Πληθαίνουν τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών!

- Άλλα προωθούν αλλοδαπούς προς Ήπειρο και άλλα «διευκολύνουν» Σύριους να μεταβούν – μέσω Αλβανίας – στην Ευρώπη...

LATHROMETANASTES ASTYNOMIKOI KYNHGHTO

 • Ο «πονοκέφαλος» των ναρκωτικών δεν είναι ο μόνος για τους αστυνομικούς της Ηπείρου, οι οποίοι καθημερινά είναι... πανταχού παρόντες, προκειμένου να σταματήσουν εμπόρους που επιχειρούν με κάθε μέσο να εισέλθουν από την Αλβανία με μεγάλες ποσότητες χασίς. Στις επάλξεις όμως βρίσκονται συνεχώς και για το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, αυτό της διακίνησης μεταναστών. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης διάφορα κυκλώματα προσπαθούν είτε να μεταφέρουν παράνομα Αλβανούς  προς την Ήπειρο και κατ΄επέκταση προς τα ενδότερα της Ελλάδας, είτε «διευκολύνοντας» Σύριους και άλλους για να μεταβούν στην Ευρώπη, μέσω Αλβανίας!
Κατά ομάδες...
Τις τελευταίες μέρες πολλοί που κινούνται στον οδικό άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς, βλέπουν ομάδες αλλοδαπών να προχωρούν στην άκρη του δρόμου, με κατεύθυνση προς τα σύνορα, προσπαθώντας να κρυφτούν στους παράδρομους και στην πυκνή βλάστηση για να αποφύγουν τυχόν αστυνομικό έλεγχο.  
Ελπίζουν έτσι ότι με κάποιο τρόπο θα καταφέρουν να περάσουν στην Αλβανία για να συνεχίσουν τελικά το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Κάποιες φορές από μόνοι τους, στα... τυφλά προχωρούν, χωρίς να γνωρίζουν καν πού θα βρεθούν, ενώ κάποιες άλλες πίσω από την προώθησή τους βρίσκονται κυκλώματα, που μάλιστα πληρώνονται αδρά για να τους φυγαδεύσουν!
Στην Θεσπρωτία
Ένα τέτοιο κύκλωμα κατάφεραν να εξαρθρώσουν, μετά από συντονισμένη επιχείρηση  αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, συλλαμβάνοντας μάλιστα και δυο μέλη του, Έλληνες, στον  Παραπόταμο και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και έναν 40χρονο Αλβανό, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δύο συλληφθέντες οργάνωσαν την παράνομη μεταφορά και την περαιτέρω προώθηση στο εσωτερικό της χώρας, έναντι χρηματικής αμοιβής, πέντε Αλβανών (ηλικίας 30, 37, 48, 30 και 35 ετών), οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο 44χρονος ήταν επιφορτισμένος με τη μεταφορά των αλλοδαπών με Δ.Χ. αυτοκίνητο (ταξί), ιδιοκτησίας του στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, ενώ ο 49χρονος θα φρόντιζε την περαιτέρω προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας, μέσω της έκδοσης εισιτηρίων λεωφορείου.
Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας θα αποκόμιζαν από την παραπάνω προώθηση, συνολικά το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ, που θα καταβάλλονταν στον 40χρονο Αλβανό, μετά την άφιξη των αλλοδαπών στον τελικό προορισμό τους.
Σε 30 περιπτώσεις!
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, προκύπτει ότι  η εν λόγω οργάνωση ενέχεται σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις παράνομων διακινήσεων,  αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό μεγάλα οικονομικά οφέλη.  Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα, ιδιοκτησίας του 44χρονου, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, καθώς και έξι κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τις συνεννοήσεις τους.  Οι συλληφθέντες επρόκειτο να οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Μετέφερε Σύρια...
Στο 78ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κοζάνης, συνελήφθη ένας 47χρονος Γερμανός, γιατί μετά από έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε μία 34χρονη Σύρια που συνόδευε και το ανήλικο παιδί της, η οποία στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.  Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε., καθώς και το χρηματικό ποσό των 240 ευρώ.
Προβληματισμός...
Στο μεταξύ, προβληματισμό έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η απόφαση του ΣτΕ να κυκλοφορούν ελεύθερα όσοι πρόσφυγες φτάνουν στα Ελληνικά νησιά και αιτούνται άσυλο. Ενδεικτική είναι η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters, ο οποίος μίλησε για μια «αρκετά ανησυχητική απόφαση».
Στις Βρυξέλλες έχει σημάνει συναγερμός, αφού η προοπτική χαλάρωσης των περιορισμών αποτελεί κίνητρο για πρόσφυγες -ειδικά από τη Συρία- να κατευθυνθούν στην Ελλάδα με απώτερο στόχο να καταλήξουν σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης. Το Reuters σημειώνει εξάλλου ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έχουν φτάσει στα νησιά μέχρι σήμερα είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.