Δράσεις και στην Ήπειρο για προστασία της άγριας πανίδας
Η συμβολή στη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας «Συμμαχίας για την Άγρια Ζωή» την οποία δημιούργησαν έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας ενώνοντας τις δυνάμεις τους.
Πρόκειται για μια συλλογική πρωτοβουλία που έχει στο κέντρο των δράσεών της την αποτελεσματική προστασία γνωστών, αλλά και λιγότερο γνωστών, σημαντικών ειδών πανίδας για τη χώρα μας και των οικοσυστημάτων τους. Οι προσπάθειές της έχουν ήδη απλωθεί και στην Ήπειρο.
Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία που λειτουργεί υπό τον συντονισμό και με την υποστήριξη του WWF Ελλάς, απαρτίζεται από τις εξής περιβαλλοντικές οργανώσεις: ANIMA- Σύλλογος προστασίας & περίθαλψης άγριας ζωής, ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΚΑΛΛΙΣΤΩ- Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, iSea- Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, MEDASSET- Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, TETHYS Research Institute και WWF Ελλάς.
Σε πέντε άξονες
Τα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της «Συμμαχίας», επικεντρώνονται σε εμβληματικά είδη της ελληνικής πανίδας. Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, «προστατεύοντας αυτά τα είδη, ωφελείται παράλληλα, ένας μεγαλύτερος αριθμός ειδών αλλά και περιοχών, με αποτέλεσμα τη συνολικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Η «Συμμαχία για την Άγρια Ζωή» στοχεύει να καλύψει συντονισμένα κρίσιμες ανάγκες, τις οποίες συνοψίζει σε πέντε θεματικούς άξονες: Βελτίωση της διαχείρισης των χερσαίων και θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Βελτίωση της διαχείρισης και της αποκατάστασης της άγριας ζωής. Μείωση των απειλών και των επιπτώσεών τους στην άγρια ζωή και ενίσχυση της ενσωμάτωσης της προστασίας των ειδών στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα. Διεύρυνση της γνώσης, μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιολόγηση των απειλών, αλλά και η ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των ειδών. Προαγωγή της ομαλής συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής.
Δράση στην Ήπειρο
Στο πλαίσιο της «Συμμαχίας», έχουν ήδη υλοποιηθεί σημαντικές δράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ήπειρος. Συγκεκριμένα, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία παραδόθηκε εξοπλισμός σε 22 κτηνοτρόφους στην περιοχή μας για την εφαρμογή μη θανατηφόρων μεθόδων προστασίας των ζώων τους από θηρευτές. Πρόκειται για δράση που, μεταξύ άλλων, συμβάλλει, όπως τονίζεται σχετικά και στην προστασία του σπάνιου γύπα Ασπροπάρη.
Παράλληλα, έχει γίνει ανάλυση 62.265 περιστατικών εισαγωγών άγριων ζώων σε κέντρο περίθαλψης από την ΑΝΙΜΑ, για τον προσδιορισμό των κύριων αιτιών τραυματισμού και θανάτου της άγριας πανίδας, ενώ έχει ξεκινήσει από την Καλλιστώ η λειτουργία της «Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο» σε όλη τη χώρα και του «Παρατηρητηρίου Μεγάλων Σαρκοφάγων», για την ενίσχυση της διατήρησης των μεγάλων σαρκοφάγων, μέσω διαχείρισης περιστατικών, παρακολούθησης πολιτικών, και παρεμβάσεων συνηγορίας.
Τέλος, δράσεις ξεκίνησαν πρόσφατα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις θαλάσσιες χελώνες, τόσο σε επίπεδο μείωσης των απειλών από την παρεμπίπτουσα αλιεία και την πλαστική ρύπανση, όσο και σε επίπεδο αξιολόγησης της κατάστασης των παραλιών φωλεοποίησής τους, από τον ΑΡΧΕΛΩΝ, με τη συμμετοχή και του WWF Ελλάς, αλλά και την εθνική απογραφή του Μαυροπετρίτη, από την Ορνιθολογική Εταιρεία.