Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ζητούν 18 βουλευτές της Ν.Δ.

Πότε θα επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα από τις συντάξεις;

Επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα

SYNTAKSIOYXOI TAMEIO

 • Σαν να μην φτάνει το «ψαλίδι», που πέφτει κάθε τόσο στις συντάξεις, έχοντας οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες συνταξιούχους, η Κυβέρνηση καθυστερεί προκλητικά να επιστρέψει στους δικαιούχους τα παρανόμως παρακρατηθέντα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, θέμα για το οποίο κατέθεσαν χθες ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας 18 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, την οποία συνυπογράφουν και οι τρεις βουλευτές της Ηπείρου (Κώστας Τασούλας, Στέργιος Γιαννάκης, Βασίλης Γιόγιακας).
Την ίδια ώρα, οι υπολογισμοί του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, προκαλούν τρόμο, αφού με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το  «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020, οι συνταξιούχοι θα χάσουν επιπλέον 20 δισ. ευρώ!
Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα  64 δισ. ευρώ που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές.
Διεκδικούν αναδρομικά
Σ’ αυτό το γενικότερα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση είναι  να προχωρήσει άμεσα στην επιστροφή των παράνομων κρατήσεων, σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, που διεκδικούν αναδρομικά ποσά από τις παράνομες μειώσεις -με άθροισμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.300 ευρώ- μέχρι 1-6-2016. Για το ζήτημα που καίει χιλιάδες συνταξιούχους σε όλη την Ελλάδα  ο Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. και 17 ακόμη βουλευτές του κόμματος, με ερώτηση τους στην αρμόδια Υπουργό ζητούν να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους. Το αποτέλεσμα είναι, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο κείμενο της ερώτησης «στα ενημερωτικά σημειώματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων επιβάλλεται «ψαλίδι» σε πλασματικά, δηλαδή στα παλιά ποσά, ενώ αν λαμβάνονταν ως βάση το νέο ποσό μετά τις μειώσεις τόσο στην επικουρική όσο και στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, οι μειώσεις θα ήταν σημαντικά μικρότερες ή ακόμη και μηδενικές
»Υπολογίζεται, πως αυτές οι παράνομες μειώσεις πλήττουν -για 21 μήνες μέχρι σήμερα- εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους όλων των ταμείων (Δημοσίου, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔ­ΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΜΤΣ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΝΑΤ) με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ».
Γραφειοκρατική ταλαιπωρία
Οι βουλευτές επισημαίνουν και την γραφειοκρατική ταλαιπωρία, καθώς αναγκάζονται να υποβάλλουν αιτήσεις για την αναδρομική επιστροφή των παράνομων περικοπών που τους επεβλήθησαν. «Η πρόσφατη δήλωση του κ. Υφυπουργού Εργασίας για τη διαδικασία της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων, είναι αποπροσανατολιστική και άκρως υποκριτική. Η  αναφορά του για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων επιστροφής κρατήσεων από τους συνταξιούχους είναι απαράδεκτη, καθώς ο μηχανισμός του Υπουργείου Εργασίας διαθέτει τη δυνατότητα -και μάλιστα χωρίς την βασανιστική διαδικασία της αίτησης- να υπολογίσει άμεσα τις επιστροφές», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Να δοθεί χρονοδιάγραμμα
Μετά τα παραπάνω οι βουλευτές ζητούν από την Υπουργό Εργασίας συγκεκριμένες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
- Η «λανθασμένη» παρακράτηση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων οφείλεται σε παράλειψη ή σκοπιμότητα;
- Σε ποιους λόγους οφείλεται η ολιγωρία και η αδράνεια –εδώ και 21 μήνες- εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας;
- Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θιγόμενων συνταξιούχων, αλλά και το ύψος του συνολικού ποσού που πρέπει να τους επιστραφεί;
- Υπάρχει χρονοδιάγραμμα επιστροφής των παρανόμων μειώσεων στους δικαιούχους από τα ασφαλιστικά Ταμεία και αν ναι, ποιο είναι αυτό;
Όλο και λιγότερα…
Πάντως μια ακόμη παράμετρος που επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και αποτυπώνει παραστατικά την φτωχοποίηση των συνταξιούχων είναι τα επίσημα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για τον μήνα Δεκέμβριο 2017, συμφώνα με τα οποία από το σύνολο των κύριων συντάξεων που ανέρχονται στις 2.590.000, οι 700.000 είναι ύψους κάτω των 500 ευρώ (μεικτά).
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σύνταξη γήρατος έως 500 ευρώ λαμβάνουν 422.711 συνταξιούχοι σύνταξη λόγω θανάτου έως 500 ευρώ λαμβάνουν 165.069 δικαιούχοι, ενώ οι αναπηρικές συντάξεις έως 500 ευρώ ανέρχονται σε 104.082.