Άλλοι 200 χθες ήλθαν, είδαν και… απήλθαν!

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα με τους πρόσφυγες στον Κατσικά

- Φανερά ενοχλημένοι από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Δήμαρχος και Περιφερειάρχης, χαρακτηρίζουν τον καταυλισμό εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα»

POLLA ATOMA

 • Απίστευτες καταστάσεις εκτυλίσσονται στον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά , με την αδράνεια και την ανικανότητα που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στο καυτό αυτό ανθρωπιστικό πρόβλημα, να… σπάει κόκαλα!
Τα προβλήματα στην περιοχή μας δεν έχουν τέλος, αφού όχι μόνο δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες βελτίωσης των συνθηκών στον καταυλισμό, αλλά το Υπουργείο Άμυνας εξακολουθεί να στέλνει νέες φουρνιές προσφύγων, αγνοώντας επιδεικτικά τους τοπικούς φορείς, που καθημερινά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!
Χθες το μεσημέρι έφτασαν άλλοι 200 περίπου μετανάστες από την Καβάλα, χωρίς όμως να καταστεί εφικτό να εγκατασταθούν στον χώρο, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες! Μέχρι χθες βράδυ πάντως βρισκόταν σε γειτονικά χωράφια, έχοντας την ελπίδα ότι τελικά θα αναχωρήσουν για κάποια άλλη πιο ανθρώπινη δομή.

Έξαλλοι Δήμαρχος – Περιφερειάρχης  
Και αυτή την άφιξη ο Δήμος Ιωαννιτών την πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ (!), γεγονός που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Δημάρχου Θ. Μπέγκα, ο οποίος πριν λίγες μέρες ξεκάθαρα είχε δηλώσει ότι δεν πρέπει να μεταφερθεί ούτε ένας πρόσφυγας, εάν δεν λυθούν τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας στον Κατσικά! Στην απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης αναφέρθηκε χθες φανερά εκνευρισμένος και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος με παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή στο ΒΗΜΑ, τόνισε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως είπε, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος, ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει στον καταυλισμό, ενώ κουμάντο κάνουν οι διάφοροι «μπαχαλάκηδες»!
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή είχε την καλή διάθεση να συνδράμει στο όλο εγχείρημα, παρά τις έντονες διαφωνίες της για την καταλληλότητα του χώρου, όμως η απίστευτη προχειρότητα και η πλήρης απαξίωση των τοπικών φορέων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην διαχείριση του προσφυγικού.

Προτάσεις από Δήμο
Την επιτακτική ανάγκη να επιλύσει η Κυβέρνηση τα πολλά υγειονομικά προβλήματα στον καταυλισμό προσφύγων του  Κατσικά, θέτει για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Ιωαννιτών.
Χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου (ΟΚΠΑΠΑ), Φίλιππος Τσουμάνης, με συνέντευξη τύπου προχώρησαν σε αναλυτική ενημέρωση, τόσο για τις διαπιστώσεις σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής στον καταυλισμό, όσο και για τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος. Προτάσεις που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας, στο τοπικό συντονιστικό όργανο και στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα υπό τον  Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ),  Νίκου Παπαευσταθίου, ο οποίος επισκέφθηκε τον καταυλισμό.

Δεν λείπει μόνο αποχετευτικό!
Η χθεσινή αναλυτική αναφορά σε όλα τα υγειονομικής φύσεως προβλήματα που παρουσιάζει ο καταυλισμός έγινε με αφορμή την διαπίστωση του Διοικητή του ΕΚΕΠΥ ότι στην ουσία το μοναδικό πρόβλημα στον καταυλισμό είναι η έλλειψη αποχετευτικού.
«Η αναφορά του ότι μόνο το αποχετευτικό είναι το πρόβλημα, είναι λαθεμένη. Εμείς θα επιμείνουμε και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας αν δεν εισακουστούμε», είπε ο Δήμαρχος. Το θέμα της αποχέτευσης είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του καταυλισμού. Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε κάνει γνωστό εξ αρχής ότι στην περιοχή του Κατσικά δεν υπάρχει δυνατότητα να κατασκευαστούν βόθροι γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας είναι στο ενάμιση μέτρο βάθος. Χρειάζεται κατασκευή δικτύου που θα συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος έχει υποβάλει τη μελέτη της ΔΕΥΑΙ στο Υπουργείο, η οποία προσδιορίζει το κόστος κατασκευής στα 128.000 και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εγκρίνει και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την κατασκευή αποχετευτικού.     

