Καταρχήν θετικό γεγονός η διατήρηση της μονάδας σε λειτουργία

Νέα δεδομένα στο ακριτικό Πωγώνι από την εξαγορά της «Μεταλλουργικής»

- Ο Κ. Τασούλας μετέφερε το αίτημα του Δήμου να προτιμηθούν ως εργαζόμενοι στη νέα βιομηχανία κάτοικοι της περιοχής, αλλά… απάντηση από τον Φ. Κουβέλη δεν πήρε!

- Ακόμα να δουν μετάταξη οι πρώην υπάλληλοι της Μ.Β.Η.

METALOURGIKH18

 • Νέα δεδομένα για την πολύπαθη περιοχή του Πωγωνίου δημιουργεί η ιδιωτικοποίηση της «Μεταλλουργικής» Βιομηχανίας Κεφαλοβρύσου, η οποία πέρασε οριστικά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην εταιρία ΕΛΒΑ­ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε..
Η πρόθεση των νέων ιδιοκτητών να την καταστήσουν εξαγωγική επιχείρηση είναι καταρχήν θετική και συνεπάγεται επένδυση από την πλευρά τους στη Μεταλλουργική, άρα και στην περιοχή. Από την άλλη, ωστόσο, μέχρι στιγμής κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι στις προσλήψεις προσωπικού που θα γίνουν θα προτιμηθούν πολίτες από την ευρύτερη έστω περιοχή, ώστε αυτή να ωφεληθεί από τις θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν.
Το θέμα απασχολεί έντονα τον Δήμο Πωγωνίου, αναφορά του οποίου κατέθεσε ο Κώστας Τασούλας προς τον αναπλ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, χωρίς όμως να λάβει σαφή απάντηση. Στο μεταξύ, οι πρώην εργαζόμενοι της Βιομηχανίας πληρώνονται αλλά δεν εργάζονται, αφού οι μετατάξεις τους καθυστερούν. Για το θέμα αυτό ο Κ. Τασούλας κατέθεσε ερώτηση προς την Όλγα Γεροβασίλη.
Το αίτημα του Δήμου
Σαφώς και είναι θετικό γεγονός για το Πωγώνι η διατήρηση σε λειτουργία της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας μέσω της ιδιωτικοποίησής της, όμως το κυριότερο είναι ότι θα ανοίξουν ξανά θέσεις εργασίας, για τις οποίες ο Δήμος Πωγωνίου επιθυμεί να προτιμηθούν κάτοικοι της περιοχής. Οι λόγοι είναι ευνόητοι και έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τη δυνατότητα να παραμείνουν σ’ αυτήν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι θα έχουν μία σταθερή δουλειά και ένα εισόδημα που θα τους επιτρέπει να ζουν τις οικογένειές τους.
Γι’ αυτό και ο Δήμος Πωγωνίου απέστειλε έγγραφο στο Υπ. Εθνικής Άμυνας, ζητώντας την παρέμβασή του ώστε η ιδιωτική εταιρία που εξαγόρασε τη Μεταλλουργική να προσλάβει κατά προτεραιότητα εργαζόμενους που κατοικούν στην περιοχή.
Αναφορά Κ. Τασούλα
Απάντηση ο Δήμος δεν έλαβε και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας υπέβαλε, μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αναφορά με το συγκεκριμένο αίτημα προς το Υπ. Εθνικής Αμύνης. Ωστόσο, η απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Φ. Κουβέλη συνιστά… μνημείο μη απάντησης, καθώς δεν αναφέρεται καθόλου στο επίμαχο θέμα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας σε χθεσινή του ανακοίνωση. Περιορίζεται μόνο να διαβεβαιώσει αορίστως πως «επιδίωξη του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είναι η αξιοποίηση όλων των παρεχόμενων δυνατοτήτων, ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση βέλτιστης λύσης, τόσο για την εταιρία όσο και για τους εργαζόμενους αυτής»!
Ο Κ. Τασούλας υπενθυμίζει, ότι ο προκάτοχος του κ. Κουβέλη στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Κ. Ησυχος, όταν επισκέφθηκε τον Μάιο του 2015 την Μεταλλουργική διαβεβαίωσε ότι «μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του διέκοψε τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης» και ότι η Κυβέρνηση θα δώσει άλλη ουσιαστική και μόνιμη λύση στη συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα! «Από τα ψέματα του κ. Ησυχου σήμερα πάμε στη μη απάντηση του κ. Κουβέλη», τονίζει ο Γιαννιώτης βουλευτής.
Άπρακτοι εργαζόμενοι!..
Στο μεταξύ, εδώ και σχεδόν δεκαέξι μήνες παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των μετατάξεων σε άλλους φορείς του Δημοσίου των 52 πρώην εργαζομένων της Μεταλλουργικής, οι οποίοι λαμβάνουν μεν κανονικά τους μισθούς τους, όμως δεν προσφέρουν δουλειά! Όλα αυτά τη στιγμή που κρατικοί φορείς όπως Νοσοκομεία κ.λ.π. «στενάζουν» από τις ελλείψεις προσωπικού!
Το γεγονός αυτό επισημαίνει ο Κώστας Τασούλας με ερώτηση που κατέθεσε χθες προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, λαμβάνοντας αφορμή από την απάντηση του Φ. Κουβέλη στην πρόσφατη αναφορά του.
Ακόμα… μελετούν!
Από τον Ιανουάριο του 2017 εκκρεμεί η μετάταξη των 52 πρώην υπαλλήλων της Μεταλλουργικής, οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις ζητώντας να μεταφερθούν σε διάφορους φορείς του Δημοσίου στην περιοχή των Ιωαννίνων που είχαν προκηρύξει θέσεις, κυρίως στα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κι ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή εδώ και πάνω από τρεις μήνες, μισθοδοτούνται χωρίς το εργοστάσιο στο οποίο εργάζονταν να παράγει κάτι, καθώς η τελευταία αποστολή κερμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος έγινε τον Δεκέμβριο του 2017, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επεξεργάζεται ακόμα τις αιτήσεις τους, χωρίς να έχει αποφασίσει που θα μεταχθούν!
Απαράδεκτη καθυστέρηση
«Η αδικαιολόγητη και απαράδεκτη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των μετατάξεων 52 μόλις εργαζομένων, παρά τα συλλογικά και ατομικά τους διαβήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σας, στερεί από δημόσιους φορείς χρήσιμο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό σε εποχές που οι προσλήψεις είναι άκρως περιορισμένες», επισημαίνει ο κ. Τασούλας στην ερώτησή του προς την Όλγα Γεροβασίλη και την ρωτά τι θα κάνει προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτέλους οι μετατάξεις των εργαζομένων της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου σε φορείς του Δημοσίου.