Έμπρακτη στήριξη ζητούν από την Κυβέρνηση και οι συνταξιούχοι!

on .

SYNTAKSIOYXOI PAGKAKI EYRO

• Αποδέκτης μιας ακόμη επιστολής έγινε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, λίγο πριν την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία αναμένονται κρίσιμες ανακοινώσεις ενόψει του πολύ δύσκολου χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, λόγω της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη. 

Εν όψει λοιπόν των κυβερνητικών εξαγγελιών η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος (Α.Γ.Σ.Σ. Ε.) αναφέρεται στα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θέτοντας υπόψιν του Πρωθυπουργού την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία στην επιστολή της:

-Οι συνταξιούχοι «απολαμβάνουν» μόνο περικοπές εδώ και 13 χρόνια. Αρχικά ονομαστικές, σε σημείο που οι αποδοχές μειώθηκαν έως και 45% και, ακολούθως, εδώ και 13 μήνες, επί του πραγματικού εισοδήματος, λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού (ενεργειακή κρίση κ.λπ.) 

- Καταργήθηκε (2016-18) το ΕΚΑΣ και δεν υφίσταται πλέον κανένας μηχανισμός στήριξης του εισοδήματος. Παράλληλα, δεν προβλέπεται ο θεσμός της κατώτερης σύνταξης που θα αποτελούσε ένα ελάχιστο «δίχτυ προστασίας». 

- Ο τρόπος επανακαθορισμού (ν.4387/16) των συντάξεων είναι λαθεμένος, καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπλέον του 20% καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, οι επιβαρύνσεις στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), τα Δώρα, οι πρόσθετες αμοιβές κ.λπ. Ως εκ τούτου -τονίζουν- το εφεύρημα της λεγόμενης «θετικής προσωπικής διαφοράς» είναι έωλο και απαράδεκτο.

Τι ζητούν

Οι συνταξιούχοι θεωρούν ότι θα βοηθούσε μια συζήτηση με τον Πρωθυπουργό από κοντά και – ενόψει του δύσκολου χειμώνα - δημόσια ζητούν:

2 Οι αναπροσαρμογές, οι οποίες θα έρθουν με καθυστέρηση 16 μηνών (από τις αρχές του 2023, ενώ ο πληθωρισμός κατατρώει το εισόδημα από τον Σεπτέμβριο του 2021), να ανέλθουν τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού. Και αυτό καθώς προβλέπεται μόνο η απόδοση του 50% αυτού (ενώ θα δοθεί και η μισή αναπροσαρμογή του ΑΕΠ, η οποία, δυστυχώς, υπολείπεται σημαντικά του τιμαρίθμου).

2 Οι εν λόγω αυξήσεις να δοθούν στο σύνολο των 2,5 εκ. συνταξιούχων και να μην εξαιρεθούν οι «παλιότεροι» με το πρόσχημα της «θετικής προσωπικής διαφοράς».

2 Να καταβληθούν τα αναδρομικά (Δώρα της περιόδου 2015-16, διαφορές επί των επικουρικών συντάξεων κ.α.) σε όλους τους δικαιούχους, όπως είχαν δεσμευτεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Και όχι μόνο σε 350.000 οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Και αυτοί υπό την αίρεση ότι θα δικαιωθούν, έχοντας υποστεί προηγουμένως και σημαντική οικονομική επιβάρυνση (δικαστικά έξοδα).

2 Την κατάργηση της τριπλής-απαράδεκτης περικοπής των καταβαλλομένων αποδοχών από: α) την φορολογία, β) την Εισφορά Αλληλεγγύης, ένα τέλος που επιβάλλεται επί του φόρου που εξακολουθούμε να πληρώνουμε μόνο εμείς και οι απασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα και γ) την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), η οποία παραμένει σαν προσωπικό «χαράτσι» από την περίοδο των μνημονίων. 

Κλείνοντας την επιστολή τους κάνουν έκκληση για την επίδειξη της πρέπουσας ευαισθησίας εκ μέρους της Κυβέρνησης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των 2,5 εκατ. συνταξιούχων και των οικογενειών τους και ζητούν να διορθωθούν οι παραπάνω αδικίες.