«Υγειονομική βόμβα»!
Ο καταυλισμός του Κατσικά χαρακτηρίζεται σαν μια εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα» και ο Δήμος καλεί την κυβέρνηση να δράσει τώρα –«που ακόμα μιλάμε για πρόληψη», όπως είπε ο Θ. Μπέγκας -  γιατί τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα με την άνοδο της θερμοκρασίας άνοιξη και καλοκαίρι.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ τόνισε πως «η αντιμετώπιση του προσφυγικού τουλάχιστον για τον Καταυλισμό του Κατσικά  από τη Κυβέρνηση δείχνει  προχειρότητα και έλλειψη κάθε οργάνωσης και σχεδιασμού, ενώ η όλη στάση της δείχνει ότι το μόνο που επιδιώκει είναι να αποφύγει τις δικές τις ευθύνες μεταθέτοντας αυτές στο Στρατό, στις Περιφέρειες, στους  Δήμους…».
Σε ότι αφορά την ύδρευση η απαραίτητη ποσότητα νερού για τον καταυλισμό είναι 15 έως 20 λίτρα  ημερησίως ανά άτομο. Το νερό που παρέχεται στον καταυλισμό δεν επαρκεί για όλες τις ανάγκες των προσφύγων.  Παράλληλα, δεν υπάρχει σωστή καθαριότητα του χώρου και σωστή συλλογή απορριμμάτων εντός του καταυλισμού.
Κατά τον Φ. Τσουμάνη  ένα μόνιμο ιατρείο, με μόνιμο προσωπικό στο χώρο είναι άκρως απαραίτητα, ενώ στάθηκε και στα αποθέματα των φαρμάκων που κοντεύουν να εξαντληθούν.    Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ κατέληξε λέγοντας πως «για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι ανάγκες που προκύπτουν, απαραίτητη είναι η διάθεση πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση και η πρόσληψη του ανάλογου σε αριθμό και ειδικότητες προσωπικού. Μέχρι σήμερα είχαμε 0 ευρώ πόρους 0 προσωπικό».

Έλεγχοι από Δημόσιους φορείς  
Με δεδομένη την ακαταλληλότητα του χώρου φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά με τα πολλά υγειονομικά προβλήματα, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση να φροντίσει για τη μεταστέγασή τους σε στεγασμένους χώρους.
Αλλά επειδή απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει καμία διάθεση από τους Κυβερνώντες για τέτοιου είδους λύσεις, ο Δήμος ζητά άμεσα τον έλεγχο του Καταυλισμού του Κατσικά από Δημόσιους Φορείς, όπως είναι η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Ιατρικός Σύλλογος.
Όπως είπε ο κ. Τσουμάνης ζητάμε να γίνουν οι έλεγχοι, «έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι οι φορείς αλλά και οι πολίτες της περιοχής για την υγειονομική κατάσταση του καταυλισμού, διότι η εικόνα που έχουμε εμείς ως Δήμος είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο επισφαλές υγειονομικό περιβάλλον και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Η Δημόσια Υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος επιδημιών».

Η παράταξη Μπαρτζώκα  
Παντελής έλλειψη φύλαξης του χώρου, απουσία του στρατού καθώς και του υπεύθυνου αξιωματικού ή του αντικαταστάτη του, από ένα χώρο του οποίου έχει την ευθύνη και στον οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, είσοδος και έξοδος οποιουδήποτε χωρίς μία στοιχειώδη καταγραφή, όπως θα έπρεπε να γίνεται σε ένα τέτοιο κέντρο φιλοξενίας, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον για την ασφάλεια των προσφύγων και πολλά ακόμη φαινόμενα αντίκρισαν τα μέλη της Παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» με τον επικεφαλής της Άρη Μπαρτζώκα να κάνει λόγο για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που συνεχίζεται, εβδομάδες μετά από την υποδοχή των πρώτων προσφύγων.
«Αναζητήσαμε τον υπεύθυνο του καταυλισμού, κάποιον αξιωματικό του στρατού όπως μας πληροφόρησαν ή, έστω, κάποιον που να τον αντικαθιστά κατά την απουσία του. Δεν υπήρχε κανείς.  Παρόλα αυτά, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού αποτελούσαν υπόδειγμα οργανωμένης και αποδοτικής εργασίας. Μέλη εθελοντικών οργανώσεων προσπαθούσαν να βάλουν σε μία τάξη κάποιες καταστάσεις, χωρίς κι αυτοί να έχουν επίσημη διαπίστευση από το Ελληνικό κράτος», τονίζεται, μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση, ενώ χαρακτήρισε τον καταυλισμό υγειονομικά ως μια βραδυφλεγή βόμβα, η οποία με τον ερχομό του καλοκαιριού και την άνοδο της θερμοκρασίας κινδυνεύει να εκραγεί.