερευνών.
- Το Φυσικό κατέθεσε ισχυρές αντιρρήσεις στο Νομοσχέδιο επισημαίνοντας θεσμικά θέματα και ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό, τον προϋπολογισμό και τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.
- Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Ιωάννης Γεωργίου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις μεγάλες δυσκολίες των νέων Τμημάτων να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των νέων πανεπιστημιακών Προγραμμάτων Σπουδών, λόγω του μικρού αριθμού των μελών ΔΕΠ και των νέων γνωστικών αντικειμένων που θα χρειαστεί να καλύψουν.
- Το Τμήμα Φιλολογίας διατύπωσε ενστάσεις για το Κέντρο Ερευνών Ηπείρου και την εξειδίκευση των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών.
- Η Πολυτεχνική Σχολή πρότεινε το τρίτο Ινστιτούτο του Κ.Ε.ΗΠ. «Επιστήμης Υλικών και Υπολογισμών» να διαχωρισθεί και να δημιουργηθούν δύο διαφορετικά Ινστιτούτα, Υλικών και Ψηφιακής καινοτομίας.
Προτάσεις για το ΦΠΨ
Αναφορικά με το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και το νεοπροτεινόμενο Τμήμα Ψυχολογίας ο Σύγκλητος διατύπωσε την άποψη ότι η πρόταση του υπ. Παιδείας «δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του».
Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής πρότεινε να παραμείνει το Τμήμα ως έχει, ανεξάρτητα από την ίδρυση του νέου Τμήματος Ψυχολογίας, ενώ διερωτήθηκε για την ένταξη του νέου Τμήματος Ψυχολογίας σε νέα Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
Από την άλλη, ο Πρόεδρος του Φ.Π.Ψ. και η Διευθύντρια του Τομέα Ψυχολογίας πρότειναν στη θέση του Φ.Π.Ψ. ή να ιδρυθούν τρία διακριτά τμήματα (Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής), το οποίο θα είναι «γενικό» ή στη θέση του Φ.Π.Ψ. να ιδρυθεί ένα Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και ένα Τμήμα Ψυχολογίας!
Άλλα θέματα
Αναφορικά με τη Σχολή Καλών Τεχνών, η Σύγκλητος έμεινε σταθερή σε προηγούμενη απόφασή της, στην οποία  είχε επικυρώσει την πρόταση της Σχολής να παραμείνει μονοτμηματική με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, με καθαρά εικαστικό προσανατολισμό. Επίσης, επιφύλαξη εκφράστηκε από την Πρόεδρο του Τμήματος Χημείας ως προς την ανάπτυξη του Τμήματος «Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής» της Γεωπονικής Σχολής.
ΔΕΠ και Διοικητικοί
Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ στάθηκε θετικά στο εγχείρημα της συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων τονίζοντας πως «θα συντελέσει, σε βάθος χρόνου, στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με το Ερευνητικό Κέντρο που ιδρύεται», ενώ ως αρνητικά σημεία είδε τον μεγάλο αριθμό νέων Τμημάτων και τη χωρική πολυδιάσπαση.     
Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, τέλος, είχε τελείως άλλη άποψη χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου «ως νέο βελούδινο Αθηνά 2», που έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους και τη συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να επηρεαστεί στο ελάχιστο η φοιτητική μέριμνα.