Και τώρα ο «Καλλικράτης» γίνεται... «Κλεισθένης»

«Ειλημμένη απόφαση...» του Υπ. Εσωτερικών για απλή αναλογική στους ΟΤΑ

- Διήμερο κοινό συνέδριο διοργανώνουν Δήμοι – Περιφέρειες 

EKLOGES KALPES

• Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’και Β’ βαθμού θα είναι στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, καθώς Δήμοι και Περιφέρειες ενώνουν τις δυνάμεις τους και σε κοινό διήμερο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Τετάρτη και Πέμπτη, θα συζητήσουν για τις επερχόμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη».
Μάλιστα σήμερα, Δευτέρα ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) Κ. Αγοραστός θα προσδιορίσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου το πλαίσιο και τους στόχους του συνεδρίου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου και ιδίως οι θέσεις που θα εκφραστούν, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στο συνέδριο και εφόσον βέβαια ανοίξει τα «χαρτιά» του. Ως γνωστόν, μια από τις «κόκκινες» γραμμές των αυτοδιοικητικών αρχόντων έχει να κάνει με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, καθώς η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που θα προκληθούν, θέτοντας σε προτεραιότητα τις δικές της κομματικές σκοπεύσεις.
Πάντως, ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σε συνεντεύξεις του επιμένει να κρατά σκληρή γραμμή, χαρακτηρίζοντας «ακατανόητες» τις ανακοινώσεις της ΚΕΔΕ, με τις οποίες επίμονα ζητά το νομοσχέδιο για να ξεκινήσει η ουσιαστική διαβούλευση.

«Ειλημμένη απόφαση...»!
Tις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει το Υπουργείο Εσωτερικών τον «Κλεισθένη», το νέο αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δηλώνοντας ότι είναι «ειλημμένη» η απόφαση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι αυτοδιοικητικοί ο Υπουργός αναφέρει ότι «μέσα στις αλλαγές που προωθούνται προβλέπονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν σε αυτό που ονομάζουμε κυβερνησιμότητα. Βεβαίως η μεγαλύτερη πολιτική εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών και συνθέσεων, καθώς και η εγκατάλειψη των μονοπαραταξιακών λογικών. Η αυτοδιοίκηση  είναι ο κατεξοχήν χώρος που προσφέρεται για την υιοθέτηση μιας τέτοιας λογικής λόγω του χαρακτήρα των προβλημάτων της».

Αρνείται την διαβούλευση
Αναφορικά με το αίτημα της ΚΕΔΕ για νέο κύκλο διαβούλευσης «τουλάχιστον δυο μηνών» μετά την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου, ο Π. Σκουρλέτης απαντά:  «το δίμηνο το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού. Πριν φθάσουμε στην τελική φάση παρουσίασης του νομοσχεδίου έχει προηγηθεί μια πολύμηνη ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ και τη συμμετοχή τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της ΕΝΠΕ. Εγώ προσωπικά έχω παρουσιάσει βασικές πλευρές του νομοσχεδίου σε δυο συνέδρια της ΚΕΔΕ και ένα της ΕΝΠΕ, ενώ έχω συμμετάσχει σε πάμπολλες  περιφερειακές συσκέψεις των κατά τόπους περιφερειακών ενώσεων των δήμων και έχω συναντήσει κατ΄ ιδίαν εκατοντάδες δημάρχους. Ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει τόσο εξαντλητικός διάλογος, ποτέ άλλοτε η έννοια της διαβούλευσης δεν είχε γίνει σε τέτοιο βαθμό πράξη. Επιπλέον και σε αυτήν την τελική φάση της παρουσίασης του νομοσχεδίου θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης. Κατά συνέπεια, είναι ακατανόητες οι τελευταίες ανακοινώσεις εκ μέρους της ΚΕΔΕ».

Το ν/σ «Κλεισθένης»
Ο Υπουργός σε άλλη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το ίδιο θέμα κάνει εκτενή αναφορά και σε άλλες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ενώ προαναγγέλλει ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων («Κλεισθένης ΙΙ»), μετά την συνταγματική αναθεώρηση.
Όπως είπε με το προωθούμενο νομοσχέδιο αλλάζει η σχέση ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, θεσπίζοντας μια ξεχωριστή δομή, τον Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος θα συγκροτείται από νομικούς και θα είναι μια αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Μια δεύτερη μεγάλη αλλαγή, όπως αναφέρει, είναι η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση των Δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η οποία θα καθορίσει τη βάση της χρηματοδότησής τους.
Αλλαγές, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, θα υπάρξουν και στον τρόπο διαμόρφωσης των δημοτικών τελών «μέσα από τη δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος με βάση το οποίο θα χρεώνουν οι Δήμοι τα αντίστοιχα τέλη ανάλογα με τις χρήσεις των ακινήτων».

Αιχμηρή απάντηση Γ. Πατούλη
Απάντηση στα όσα είπε ο Υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δίνει με δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.
«Για την ΚΕΔΕ η περίοδος διαβούλευσης ξεκινά από τη μέρα που θα μας δοθεί το νομοσχέδιο. Διαβούλευση πάνω σε σκέψεις, ιδέες και επιλεκτικές στον Τύπο διαρροές, δεν γίνεται», δήλωσε ο κ. Πατούλης μετά τις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι «ακατανόητες οι ανακοινώσεις της ΚΕΔΕ», αναφορικά με το αίτημά της για δίμηνη διαβούλευση επί του νέου θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Ακατανόητη η επιμονή του (σ.σ. του υπουργού) να μην επιθυμεί διαβούλευση και διάλογο σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι η μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Εξίσου ακατανόητη είναι η εμμονή του να θεωρεί ότι υπάρχει διαβούλευση, ενώ δεν έχει ακόμη ο ίδιος παρουσιάσει το νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι ετοιμάζεται εδώ κι ένα χρόνο», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.