Υποτονική η κίνηση στην αγορά των Ιωαννίνων!

on .

PEZODROMOS MIXAHL AGGELOY

 Πολύ δύσκολες μέρες διανύει το ελληνικό εμπόριο, αφού - παρ’ ότι περίοδος εκπτώσεων - η κίνηση στην αγορά εξακολουθεί να είναι υποτονική. 

Οι ελπίδες των καταστηματαρχών αρχίζουν να εξανεμίζονται, καθώς η ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των βασικών αγαθών, δεν αφήνει περιθώρια στους καταναλωτές να ρίξουν «ζεστό χρήμα» στην αγορά. Αντίθετα, το διαθέσιμο εισόδημα βαίνει συνεχώς μειούμενο, με τους περισσότερους να αδυνατούν να ανταποκριθούν  στις άμεσες υποχρεώσεις τους.

Για να τα βγάλουν πέρα κόβουν από παντού! Η έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είναι αποκαλυπτική: Το 83,7% των πολιτών μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, το 83,2%  τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% τις μετακινήσεις, το 66% κόβει τις ημέρες των διακοπών! Παρόμοια είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού η ακρίβεια έχει γονατίσει τους πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας! 

Καθηλωμένοι οι τζίροι…

Η κατάσταση αυτή, όπως είναι αναμενόμενο, επηρεάζει σημαντικά τον κόσμο της αγοράς και κυρίως την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς οι τζίροι παραμένουν καθηλωμένοι! Ακόμη και οι θερινές εκπτώσεις δεν φαίνεται να είναι ικανές ν’ αλλάξουν την σημερινή υποτονική εικόνα. Οι καταστηματάρχες στα Γιάννενα εμφανίζονται προβληματισμένοι για το υπάρχον κλίμα, φοβούμενοι ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου που ολοκληρώνεται η εκπτωτική περίοδος δεν θα υπάρξει αντιστροφή κλίματος. Μάλιστα πολλοί φοβούνται ότι εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, ή αν το Κράτος δεν λάβει περισσότερα μέτρα ενίσχυσης, δεν θα βγάλουν τον χειμώνα!

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις 

Στο μεταξύ, με θετικό μάτι βλέπει ο κόσμος της αγοράς την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων που αποφάσισε το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το σχετικό σχέδιο νόμου να έχει κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη «η κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα σύσσωμου του εμπορικού κόσμου και αποτελεί επιβράβευση των συντονισμένων ενεργειών όλων των φορέων του…».

Ως εκπτωτικές περίοδοι, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, ορίζονται οι εξής:

Χειμερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και

Θερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Τι ισχύει με τις προσφορές 

Παράλληλα, επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα.

Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων, πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.  Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος 10 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. 

Χωρίς οφέλη…

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εμπορικής κίνησης αλλά και τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, δεν έχουν αποδώσει ουσιαστικά οφέλη στους εμπόρους και τους καταναλωτές. Αντίστοιχα, η περιοριστική απαγόρευση της προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, στερείται οικονομικής λογικής, αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό και μειώνει, αδικαιολόγητα, την κοινωνική ευημερία».