Μία... απλή ανάπλαση με εξωφρενικό κόστος!

on .

PLATEIA KENTRIKH

• Πολλή συζήτηση έχει ξεκινήσει εκ νέου στα Γιάννενα γύρω από το ζήτημα ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας έπειτα από την ανακοίνωση εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» μαζί με την επανάχρηση του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά.
Το κύριο ερώτημα είναι φυσικά το κόστος του έργου, το οποίο ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που, όπως τονίζεται από πολλές πλευρές, δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος του συγκεκριμένου έργου, το οποίο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε κοστολογηθεί στα 1,2 εκ. ευρώ! Συγκρίνοντάς το, μάλιστα, με άλλες πλατείες που ανακατασκευάστηκαν τελευταία στη χώρα μας και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο αριθμό και δυσκολία παρεμβάσεων, παρατηρεί κανείς ότι αντίστοιχο ποσό δεν έχει δοθεί πουθενά!

Πενταπλάσιο κόστος
Χαρακτηριστικά ως προς το συγκεκριμένο θέμα είναι όσα αναφέρουν σε σχετική ανάρτησή τους οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες». Όπως επισημαίνουν καταρχήν, «οι πολίτες, δυστυχώς, δεν ερωτώνται για τίποτε πριν έρθουν οι επόμενες κάλπες ώστε να εκφράσουν απορίες, αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις αν και υπάρχουν κάποια καλά παραδείγματα όπου Δήμοι που θέλησαν ν’ αλλάξουν την πλατεία τους -όπως εκείνος του Ηρακλείου Κρήτης- έδωσαν ολόκληρο ερωτηματολόγιο στη δημοσιότητα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, καλώντας τους δημότες να δηλώσουν την άποψή τους».
Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, «ένας Δήμαρχος που προεκλογικά τάχθηκε κατά του σχεδίου ανάπλασης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήρθε μετεκλογικά να το υιοθετήσει, εκτοξεύοντας όμως το κόστος και πανηγυρίζοντας για τα 5,2 εκ. ευρώ που δόθηκαν από τον προϋπολογισμό του κράτους, με άνεση ως φαίνεται και χωρίς πολλά - πολλά. Δεν αναρωτήθηκαν εκεί στο υπουργείο Εσωτερικών πώς το ίδιο έργο πενταπλασίασε σε μια νύχτα το κόστος του;».

Την άφησαν να ρημάξει!
Οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» επισημαίνουν ότι «η Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων αφέθηκε να ρημάξει κυριολεκτικά ώστε να απαξιωθεί εντελώς και οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει μετά πάνω της να φανεί ως ...πρόοδος». Κι αυτό συνέβη, όπως αναφέρουν και στη θητεία του Φίλιππα Φίλιου και σ' εκείνη του Θωμά Μπέγκα αλλά και στα δυόμισι χρόνια του Μωυσή Ελισάφ, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη Λαϊκή της Αγίας Μαρίνας ή το «Γιαννιώτικο Σαλόνι»!
Προσθέτουν δε τα εξής χαρακτηριστικά στην ανάρτησή τους: «Αντί λοιπόν στην κεντρική πλατεία μας να αλλαχθεί το δάπεδο που ήταν εξαρχής προβληματικό και μετά να βελτιωθεί ο φωτισμός, να επιδιορθωθούν τα συντριβάνια, να προστεθούν παγκάκια και πράσινο, εδώ κλωτσούσαμε πλακάκια ενώ οι μουντζούρες των χουλιγκάνων που τη στόλιζαν αφήνονταν εκεί για… διαφήμιση».

Οι πολίτες θα κρίνουν...
Εξάλλου, οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» σημειώνουν πως την παράταξη του Θ. Μπέγκα ενόχλησε το γεγονός ότι το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και πήγε στο «Αντ. Τρίτσης» και καθόλου το εξωφρενικό κόστος του, αναρωτιούνται τι απέγινε ο κυκλικός κόμβος που θα εξαφάνιζε την πλατεία Ολυμπιάδος με όλα τα δέντρα και το πράσινό της, αλλά και τι ακριβώς είναι τα 1,9 εκατ. ευρώ για «επανάχρηση» του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά. Καταλήγοντας δε τονίζουν τα εξής: «Οι πολίτες παραμένουν θεατές σ' ένα έργο που τους βρίσκει αντίθετους και -όπως και να΄ χει- είναι εκείνοι που θα κρίνουν όταν έρθει η ώρα και θα αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει, χωρίς να ξεχνούν συμπεριφορές ανθρώπων που άλλα έλεγαν... και άλλα έκαναν τελικά».